De eerste maand van 2018 is om en we hebben meteen 55 nummers uit januari die we willen laten horen

De eerste maand van 2018 is om en we hebben meteen 55 nummers uit januari die we willen laten horen

In januari was er De Nieuwe Lichting, nieuw talent liet zich opmerken op Eurosonic, de MIA’s en de Grammy Awards werden uitgereikt, verschillende nummers werden voor een Oscar genomineerd, de affiche van Rock Werchter werd verder en verder gevuld, platen talloze voor het voorjaar werden aangekondigd en het concertjaar kwam langzaam maar zeker op gang. Kortom: muziek was weer overal en bovenal in onze oren. Deze 55 nummers uit januari van het nieuwe jaar willen we je niet onthouden. Nog steeds in willekeurige volgorde.

1. Todiefor feat. Caballero & JeanJass, Alex Lucas & Anser – Cool Kids

Dit nummer stond al enkele maanden op YouTube toen het op onze radar kwam. Het was de eerste Hotshot van Studio Brussel in het jaar 2018 en hoewel ze in het nummer zingen “This is not a pop song, honey/this is what the cool kids like” horen we een aanstekelijk nummer dat allicht één van de beste popnummers van 2018 zal blijken te zijn. En dat uit eigen land, want Todiefor werkt hier samen met een aantal opkomende talenten uit het Brusselse.

2. Bruno Mars feat. Cardi B. – Finesse (Remix)

En er werd al meer aanstekelijke pop gemaakt in 2018, want Cardi B. kwam Bruno Mars assisteren op een nieuwe versie van diens Finesse, een samenwerking die ze ook naar het podium van de Grammy Awards brachten. Bruno Mars werd onlangs de grote slokop op de Grammy Awards en kreeg zes prijzen. Bruno Mars is de grote headliner op Werchter Boutique dit jaar, hij krijgt daar op 16 juni ook het gezelschap van Oscar And The Wolf.

3. Justin Timberlake – Filthy

Drie nummers heeft Justin Timberlake al gelost van zijn aankomende plaat, waaronder een samenwerking met de heerlijke Chris Stapleton. Hoewel zeer wisselvallig onthaald blijft deze Filthy toch onze voorlopige favoriet. Wat je eigen favoriet is, kan je nu zelf beslissen, want ‘Man Of The Woods’ is afgelopen vrijdag officieel verschenen.

4. Angèle – Je Veux Tes Yeux

Dit is de tweede single van Angèle, de jonge telg uit de muzikale familie die ook Roméo Elvis heeft voortgebracht. La Loi De Murphy was al een groot succes en hoewel “je veux tes yeux” in de categorie ‘rijmen en dichten zonder je gat op te lichten’ valt, moeten we wel toegeven dat het een aanstekelijke nieuwe single is.

5. David Byrne – Everybody’s Coming To My House

David Byrne is nog altijd het bekendst als opperhoofd van Talking Heads. Hij bracht voor het eerst een soloalbum uit in 1985 en voor het laatst in 2007. Daar komt op 9 maart verandering in, want dan brengt de nu 65-jarige Byrne ‘American Utopia’ uit, zijn tiende soloalbum. Het wordt een samenwerking met onder andere Brian Eno en naar eigen zeggen is Byrne in zijn gehele solocarrière nooit dichter bij ‘Stop Making Sense’ gekomen, het legendarische livealbum van Talking Heads.

Op basis van de eerste single – veel blazers, inventieve percussie – zijn we geneigd hem te geloven. Op zondag 8 juli kunnen we zelf gaan oordelen op Rock Werchter, want die dag deelt hij daar de affiche met Arctic Monkeys, Nick Cave & The Bad Seeds, EELS en Nine Inch Nails. Gooi daar nog Fever Ray en Vince Staples bij en de kans is aanzienlijk dat je die dag enkele hartverscheurende keuzes zal moeten maken. Wie nog niet weet waarheen die dag: ik zou niet langer twijfelen.

6. Franz Ferdinand – Feel The Love Go

De nieuwe single van Franz Ferdinand, Feel The Love Go, zou ook perfect passen in een universum dat geschapen werd door David Byrne. Ook hier kan je (in het laatste deel van het nummer) niet naast de blazers horen. Op 28 februari komen zij live naar Vorst Nationaal en als extra verrassing nemen ze die dag ook The Vaccines (zie verder) mee.

