De Croo: “De personen rond wie het straks federaal gevormd wordt, moeten nu aan zet komen”

Alexander De Croo (Open Vld)
EPA – Alexander De Croo (Open Vld)

Open Vld’er Alexander De Croo dringt aan op een snelle volgende fase voor de federale onderhandelingen.

Wat gebeurt er precies? Alexander De Croo (Open Vld) is in New York met verschillende petjes op. Hij heeft Ontwikkelingssamenwerking, maar ook Financiën, dat weinig rol speelt internationaal. Alleen, omdat Didier Reynders (MR) hoorzittingen heeft in het Europese parlement, zet De Croo even het petje op van minister van Buitenlandse Zaken, bij de opening van de Verenigde Naties in New York.“Drie departementen dus, een schoon brochette, zoals ze zeggen in het Frans”, zo reageert De Croo.

In het nieuws: De premier, Charles Michel (MR) vermeldde hem ook in z’n speech voor de VN, met het boek “De Eeuw van de vrouw”, waarin De Croo een stevig pleidooi houdt voor emancipatie. “Het blijft leven. Nu ik hier vermeld geweest ben, is een massale verkoop gegarandeerd”, zo reageert De Croo al lachend. “Ik heb een presentatie gedaan, het stond ook centraal in het beleid van ontwikkelingssamenwerking, waarbij kansen voor vrouwen en meisjes centraal staat.”

De grote vraag? Ondertussen heeft België nog steeds geen regering. “De vraag wordt wel vaak gesteld. Je kan dan zeggen dat de Vlaamse regering er wel bijna is, maar het is moeilijk uit te leggen dat je na vier maanden nog niet eens een indicatie hebt om te zeggen waar die federale regering naartoe gaat. Dat begrijpen weinigen, ook in ons land niet.”

Waarom dit gebeurt: De Croo wil druk zetten om nu eindelijk een versnelling te krijgen federaal. “Die sfeer die heerst, dat het nu niet erg is, dat vind ik schadelijk. Dat betalen we straks dubbel. Charles Michel (MR) gaat in december weg, we hebben nog twee maanden om een regering te vormen. Het zou zoveel beter zijn om op dat moment te werken met een echte regering, in plaats van met een tussenstap.”

Cruciale vraag: Moeten dan straks, als informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) afzwaaien, de PS en N-VA niet aan zet komen? Volgens De Croo “is het logisch dat je nu naar een nieuwe fase gaat. Het is niet aan mij om de souffleur van het paleis te zijn, met personen die meer zelf ook betrokken gaan zijn. Je moet mensen hebben rond wie het gevormd gaat worden als persoon.”

In de wandelgangen: Zijn naam valt ook als kandidaat-opvolger van Charles Michel (MR). In een peiling van Het Laatste Nieuws stak De Croo er met kop en schouders bovenuit. “Maar het is niet een peiling van Het Laatste Nieuws die bepaalt of je een functie krijgt of niet, zo werkt het niet in dit land. Men legt de nadruk op wie de rol heeft, maar daar gaat het niet over. Laat ons kijken wie die partijen zijn, en waar het over moet gaan.” Zo denkt De Croo aan de zwaartepunten rond veiligheid en justitie, rond asiel en migratie, rond werkgelegenheid. “Laat ons geen regeerakkoord maken dat de komende vijf jaar probeert te voorspellen, want dat gaat toch nooit lukken.”

En nu? Wel, de vraag blijft of er nog één partij af moet, voor het federaal serieus kan worden. Want met zeven partijen, N-VA, PS, MR, CD&V, Open Vld en sp.a is er ééntje overbodig. Voor de PS moest Open Vld eraf. “Wel, dat verhaal werd verteld, maar is ook tegengesproken. Nu is het schaduwboksen en dat is geen goede zaak. In volgende fase moet er snel duidelijkheid komen over wie mag meedoen. En dan kan iedereen het achterste van z’n tong laten zien en duidelijk maken wat men wil en wat men niet wil. Vandaag is dat moeilijk, omdat er partijen aan tafel zitten die niet zeker zijn dat ze straks nog aan tafel gaan zitten.”

Gesponsorde artikelen