De droom van iedere Harry Potter-fan komt uit: je kan nu echt naar Zweinstein om te leren toveren

Ben jij ook nog steeds wanhopig aan het wachten op een brief van Zweinstein? Geen zorgen, er is een briljant alternatief voor zij die niet werden toegelaten, de Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus: Czocha College! Poolse Harry Potter-fans besloten zelf een school op te richten voor beginnende heksen en tovenaars waar je alles kan leren over de wereld van zwerkbal, dreuzels en de Zwarte Kunsten

Czocha College werd opgericht door Live Action Role Players (LARP). Ze vonden op een bezem rondhuppelen en met een toverstaf zwaaien niet voldoende en besloten hun eigen Zweinstein op te richten om een echte Harry Potter-ervaring te creëren. Voor de vierdaagse cursus in november schreven 200 mensen uit 11 verschillende landen zich in. Czocha College heeft natuurlijk geen echte magie, maar het komt wel dicht in de buurt.

De setting is alvast in orde. Czocha College bevindt zich in een Pools kasteel aan de grens met Tsjechië, vlak naast een gigantische rivier. Je kan kiezen om een junior, sophomore of senior student te zijn, of een medewerker. Iedereen krijgt een personage dat door de organisatoren wordt geschreven. Zij bepalen in welk huis je zit, wat je doelen zijn en welk karakter je hebt. Andere dingen zoals je persoonlijke geschiedenis, ambities en persoonlijke trekjes mag je zelf bepalen. Ook kies je zelf welke relaties je opbouwt met andere studenten. Het is de bedoeling dat iedereen zijn LARP-personage volhoudt tot het einde van de cursus. 

YouTube

Spelletje zwerkbal iemand?

Elke dag krijg je vijf lessen die drie kwartier duren: je wordt ingedeeld binnen een bepaalde richting, elk met een eigen doel. Er zijn vijf richtingen: Auror, Curse Breaker, Healer, Magizoologist en Unspeakable. Als je bij de Healers zit leer je over magische ziekten en wonden, bij Magizoologist specialiseer je je in magische dieren,… Maar er zijn ook algemene lessen zoals Astrologie, Verweer tegen de Zwarte Kunsten, Spreuken en nog veel meer. En natuurlijk is er ook tijd voor een spelletje zwerkbal.

De studenten worden ingedeeld in vijf huizen. Ze hebben elk hun eigen kleuren en symbool. Er horen ook bepaalde karaktertrekken bij een huis. Zo staan de studenten van huis Faust bekend om hun wijsheid en kracht, de studenten van huis Molin om hun loyaliteit en sluwheid, en de studenten van huis Libussa voor hun moed en creativiteit. Net zoals in Harry Potter zal er gestreden worden om de House Cup. 

Op zaterdagavond wordt er een groot feest gehouden om de week af te sluiten. Het is de bedoeling dat iedereen een date heeft om naar het feest te gaan. Eerst wordt de House Cup uitgereikt. Daarna worden ook de speeches gegeven van de winnaars van de House Cup en moeten de verliezers voor hen neerknielen en hun ‘loserspeech’ geven.

YouTube

Doden mag niet, verwonden wel

Conflicten tussen de huizen worden niet uitgesloten dus het kan wel eens op een gevecht (met spreuken, geen wapens) uitdraaien. Je kan elkaar verwonden (maar dus niet heus), maar het is niet mogelijk om een ander personage te vermoorden. Maar als je wil kan je wel zelf doodgaan. De organisatoren raden je aan om een interessante dood te kiezen, maar eigenlijk is het niet zo’n goed idee. Na je dood kan je niet meer meedoen met de LARP en wordt je ergens in een hoekje achter gelaten. Dode mensen kunnen immers niet meer lopen.
YouTube

Daarnaast zijn er ook nog een aantal regels waar iedereen zich aan moet houden. Zo is het verboden de geesten van Czocha aan te spreken of aan te raken. Als een van de figuren in rode mantels toevallig voor jouw slaapkamerdeur staat, heb je pech en moet je op de grond slapen. Het is ook not done om iemands toverstok te stelen. De school verbiedt ook dat je buiten de klaslokalen spreuken gebruikt, maar die regel mag al eens overtreden worden. Want wat is er nu leuk aan een tovenaarsschool als je niet af en toe iemand in een kikker mag veranderen? Of de persoon in kwestie ook daadwerkelijk in een kikker zal veranderen is wel nog de vraag. Het zal misschien bij kwaken blijven. 

In de lente gaat een nieuwe sessie van start, van 9 tot 12 april. De vierdaagse kost €280. Daarin zit, naast de lessen, ook het verblijf, eten, handdoeken en een tovenaarsoutfit. Reiskosten moet je zelf betalen en een toverstok ook.

Czocha College
Bron: Mashable, Time, Popwatch
Meer
Lees meer...