7. Nathaniel Rateliff & The Night Sweats –You Worry Me

Op 7 april komt Nathaniel Rateliff met zijn Night Sweats dan weer naar De Roma, maar dat concert is al een tijdje hopeloos uitverkocht. Het gaat Nathaniel Rateliff & The Night Sweats nu al een tijdje voor de wind, maar dat is ooit anders geweest. Jarenlang speelde Nathanielj in bands met verschrikkelijke namen als Born In The Flood en The Wheel. In 2010 kwam de grote kentering, toen Mumford & Sons Nathaniel Rateliff onder eigen naam mee op tournee vroegen.

Het duurde nog even voor ook wij hier S.O.B. en I Need Never Get Old, maar nu heeft ook het Belgische publiek Nathaniel Rateliff en zijn band in de armen gesloten. Op 9 maart wordt ‘Tearing At The Seams’ verwacht en dat is ondertussen hun vierde album al.

8. EELS – The Deconstruction

Het wordt drummen op die zondagaffiche van Rock Werchter, want ook EELS speelt daar die dag. Op 6 april verschijnt hun 12e album ‘The Deconstruction’. Het is het einde van een naar EELS-normen lange stilte. Hun vorige album ‘The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett’ dateert al uit 2014. De laatste keer dat er nog eens zo’n gat tussen twee platen van EELS zat was tussen 2005 (‘Blinking Lights And Other Revelations’) en 2009 (‘Hombre Lobo’).

9. The Vaccines – I Can’t Quit

‘Combat Sports’, dat is de titel van de nieuwe van The Vaccines. Die zal op 30 maart in de (digitale) winkelrekken liggen. The Vaccines maakten een geweldige debuutplaat (2011), een iets mindere tweede (2012) en een matige derde plaat (2015). Of ze het tij zullen keren met deze vierde plaat is nog maar de vraag, maar I Can’t Quit is alvast een goede start. Post Break-Up Sex, Wetsuit en Teenage Icon bewijzen in ieder geval dat The Vaccines weten hoe ze een aanstekelijke popsong moeten schrijven.

10. Jack White – Connected By Love

En er zijn weer veel aankondigingen in deze eerste maand van 2018. De nieuwe van Jack White (‘Boarding House Reach’) is aangekondigd voor 23 maart. Die nieuwe plaat heeft hij opgenomen met een oude analoge tape recorder in studio’s in New York en Los Angeles en hij waarschuwde eerder al dat het een raar beestje zou worden. Drie nummers zijn er intussen gelost en ze pakken ons niet hélemaal, maar misschien is dat gewoon nog een kwestie van tijd.

Jack White komt alleszins live spelen op Rock Werchter (ja, hij ook al!) en dat is een belevenis die je nooit mag missen, zeker niet als je diezelfde dag ook Pearl Jam aan het werk kan zien.

11. Shirt – Flight Home

En zo is het bruggetje snel gemaakt, want Shirt is de eerste rapper die bij Jack White heeft getekend op diens Third Man Records. Op 9 februari verschijnt diens debuutplaat ‘Pure Beauty’.

12. Black Eyed Peas – Street Livin’

De laatste nieuwe single van Black Eyed Peas voor Street Livin’ was Don’t Stop The World uit 2011. Twee jaar geleden verscheen ook het schitterende nummer Yesterday online, maar om één of andere duistere reden haalde die het nooit tot op single.Het nummer vierde de twintigste verjaardag van de band en werd enkel beschikbaar gesteld als download, waardoor het snel ondergesneeuwd werd.

Ook daar al was er geen spoor meer van Fergie en omdat zij zich meer wilde richten op haar solocarrière gaan de overige leden nu opnieuw verder zonder haar. Of we van een nieuwe start mogen spreken valt nog af te wachten, feit is dat Black Eyed Peas sinds Where Is The Love? (2003) niet meer zo geëngageerd heeft geklonken.

Zinnetjes als “I understand what’s a nigga to choose?/Be the killer or be the dead dude in the news/ I get it, what’s a nigga to do?/No education in the hood, got a nigga confused” laten weinig aan de verbeelding over. Als dit de nieuwe identiteit van Black Eyed Peas is dan juichen wij die alvast toe.

