De Croo opent kiescampagne met brief aan de bevolking

Premier Alexander De Croo (Open Vld) publiceert in het weekend na de nationale feestdag een brief waarin hij belooft op een andere manier aan politiek te gaan doen. Daarmee lijkt de kiescampagne voor de verkiezingen van 2024 nu al ingezet.

In het nieuws: Een opmerkelijke brief op paginagrote krantenadvertenties en op social media

De boodschap: De Croo erkent dat “de politiek de laatste jaren onvoldoende in teamwerk geslaagd is” en verruwd is. Hij slaat daarbij een mea culpa. “Politici zijn soms zo met zichzelf bezig dat ze vergeten voor wie en voor wat ze moeten werken. Ik werp geen steen. We hebben ons hier allemaal van tijd tot tijd schuldig aan gemaakt. Ook ik heb fouten begaan, en dat spijt me. Maar dat betekent niet dat ik me er zomaar bij neerleg.”

De stijl: Niet onverwacht wordt De Croo als verbindende persoon, ook over de taalgrens heen, uitgespeeld. Daarmee hoopt zijn partij Open Vld, die niet vermeld wordt in de advertentie, uiteindelijk toch een soort “kanseliersbonus” binnen te halen in de verkiezingen van 2024. De liberale partij scoort dramatisch in de peilingen en voerde onlangs een voorzitterswissel door, waarbij Egbert Lachaert afgelost werd door de relatief onbekende Tom Ongena.

De gelijkenis: De opmaak is vrijwel identiek aan een gelijkaardige brief van de Nederlandse premier Mark Rutte, die onlangs zijn afscheid van de politiek aankondigde.

De timing: Het parlementaire jaar is net afgesloten, waarbij de Vivaldi-regering er niet in slaagde een akkoord te sluiten over de fiscale hervorming. Het zomerreces is de laatste grote pauze voor de belangrijke verkiezingen van 2024.

De belofte: De Croo maakt geen beloften over de grote dossiers als migratie, fiscaliteit of pensioenen, maar alleen over zijn attitude als politicus: “In dit weekend van onze nationale feestdag, doe ik maar één belofte: ik ken uw zorgen en ik zal keihard werken – samen met anderen – om u een betere politiek te geven.”

Meer
Lees meer...