De Croo ziet beursgang Belfius niet meer gebeuren, en dus komt er ook geen oplossing voor Arco meer

De Croo ziet beursgang Belfius niet meer gebeuren, en dus komt er ook geen oplossing voor Arco meer

Lost de regering het lastige dossier van de compensatie voor de Arco-beleggers op? Dat hangt nauw samen met de beursgang van Belfius. Maar het momentum daarvoor lijkt weg. “Ik zie niet in hoe dat mogelijk is”, zegt vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) daarover. Zo wordt een dure belofte uit het regeerakkoord van de regering Michel toch onmogelijk te houden.

Het was een plechtige (en dure) belofte in het regeerakkoord in 2014: Arco zou opgelost worden. Alleen, het dossier sleept al vier jaar aan, en echt vooruitgang wordt er niet geboekt, tot frustratie van CD&V, dat het zijn achterban beloofd had.

Maar vandaag hangt het dossier nauw samen met de beursgang van Belfius, nu nog 100 procent in handen van de Belgische staat. Een stevig deel van de compensatie voor de Arco-beleggers moet immers komen van die staatsbank, die net voor ze naar de beurs gaat dan een superdividend zou uitkeren om zo de beleggers te betalen.

Maar het dossier zit vast binnen de regering: CD&V-vicepremier Kris Peeters koppelde de beursgang expliciet aan het dossier van Arco. De andere drie partijen zijn het niet eens over de voorwaarden die CD&V eist: het bedrag dat Belfius zou moeten ophoesten, samen met uiteindelijk de Belgische staat, is te hoog. Een deal kwam er in het voorjaar niet, waarna Peeters dus de beursgang van Belfius ‘on hold’ zette.

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo doet nu schijnbaar de deur dicht: deze regeerperiode zal een beursgang niet lukken, zegt hij. Lees: geen oplossing voor Arco ook. De Croo deed zijn uitspraken voor een businessclub in Ukkel, L’Echo en De Tijd tekenden ze op. “Het zou me sterk verbazen mocht dat nog lukken. Ik zie niet in hoe dat mogelijk is. Er is een dubbel risico, zowel financieel-economisch als politiek.”

Trump en de gemeenteraadsverkiezingen

Het financieel-economische risico is duidelijk: er dreigt een handelsoorlog tussen de VS van Donald Trump en de rest van de wereld. Dat heeft een negatieve impact op de beurskoersen: de Belgische staat zou dus een pak minder krijgen voor Belfius. En bovendien zijn het in België straks verkiezingen. “We komen in een electorale campagne die zal duren tot oktober, maar daarna tot in 2019 een vervolg krijgt door de parlementsverkiezingen. Ik betwijfel of we in zo’n klimaat Belfius naar de beurs kunnen brengen.”

De Croo zet daarmee nog eens de zaak op scherp. Voor de zomer wil ook premier Charles Michel (MR) het dossier regelen: hij wil z’n regeerakkoord uitvoeren en CD&V een oplossing geven. Maar dan moet die partij wel het compromis aanvaarden.

Arco oplossen zonder Belfius lijkt ondenkbaar. De twee zijn nauw verbonden: Dexia ging in de bankencrisis na 2008 ten onder, en de financiële poot van de christelijke zuil Arco was een grote aandeelhouder van die bank. Zo werd Arco meegesleurd in die val. 800.000 beleggers, de coöperanten, verloren hun geld. De toenmalige regering beloofde onder druk van CD&V dat die belegging ‘gegarandeerd’ was, maar de coöperanten kregen nooit hun belegde geld (meestal geen gigantische bedragen) terug. Nochtans beloofde Arco zelf altijd dat de belegging ‘risicoloos’ was, natuurlijk een absurde belofte.

Dexia werd opgeruimd, Belfius was geboren: de ‘goede’ bank. Ondertussen blijft het oude vehikel, de ‘bad bank’ Dexia ook bestaan. Die molensteen van miljarden euro’s risico’s blijft aanwezig voor de Belgische belastingbetaler. Bij de volgende internationale financiële crisis zal dat nog een dure grap worden.

epa

Keurt Europa zo’n Arco-deal wel goed?

Nu Belfius naar de beurs gaat zou het meteen een deel van de compensatie aan Arco-spaarders kunnen uitbetalen, als ‘commerciële geste’. Maar de regering wil zeker zijn dat de Europese Commissie de hele transactie goedkeurt. En contacten met Europa geven aan dat dat moeilijk ligt.

Want in totaal zou er 600 miljoen euro compensatie komen voor de Arco-beleggers, die zo 40 procent van hun geld terugkrijgen. Daarvan zou tot 400 miljoen van Belfius moet komen, en zo’n 30 tot 35 miljoen van Beweging.net zelf, de christelijke koepel waaronder Arco zat. De rest zou van de Belgische staat komen. Maar dat laatste staat door Europa op de helling: die willen absoluut niet weten van staatssteun. Belfius zelf zou ook maar tot 100 miljoen willen betalen. De top van Belfius moet dus ook de arm worden omgewrongen.

Al die elementen maakten dat CD&V enerzijds en N-VA, Open Vld en de MR anderzijds er niet uit raakten. De woorden van De Croo zijn dus niet mis te verstaan: voor de andere regeringspartners hoeft Belfius niet per se nu nog naar de beurs. Maar een oplossing voor Arco zal dan ook deze keer niet lukken voor CD&V.

epa
epa

Gesponsorde artikelen