13. Brockhampton – Boogie

De stempel ‘boyband’ zou voor vele andere groepen een belediging zijn, maar niet zo voor Brockhampton. Ze dragen die eigen gekozen stempel met trots. In 2017 bracht het hiphopcollectief maar liefst drie platen uit, Boogie is de tweede single uit ‘Saturation III’, het slotstuk van dat drieluik. Deze single heeft ondertussen ook zijn weg gevonden naar de radiogolven.

14. HAEVN – Fortitude

In Netflix-tijden is het perfect mogelijk voor bands om zich in de kijker te spelen door een nummer te schrijven voor een reeks. De Nederlandse band HAEVN schreef zo bijvoorbeeld deze Fortitude voor het tweede seizoen van de populaire reeks Riverdale. Aangezien Netflix bijna wereldwijd beschikbaar is, is er geen betere springplank denkbaar.

15. Sufjan Stevens – Mystery Of Love

Sufjan Stevens dan schreef verschillende nummers voor de indiehit Call Me By Your Name die genomineerd werd voor 4 Oscars. Eén van die vier nominaties was voor Sufjan Stevens zelf. Of Sufjan een Oscar op zijn schouw zal mogen zetten valt nog af te wachten.

De concurrentie in die categorie is niet mals, hij neemt het op tegen onder andere Common (Stand Up For Something voor de film Marshall) en Mary J Blige (Mighty River uit Netflix-film Mudbound), maar ook tegen muziek uit de musical The Greatest Showman (This Is Me) en Pixar-animatiefilm Coco (Remember Me).

16. S. Carey – More I See

Er wordt vaak nogal meewarig gedaan over drummers, maar niet over S. Carey. Hij is de drummer van de groep Bon Iver, maar houdt er ook een solocarrière op na. S. Carey (voluit Sean) brengt zijn nieuwe album ‘Hundred Acres’ uit op 23 februari. Het is ondertussen zijn derde en deze More I See daaruit klinkt als een meer kwetsbare versie van Bear’s Den.

17. Troye Sivan – My My My!

Jongelingen kunnen een soms niet te bevatten drukke agenda hebben. Zo ook de Australische jongeman Troye Sivan, die acteur en model is, maar toch ook vooral singer-songwriter. Zijn debuut-ep dateert al uit 2008 en sindsdien blijft Sivan actief in de muziek. 4 ep’s en een debuutelpee uit 2015 staan nu al op zijn naam en nu lijkt hij stilaan een opvolger te beginnen werken.

In 2017 bracht hij nog een nummer uit met Martin Garrix, nu doet hij het weer helemaal alleen.De singles My My My! en The Good Side bracht hij nagenoeg tegelijkertijd uit, waarbij vooral de oorwurm My My My! het goed doet. Het hoeft dan ook geen betoog waarom we die voor deze playlist geselecteerd hebben.

18. Rhye – Song For You

Voor de fans van Rhye is het wachten eindelijk voorbij. Hun tweede album ‘Blood’ ligt sinds gisteren in de winkels en dat werd tijd, want debuutplaat ‘Woman’ is ondertussen vijf jaar oud. De sound is nagenoeg niet veranderd en daar zijn we maar wat blij om. De hoes van ‘Blood’ is minstens even mooi dan die van ‘Woman’ en Milosh en Robin Hannibal klinken nog steeds even sensueel.

Op 25 maart komt Rhye naar de AB en we raden van harte aan om daar ook te zijn.

19. Logic & Rag’n’Bone Man – Broken People

In december van vorig jaar verwezen we ook al naar Netflix-film Bright met Will Smith. Toen was het naar aanleiding van de nieuwe single van Portugal, The Man. Nog eerder ging het over World Gone Mad van Bastille.Nu hebben Logic en Rag’n’Bone Man hun samenwerking voor diezelfde soundtrack officieel uitgebracht. In de eerste drie dagen na de release werd Bright al elf miljoen keer bekeken, alleen in Amerika. Ondertussen heeft Netflix ook officieel de sequel aangekondigd.

