Na ontmoeting De Croo-Zelensky: België maakt nieuw steunpakket Oekraïne bekend

België gaat voor nog eens 92 miljoen euro aan middelen vrijmaken voor Oekraïne. De helft daarvan gaat naar de levering van nieuwe militaire middelen. Dat besliste het kernkabinet vandaag.

In het nieuws: Een nieuw steunpakket voor Oekraïne, met de groetjes van Rusland.

  • De 92 miljoen euro komt niet rechtstreeks uit de Belgische begroting: het gaat om belastinginkomsten op Russische activa die in ons land geparkeerd staan. In totaal werd voor 180 miljard euro aan Russische activa bevroren door Euroclear, een Brussels bedrijf dat het grootste centrale effectenbewaarinstelling in de wereld is. De Belgische overheid besliste om de intresten op dat geld af te romen. Zo kan 730 miljoen euro gebruikt worden voor steun aan Oekraïne.

Sleutel tot succes

De helft: 46 miljoen gaat naar militaire steun.

  • Een eerste schijf van 92 miljoen euro dus. De helft daarvan, 46 miljoen, gaat naar militaire steun. Het gaat om pantservoertuigen, wapens en munitie, zo leest een persbericht van Defensie. Meer details worden niet gegeven, maar bronnen dicht bij het dossier bevestigen dat de meeste geleverde zaken aangekocht worden bij de Belgische defensie-industrie.
  • “De sleutel tot succes, is de snelheid waarmee het nieuwe materiaal kan worden geleverd aan Oekraïne. Met dit nieuwe pakket bewapening en munitie vult ons land op zeer korte termijn noden in op het terrein”, zo zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in het persbericht.

Daarnaast: De overige 46 miljoen gaat naar diverse andere doelen.

  • Zo wordt 24 miljoen gebruikt voor humanitaire steun, in coördinatie met de VN. Het gaat daarbij om het voorzien van basisbenodigdheden, zoals onderwijs, gezondheidszorg en voedselzekerheid. Nog eens 8 miljoen gaat naar de heropbouw van het land. Deze som is afkomstig uit fondsen van de Europese Investeringsbank (EIB) en de Wereldbank.
  • Daarnaast zal België ook werken aan de versterking van zijn diplomatieke aanwezigheid in de regio, wordt geïnvesteerd in de beveiliging van strategische infrastructuur in het land en vloeit een deel van het geld naar het Internationaal Strafhof in Den Haag, om het onderzoek naar oorlogsmisdaden door Rusland te financieren.

Leidende rol

Onderliggend: Het pakket zat eraan te komen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) had het vorige week al aangekondigd bij zijn bezoek aan Den Haag.

  • De Croo was daar op uitnodiging van Oekraïens president Volodymyr Zelensky zelf, die het land bezocht. Zo gaven De Croo en Zelensky, samen met de Nederlandse minister-president Mark Rutte, een persconferentie in het Catshuis, de ambtswoning van Rutte.
  • Op de persconferentie verduidelijkte de premier ook de rol van België in het confisqueren van Russisch geld. Ons land werkt nauw samen met de Europese Commissie om een wetgevend kader uit te werken, zodat Russische activa kunnen worden aangewend om Oekraïne te steunen. “We willen daar een leidende rol in spelen. Dat geld gebruiken voor de Oekraïense oorlogsinspanningen en de heropbouw is zowel vanuit economisch als moreel perspectief perfect logisch”, zo vertelde De Croo vorige week.

(ns)

Meer
Lees meer...