De deal tussen Fox en Disney is onzeker, want er is nog iemand die een bod doet

De deal tussen Fox en Disney is onzeker, want er is nog iemand die een bod doet

Het Amerikaanse telecombedrijf Comcast doet nu ook een bod om onderdelen van 21st Century Fox te kopen. Eerder had Fox al een deal gesloten met Disney voor de verkoop van enkele onderdelen van het bedrijf, maar die deal komt nu in gevaar, want Comcast heeft daarvoor bij investeringsbanken een overbruggingskrediet van 60 miljard dollar, een kleine 51 miljard euro, aangevraagd.

Toen bekend raakt dat 21st Century Fox hun tv- en filmonderdelen zoals 20th Century Fox wilde verkopen, was het al snel duidelijk dat Disney de grootste kans hebben was om de hele zaak over te kopen. Het eerste bod dat Comcast had gedaan, was groter dan dat van Disney, maar toch werd de deal gesloten met Disney.

Hoger bod dan Disney

Volgens The New York Times was het originele bod van Comcast 16 procent hoger dan dat van Disney. Maar er zijn twee kanten aan het verhaal waarom Fox voor het lagere bod koos. Fox wilde zich namelijk beschermen voor het geval dat de deal toch niet doorging en vroeg om een breakup fee van 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro) te betalen. Disney ging akkoord en Comcast niet. En Fox zou ook gewoon een voorkeur gehad hebben voor Disney.

Een bod voor niks

Nu meldt de Amerikaanse zender CNBC dat Comcast opnieuw een bod zou doen op de onderdelen van Fox, maar er zijn enkele veranderingen. Zo gaat het telecombedrijf de hulp inroepen van investeringsbanken om mogelijks een all-cash-offer aan Fox voor te leggen. Maar het wil ook de meerderheid van Sky in handen krijgen, dat is de internationale tv-groep waarvan Fox 39 procent bezit. En ze hopen om via die investeringsbanken het bedrag van 60 miljard euro te krijgen om Fox een bod te doen.

Maar zelfs als ze het geld in handen krijgen kan het een bod voor niks zijn. Het is niet zeker of Fox terugkomt op de eerder gemaakte deal met Disney en of Comcast nu bereid is om die breakup fee nu wel te betalen. Langs de andere kant is de deal met Disney dan weer niet meer 100 procent zeker zolang Comcast voet bij stuk houdt en hun bod blijft.

Disney wil meer

Door de deal heeft Disney nu zo een 27 procent van de filmindustrie in handen, maar dat was niet het enige waarom Disney dat deel van Fox wilde overnemen. Nu ze ook plannen hebben om hun eigen streamingdienst te starten, is de grote bibliotheek die Fox al heeft ook wel handig.

Gesponsorde artikelen