20. X Ambassadors – Joyful

X Ambassadors verrassen op hun nieuwe single. Voor Joyful klampen ze aan bij de gospeltraditie en hun nieuwe single klinkt dan ook meer als iets dat van Sam Smith zou kunnen zijn dan iets van X Ambassadors. Als dan ook nog eens de saxofoon invalt weten we “Zo worden de nummers tegenwoordig niet meer gemaakt.” Maar X Ambassadors hebben het wel gedaan.

De track wordt een voorloper van hun nieuwe plaat en opvolger van het met goud bekroonde ‘VHS’. De nieuwe single produceerde het trio samen met Alex Da Kid.

21. Beth Ditto – I’m Alive

Nog meer levensvreugde in de nieuwe single van Beth Ditto. Ooit was ze de frontvrouw van Gossip, maar in 2017 debuteerde ze als soloartieste met haar album ‘Fake Sugar’. Deze nieuwe single is geen voorloper van een nieuw album, maar wel een stand alone single en een cover van Tommy James & The Shondells uit 1968. Cover of niet, het nummer is op Beth Ditto’s lijf geschreven.

22. Hinds – New For You

Wie vrouwelijk schoon wil zien kan op 24 april naar de AB voor het concert van Hinds daar. Maar de vier dames hebben meer dan een mooi snoetje. Hinds staat voor fuzzy garagepop die overgoten is met de zonnige vibes en warmte van hun thuisland, Spanje. Carlotta Cosials en Ana Perrote begonnen als duo onder de naam ‘Deers’, wat ‘Hinds’ werd nadat een gelijknamige band gerechtelijke stappen ondernam.

Ze schrijven nummers over liefde, feesten en de problemen die optreden als je die twee mixt. Na de release van hun eerste single ‘DEMO’ in 2014, vervolledigden bassiste Ade Martin en drumster Amber Grimbergen de band. Twee jaar geleden verscheen ‘Leave Me Alone’, het debuutalbum van het viertal. Zoals de titel doet vermoeden, pakken ze uit met een hoog ‘je m’en fous’ gehalte en rommelige lo-fi garagerock, die het best tot zijn recht komt tijdens hun liveshows.

Op 6 april volgt het tweede album ‘I Don’t Run’. New For You is dus zeer letterlijk te nemen en is de voorloper van dat album. Er zijn nog tickets voor hun show op 24 april in de AB Club.

23. Portland – Pouring Rain

Portland was één van de winnaars van De Nieuwe Lichting 2018, de jaarlijkse muzikale wedstrijd van Studio Brussel. Voor hun overwinning in De Nieuwe Lichting waren ze ook al finalist in Humo’s Rock Rally en toen al stak de single Pouring Rain er met kop en schouders bovenuit. Pouring Rain is al sinds april van vorig jaar uit als single, maar is pas op 20 januari in de Ultratip terecht gekomen.

24. The Voidz – Leave It In My Dreams

The Voidz heeft een naamwijziging doorgevoerd. Hun voorvoegsel ‘Julian Casablancas &’ is komen te vervallen, waardoor Julian Casablancas, ook bekend als leadzanger en songschrijver van The Strokes, nu helemaal in The Voidz is opgegaan.

Het is de voorloper van een nieuw album, het eerste sinds 2014. Als we op Leave It In My Dreams mogen afgaan, zal die nieuwe plaat ‘Virtue’ (vanaf 30 maart te koop) alvast meer als The Strokes klinken dan op hun voorganger het geval was.

25. George FitzGerald & Lil Silva – Roll Back

Op 9 maart komt dan weer het tweede album van George FitzGerald uit, dat zal ‘All That Must Be’ gaan heten. Het wordt een geheel ander album dan zijn voorganger in die zin dat FitzGerald beloofd heeft om op deze plaat dicht bij zichzelf zal blijven en openhartig zal spreken over de veranderingen in zijn leven. Concreet heeft hij het dan over zijn nieuwe woonplaats (FitzGerald verhuisde na meer dan tien jaar in Berlijn naar Londen) en over zijn vaderschap. Naast Lil Silva zullen ook onder andere Bonobo en Tracey Thorn op de plaat te horen zijn.

