De determinanten van het succes van Costa Rica

In Centraal-Amerika is er een klein land dat consistent beter scoort dan de andere. We ontleden even het succes van Costa Rica.

Cijfers

Costa Rica heeft een bbp per hoofd van 14,733 dollar. Dat is ruim 70 procent meer dan het gemiddelde van Latijns-Amerika en de Caribbean. 

Op de democratie-index van the Economist prijkt Costa Rica op de 17de plaats. Ter vergelijking: België staat op de 36ste plaats. De buurlanden Panama en Nicaragua staan respectievelijk op plaats 49 en 143 . Nicaragua gaat momenteel gebukt onder een dictatuur.

Ook op de persvrijheid index staat Costa Rica met de 23ste plaats hoger genoteerd dan België (31). Ook daarmee laat het buurlanden Panama (69) en Nicaragua (158) ver achter zich. Op de veiligheidsindex: Costa Rica 38, België 22, Panama 63 en Nicaragua 124.

Geen leger

Zoals vaak wanneer we het heden willen begrijpen, moeten we teruggrijpen naar het verleden. In de 20ste eeuw kende Costa Rica in vergelijking met andere landen uit Centraal-Amerika relatief gezien een rustige periode met slechts enkele bloedige episodes.  In 1948, bijvoorbeeld, kende Costa Rica een 44-dagen durende burgeroorlog die meer dan 2.000 mensen het leven kostte. 

Dit bleek echter een politiek kantelpunt. Als reactie werd het leger afgeschaft en een democratisch gezinde overheid aan het hoofd gezet. Middelen bestemd voor defensie, werden in de plaats daarvan ingezet in onderwijs, gezondheidszorg en welzijn. Sinds dat moment is het politieke klimaat in Costa Rica rustig.

Economie

Het land geniet van een stabiele economie. Door het goede onderwijssysteem is de bevolking geletterd en kan de economie dankzij het stabiele politieke klimaat aan een voorspelbaar tempo groeien. 

De grootste exportproducten zijn medische instrumenten en bananen. De dienstensector is er sterk, met heel wat inkomsten uit toerisme. Door de veiligheid in het land is het een aantrekkelijke bestemming, zowel voor toerisme als voor buitenlandse investeerders. 

Mede door het belang van toerisme wordt duurzaamheid er hoog in het vaandel gedragen. De helft van het land bestaat uit regenwoud en het land beseft dat het de natuur goed moet bewaren indien het toeristisch aantrekkelijk wil blijven. In de jaren 1990 begon Costa Rica met het tegengaan van de ontbossing en vandaag de dag functioneert het land bijna uitsluitend op hernieuwbare energie.

Levenskwaliteit

De Tico’s, de inwoners van Costa Rica, zijn gelukkig. Op de happiness index staan ze op de 23ste plaats. Dat is vier plaatsen lager dan België. Door een sterk gezondheidssysteem, onderwijs en mooie natuur heeft het land veel in huis voor een gelukkige bevolking. (kg)

Meer
Lees meer...