De Croo wil België naar digitale Champions League: binnen 5 jaar alles met overheid online, plus snel internet voor iedereen

De Croo wil België naar digitale Champions League: binnen 5 jaar alles met overheid online, plus snel internet voor iedereen

Een plan om België weer vooraan het digitale peloton te brengen. Dat presenteert minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) vandaag. Hij wil België in de top 3 van Europa, met 1.000 nieuwe start-ups en 50.000 nieuwe jobs. Onder meer veel snellere internetverbindingen en een totaal digitale overheid moeten helpen.

“Dit plan is niet zomaar een oefening op papier. Met een gefocuste strategie en een volgehouden inspanning moet het mogelijk zijn om België in de digitale top drie van de ‘European Digital Economy and Society Index’ te krijgen. We willen ervoor zorgen dat 1.000 nieuwe startups van de grond raken in ons land, en we willen 50.000 nieuw jobs in een pak van sectoren creëren.” De Croo legt de lat behoorlijk hoog, met z’n Digital Belgium.

De Croo staat met z’n plan niet alleen, hij heeft daarvoor ook z’n ‘Digital Minds for Belgium’: een groep digitale denkers en doeners die mee willen bouwen aan dat digitaal ecosysteem. Dat moet immers zorgen voor economische vooruitgang en jobs, via digitale innovatie. De ‘digital minds’ zijn een permanent klankbord, met hele mooie namen zoals John Porter (CEO Telenet), Dominique Leroy (CEO Proximus), Michael Beal (CEO België van Microsoft) en Thierry Geerts (CEO België van Google).

Een veel meer digitale overheid

De Croo wil daarbij inzetten op startups, “de digitale reuzen van morgen worden vandaag geboren”. Opvallend is daarbij z’n analyse dat “veel geld slaapt op spaarrekeningen, maar beloftevolle startups het moeilijk hebben om kapitaal aan te trekken en hun groei te financieren”. Er komt dus die tax shelter voor start-ups en fiscale incentives voor crowdfunding. Plus lagere loonkosten en een investeringsaftrek voor digitale investeringen.

De overheid legt zichzelf ook op om voortaan veel meer in te zetten op dat digitale: alle contacten met de overheid moeten volledig mogelijk zijn tegen 2020, en ze moeten gebruiksvriendelijk zijn. Een bedrijf opzetten, iets opvragen bij het rijksregister, een vergunning aanvragen, etc … al die zaken moeten digitaal kunnen.

Daarnaast wil hij betere en duidelijkere regels voor e-commerce, zodat we niet achterop hinken met de buurlanden. Nachtwerk flexibelere maken is daar één ding van. Elektronische facturen is een andere nieuwigheid. Vanaf 2016 worden die verplicht voor leveranciers aan de overheid: op die manier zet de staat de norm voor zowat iedereen.

De elektronische handtekening is iets anders dat De Croo er wil doorduwen. Zo hoef je geen eindeloze scans van documenten met handtekening meer te maken. Hetzelfde geldt voor aangetekende zendingen, elektronische zegels, tijdstempels of website authenticatie. Allemaal zaken die administratieve handelingen makkelijker moeten maken.

Ultrasnel internet stimuleren

Ook qua infrastructuur zet het plan behoorlijk hoog in: ze willen ervoor zorgen dat er ultrasnel internet komt.

Dat ligt natuurlijk voor een groot deel bij de operatoren, Proximus en Telenet, die de netwerken moeten leggen. In ruil belooft De Croo om “de kosten te verlagen en de administratieve rompslomp te verminderen”. “Zo stimuleren we operatoren tot een verdere uitrol van een geavanceerde breedbandinfrastructuur”. Het idee is dat iedereen “dankzij een mix van technologieën” toegang krijgt tot internet.

Dat het deze regering menens is, bleek alvast uit de aanwezigheid van premier Charles Michel (MR) bij de lancering. Daar gaf hij een enthousiaste speech en beloofde nogmaals dat tegen 2020 alle interactie met de burger moet gedigitaliseerd zijn.

Gesponsorde artikelen