26. Marcus Marr – Familiar Five

Sinds gisteren is ook de ep ‘Familiar Five’ van Marcus Marr uit. De Engelse dj en producer die nog samenwerkte met Chet Faker doet het nu helemaal alleen en doet in zijn eerste solosingle wat denken aan The Sound Of C van The Confetti’s. De ep is best donker en is ontstaan in het isolement van de studio van Marcus Marr in Brixton. “It’s about being a freak and accepting it”, zei hij zelf over het nummer.

27. Unknown Mortal Orchestra – American Guilt

In 2015 bracht Unknown Mortal Orchestra nog het album ‘Multi-Love’ uit waaruit de gelijknamige single een hitje werd. Helemaal anders klinken ze nu in 2018 en aan de titel te oordelen heeft dat heeft alles te maken met ene Donald Trump. In ieder geval klinken ze nu een stuk heftiger dan drie jaar geleden, voeren de gitaren nu de boventoon en staat de volumeknop van de versterker een stuk verder naar rechts.

Unknown Mortal Orchestra staat op maandag 28 mei in de AB. Een vierde album is nog niet officieel aangekondigd

28. Car Seat Headrest – Cute Thing

Een paar dagen eerder al, op 25 mei, speelt Car Seat Headrest in AB. Zij doen ook iets heel bijzonder, want hun frontman Will Toledo heeft besloten om een album uit 2011 helemaal opnieuw op te nemen. ‘Twin Fantasy’ zal dus verschijnen in een geheel nieuwe versie.

Toen de band in 2016 hun volwaardige studiodebuut ‘Teens Of Denial’ had uitgebracht had frontman Will Toledo namelijk in zijn eentje al elf Bandcamp-platen en een compilatie uitgebracht. Over die eerste versie was Toledo nu niet meer tevreden en dus moest het geheel opnieuw. Car Seat Headrest is nu immers een echte band, met een stuk meer ervaring en heel wat meer bagage.

De nieuwe versie van ‘Twin Fantasy’ brengen ze uit op 16 februari.

29. Karen O feat. Michael Kiwanuka – Yo! My Saint

We zijn jaloers op onze Amerikaanse vrienden, want daar speelt LCD Soundsystem zaalshows met TV On The Radio of Yeah Yeah Yeahs in het voorprogramma. Wij in België kunnen voorlopig geen van die drie live aan het werk zien en moeten het doen met de nieuwe single van Karen O, frontvrouw van Yeah Yeah Yeahs, en Michael Kiwanuka. Het nummer hoort bij een kortfilm van het modemerk Kenzo.

30. Joan As Police Woman – Tell Me

Tell Me is het tweede voorproefje van het nieuwe album ‘Damned Devotion’ van Joan As Police Woman dat op 9 februari verschijnt. Het wordt het eerste album van Joan Wasser sinds ze in 2016 een duoalbum maakte met Benjamin Lazar Davis (van Okkervil River). Het nieuwe album moet de zangeres op haar rauwst tonen, met pakkende teksten en uitgepuurde composities.

31. HAIM – Night So Long

De zussen van HAIM hebben duidelijk de succesregisseur Paul Thomas Anderson in hun vriendenkring zitten. Hij is momenteel genomineerd als regisseur voor zijn aankomende film Phantom Thread (14 februari) en eerder maakte hij meesterwerkjes als Boogie Nights, Magnolia en There Will Be Blood, maar toch voelt hij zich niet te beroerd om videoclips te draaien. Hij deed het eerder al voor HAIM voor Right Now en Little Of Your Love. De video voor Night So Long brengt de teller nu op drie, waardoor Paul Thomas Anderson nu evenveel video’s voor Radiohead als voor HAIM heeft geregisseerd.

32. Pink – Wild Hearts Can’t Be Broken

Pink is al enige tijd ambassadrice voor Unicef en roept haar fans met de video voor Wild Hearts Can’t Be Broken nu expliciet op tot een donatie voor de organisatie. Willow, het zesjarige dochtertje van Pink is ook in de video te zien. Ze bracht het nummer op de jongste uitreiking van de Grammy Awards en lanceerde de videoclip bij het nummer meteen daarna.

