De Duitsers maken zich zwaar zorgen over kernreactor Tihange: ze slaan 21 miljoen extra jodiumpillen in

Duitsland heeft z’n voorraad jodiumpillen volgens BILD met 21 miljoen tabletten uitgebreid. Op die manier hebben ze genoeg pillen voor drie miljoen huishoudens. De reden is een kernreactor in ons land die onze buren al lang zorgen baart. Tihange heeft z’n levensduur ruim overschreden en Duitsland sluit een kernramp niet uit.

De Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen had al negen miljoen jodiumtabletten klaar liggen in het geval van een kernramp, en daar komen er nu nog eens 21 miljoen bij. Ze liggen opgeslagen in ziekenhuisapotheken in grote steden zoals Aken, Keulen en Düsseldorf. Alles samen kost het zo’n 800.000 euro om de pillen te bestellen. De burgers krijgen de pillen enkel als er zich effectief een ramp voordoet.

De brandweer wordt getraind om de pillen snel uit te delen, wanneer het noodlot zou toeslaan. De pilletjes zorgen voor een overvloed aan niet-radioactief jodium in de schildklier. Daardoor kan die het radioactieve jodium niet meer opnemen en wordt de schade beperkt. Zo verkleint bijvoorbeeld het risico op schildklierkanker.

Angst voor kernramp

De reden voor het initiatief in Nordrhein-Westfalen is de kerncentrale van Tihange. Die is al lang een doorn in het oog van de Duitsers en ze achten de kans op een kernramp heel reëel. De reactors hebben het einde van hun levensduur bereikt, maar die is intussen verlengd. Tot onvrede van de Duitsers die bij een kernramp ook te lijden zullen hebben. Tihange ligt net naast Luik en dus op amper een zestigtal kilometer van Aken.

Ook in België was al opgeroepen om jodiumpillen in te slaan, zodat mensen in een straal van honderd kilometer rond een kerncentrale bediend kunnen worden. Maar begin november schreef La Dernière Heure op basis van een document van Binnenlandse Zaken dat de pillen er niet komen. Er komt enkel een plan om bepaalde groepen, zoals bijvoorbeeld scholen, snel van pilletjes te voorzien.

Meer
Lees meer...