De Croo geeft elke Belg één digitale postbus voor alles: wat je moet weten

De Croo geeft elke Belg één digitale postbus voor alles: wat je moet weten

Klungel jij ook zo met papieren rekeningen, facturen en postkaartjes? Echt niet meer van deze tijd, die paperassen! Geen nood: vanaf volgend jaar kunnen we bijna alles ontvangen via een persoonlijke elektronische brievenbus.

Binnenkort kunnen we onze loonbrieven, attesten, facturen, contracten en bewijsstukken van aangiften allemaal ontvangen in en versturen vanuit een persoonlijke elektronische brievenbus. Er bestaan al gelijkaardige kanalen, maar vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) gaat een ordelijker systeem invoeren. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis. In een beleidsnota belooft hij dat elke burger en elk bedrijf in het voorjaar van 2018 een digitale brievenbus krijgen, waar ze hun post kunnen ontvangen en beheren.

Eén centrale login

Volgens De Croo hebben de klassieke brievenbussen nog maar één groot voordeel: alles komt elke dag op exact dezelfde plaats terecht. Zowat elke afzender heeft zijn eigen communicatiesystemen. Denk maar aan de federale overheid: My Minfin voor fiscale attesten, My Pension voor pensioengegevens, My Career voor een loopbaanoverzicht en My Social Security voor uitkeringen. Op het Vlaamse niveau worden momenteel gelijkaardige systemen uitgebouwd en elektriciteitsleveranciers en telecombedrijven doen het ook al. Denk maar aan My Luminus, My Lampiris, Mijn Telenet en My Proximus.

Volgens De Croo zijn er enorm veel voordelen aan digitale communicatie, maar verloopt het momenteel nog niet vlot genoeg doordat “in elk van die brievenbussen maar een beperkt aantal documenten terechtkomt”. Ook wijst hij erop dat voor elk communicatiekanaal een eID, een nieuw paswoord en een nieuwe login nodig zijn. Bovendien is het onveilig om overal hetzelfde paswoord te gebruiken. Eén allesomvattende elektronische brievenbus met één login en leidt volgens De Croo tot “minder rompslomp, minder gedoe, en minder tijdsverlies”.

Digitale brievenbussen zoals Zoomit, Doccle en POM krijgen de kans om een deel uit te maken van de maatregel. Zij mogen zelf zo’n alomvattende digitale brievenbus aanbieden. De burgers kunnen dan kiezen welke volgens hen het meest gebruiksvriendelijk is.

Uiteraard blijft het mogelijk om op de klassieke manier brieven te versturen.

Gesponsorde artikelen