33. John Mayer – Helpless

Ongeveer een jaar geleden had John Mayer een geniaal idee: in golven van vier nummers zou hij elke maand nieuw materiaal lossen. De twaalf nummers samen vormden dan zijn zevende album ‘The Search For Everything’. Nu dat achter de rug is moeten er ook nog eens singles uit de plaat worden gelost waarbij Helpless de meest recente (vierde) is.

34. TheColorGrey – You Got To Show Me

Will Michiels is niet de ideale artiestennaam en dus koos de Antwerpse rapper eerst voor Grey en daarna voor TheColorGrey. In 2015 begon hij met optreden vergezeld van een dj en gitarist, in 2016 volgde een eerste single Sins. In 2017 verscheen debuutplaat ‘REBELATION’ waarvan we vooral On & On kennen, een nummer dat klinkt als een wereldhit die ook door Frank Ocean geschreven had kunnen zijn.

Dat was 2017, in 2018 heeft TheColorGrey alweer nieuw materiaal klaar. Op 5 april 2018 speelt TheColorGrey een releaseconcert van zijn nieuwe ep in Democrazy in Gent. Deze eerste single daaruit was al Hotshot op Studio Brussel en heeft al vergelijkingen met The Weeknd opgeleverd. The sky is duidelijk the limit voor TheColorGrey.

35. Martin Garrix & David Guetta feat. Jamie Scott & Romy Dya – So Far Away

So Far Away zou oorspronkelijk worden ingezongen door Ellie Goulding, maar in de definitieve versie is dan toch de keuze gevallen op Romy Dya. Die eerste versie ging in première op Tomorrowland op 30 juli 2017, maar de release van het nummer viel op dat moment niet goed voor het label van Ellie Goulding.

Het platenlabel van Ellie bleef tegenwerken terwijl Martin Garrix en David Guetta niets liever wilden dan hun nummer de wereld insturen. Uiteindelijk hebben ze dan maar besloten om Ellie Goulding te vervangen door Romy Dya, een Nederlandse zangeres.

36. Jasper Erkens – Nocturnal

‘Drawing A Line’ was het eerste album van Jasper Erkens onder eigen naam sinds 2009 en moest zijn grote comeback inluiden. Tussen die twee platen is Erkens gaan studeren aan de befaamde Brit School en startte hij daar met enkele vrienden ALTREGO op, een project dat hen ook naar het podium van Rock Werchter bracht.

Maar van ALTREGO vernemen we nu niets meer en een nieuw soloalbum is nu in de plaats gekomen. Die presteert voorlopig onder de verwachtingen – zowel qua kwaliteit als qua bijval van de radio – maar de nieuwe single Nocturnal bewijst dat Erkens wel over een flinke dosis talent beschikt.

37. Sting & Shaggy – Don’t Make Me Wait

Sting en Shaggy hebben samen een hele plaat opgenomen en brengen die uit op 20 april. De titel is ’44/876′ en Sting zegt erover dat voor hem het meest elementaire aspect van muziek de verrassing is. Dat lukte door zich volledig onder te dompelen in de Caraïbische geluiden die we op zijn nieuwe album zullen horen. “Iedereen is verrast door deze samenwerking en dus zijn wij verrassend”, zei Sting over deze inderdaad verrassende samenwerking.

De eerste single Don’t Make Me Wait is ook het eerste nummer dat ze samen opnamen. Sting trekt ook op Europese zomertournee en zal daarbij onder andere passeren langs Concert At Sea op 29 juni in Nederland. Met nog meer data in Nederland (7 juli) en ook een aantal data in Frankrijk lijkt Sting de perfecte headliner voor TW Classic op 14 juli, maar daarover is voorlopig nog geen nieuws bekend.

38. Young Fathers – In My View

Sinds Young Fathers muziek is beginnen maken zijn ze elk hokje waar ze ooit in zouden gepast kunnen hebben helemaal ontgroeid. In het begin van 2017 kwamen ze af met Only God Knows, een nummer dat ze speciaal schreven voor de soundtrack van de tweede Trainspotting. Op het einde van 2017 teasden ze een nieuw album met het heerlijk ingehouden LORD waarop we weer een hele andere kant van dezelfde band hoorden.

Op 9 maart verschijnt ‘Cocoa Sugar’, hun derde album intussen. Dat komen ze live voorstellen in AB op 6 april in het kader van het voorjaarsfestival BRDCST.

39. The Decemberists – Severed

Zeventien jaar bestaan ze ondertussen, hun achtste plaat hebben ze net aangekondigd. The Decemberists hebben al heel wat jaren op hun teller staan, maar voor de nieuwe plaat zochten ze bewust een voor hen onbekende studio en een nieuwe producer aan. Het resultaat kunnen we horen op 16 maart, want dan verschijnt ‘I’ll Be Your Girl’. De eerste single Severed laat die vernieuwing horen in de vorm van een snuifje elektronica en doet het beste vermoeden voor wat er nog komen gaat.

Voorlopig zijn er nog geen Europese concertdata bekend gemaakt voor The Decemberists.

40. Equal Idiots – Toothpaste Jacky

We kennen ze al van Hippie Man, Put My Head In The Ground en Salmon Pink, singles die stuk voor stuk met eenzelfde gretigheid omarmd werden, maar met hun nieuwe single Toothpaste Jacky horen diegenen die hun album ‘Eagle Castle BBQ’ nog niet in huis hadden gehaald voor het eerst hoe Equal Idiots klinken als ze één versnelling lager schakelen: minstens even goed!

Op 17 mei brengen ze hun energieke rammelmuziek naar AB.

41. The Breeders – All Nerve

Helemaal terug zijn The Breeders die in 2018 hun eerste album zullen uitbrengen in twaalf jaar. The Breeders, dat zijn wel degelijk die van Cannonball van bijna 25 jaar geleden, ja. The Breeders bestaan nog altijd uit Kim (ex-Pixies) en Kelley Deal.

All Nerve is de titeltrack van hun nieuwe album dat zal verschijnen op 2 maart. Voorlopig is er nog geen Belgische festivaldatum, maar aangezien The Breeders wel al aangekondigd zijn voor zowel Down The Rabbit Hole (NL) als Main Square, het zusterfestival van Rock Werchter in Arras net over de grens in hetzelfde weekend, vermoeden we dat we de zussen ook zullen mogen verwelkomen op Rock Werchter.

42. dirk. – Milk

Op 9 februari komt er een lekker plaatje uit: ‘Album’ van dirk., een kopstoot van minder dan een halfuur waarover we onlangs nog een interessant gesprek hadden met frontman Jelle Denturck over onder andere Albert Camus en de invloed van animatiereeksen als Rick And Morty en BoJack Horseman. Dat interview krijg je volgend weekend, hun nieuwe single Milk is er nu al.

43. Sigur Rós – End

Iedereen was het er meteen over eens: Hang The DJ was de mooiste aflevering van het meest recente seizoen van Black Mirror op Netflix. Tekende voor de soundtrack: Sigur Rós.

44.Lady Gaga – Joanne (Where Do You Think You’re Goin’?) – Piano Version

De meningen waren verdeeld over haar meest recente passage in het Sportpaleis. Feit dat is dat Lady Gaga momenteel heel erg zoekende is naar een middenweg tussen wat zij nog wil doen met haar carrière en wat haar fans willen dat ze doet. Daarbij kan ze dus ook al eens onverwacht uit de hoek komen en een geheel nieuwe versie opnemen van het titelnummer van haar laatste album. Joanne was al één van de mooiste nummers op dat album, maar in de nieuwe pianoversie is het adembenemend.

45. Frank Vander linden – Ik Dacht Aan Een Vrouw

Even adembenemend is Ik Dacht Aan Een Vrouw, de nieuwe single van De Mens-frontman Frank Vander linden. Frank schrijft op zijn tweede soloalbum ‘Nachtwerk’ een scheiding en dus een gedwongen nieuw begin van zich af. Pijnlijk, maar wel pijnlijk mooi.

Het was nochtans niet gepland dat de plaat daarover zou gaan, de huidige solotournee werd al anderhalf jaar geleden geboekt en dus werd er een soloplaat gepland. Dat die soloplaat uiteindelijk ‘Nachtwerk’ is geworden, is niet meer dan een speling van het lot, maar wel een hele mooie speling van het lot.

46. CHVRCHES – Get Out

CHVRCHES zijn ook terug. Hun kersverse single Get Out heeft een enorme popvibe en dat is niet toevallig, want voor hun nieuwe album – dat nog officieel aangekondigd moet worden – werkte het drietal samen met producer Greg Kurstin. Kurstin is bekend van zijn werk met onder andere Adele, Lily Allen, Kelly Clarkson en Sia.

Het was ook hij die Foo Fighters opzochten toen ze hun comfort zone uit getrokken wilde worden voor hun meest recente album ‘Concrete And Gold’. Net als voor Foo Fighters voelde het voor CHVRCHES dus zowel als iets compleet nieuws als iets zeer vertrouwds. De synth aan het begin van Get Out was het eerste dingetje dat naar boven kwam hun eerste dag samen in de studio.

CHVRCHES zijn aangekondigd voor Best Kept Secret in Nederland. Een Belgische festivaldatum mag dus niet meer lang op zich laten wachten.

47. Intergalactic Lovers – Talk! Talk!

Talk! Talk! is dan weer de nieuwe single van Intergalactic Lovers en misschien wel het sterkste nummer op heel ‘Exhale’. Lara Chedraoui smeekt hier om een gesprek, want ze is het moe om te raden. Het smeken heeft een perfecte popsong opgeleverd.

48. Guy Verlinde – Words Are Overrated

De ene wil praten, de ander vindt dat woorden overschat zijn. Guy Verlinde is misschien een minder bekende naam in Vlaanderen, in het bluescircuit is hij al lang een gevestigde waarde. Verlinde viert dit jaar een dubbel jubileum: hij maakt al 20 jaar muziek en is ook al 10 jaar platen aan het maken met The Mighty Gators.

Dat vroeg dus om een bijzondere soort viering en dus nam de band een aantal oude outtakes en live-favorieten opnieuw op. ‘X’ heet die plaat en ze is nu uit. Guy Verlinde trekt de volgende maanden samen met The Mighty Gators op een stevige tournee die hen onder andere naar De Roma in Borgerhout brengt. Alle data kan je hier bekijken.

49. Vic Mensa feat. Ty Dolla $ign – We Could Be Free

Vic Mensa heeft de video van zijn samenwerking met Ty Dolla $ign gedropt. Het mooie We Could Be Free is afkomstig van het debuutalbum van Mensa, ‘The Autobiography’, dat afgelopen zomer uitkwam. Vic Mensa liet zich opmerken door samenwerkingen met onder andere Chance The Rapper, Flume, Kanye West en Kaytranada en was ook één van de gasten op het meest recente album van Gorillaz.

Ondertussen is er dus ook zijn eigen album ‘The Autobiography’ waarop deze We Could Be Free één van de knapste nummers is.

50. Flying Horsemen – Bright Light

Ondertussen ook al in de winkelrekken te vinden: ‘Rooms/Ruins van het schitterende Belgische Flying Horseman. Hun nieuwe album wordt (terecht!) overal bejubeld voor zijn uniciteit. 11 nummers telt die plaat en toch overschrijdt de plaat het uur.

Dat is te danken aan het feit dat Flying Horseman nergens bang voor is, ook niet van een afsluitende track van tien minuten. Deze Bright Light (bijna zes minuten) werd het laatst gelost voor de release van het volledige album en is ontzettend straf. Er was nog eens nood aan een dosis gitaren in deze lijst: bij deze!

51. SONS – Ricochet

Er is weer ruimte voor de gitaarsolo, zo ook bij SONS, de tweede laureaat van De Nieuwe Lichting 2018 in deze lijst. SONS zetten op hun eentje de muziekscène uit Melsele op de kaart met hun eerste single Richochet. Stevige garagepunk is het resultaat. Benieuwd waar Ricochet – de jonge Van Jets hadden trouwens een nummer met dezelfde titel – dit viertal brengen zal.

52. Claw Boys Claw – Polly Maggoo

Voor Claw Boys Claw trekken we naar Amsterdam. Het is zo een band die steeds platen is blijven uitbrengen, maar daarmee bij ons amper een rimpeling in het water heeft voortgebracht. Het meest bekend zijn ze nog van het hitje Rosie uit 1992.

In 2008 brachten ze na 11 jaar afwezigheid opnieuw een plaat uit en sindsdien blijven de platen weer netjes op elkaar volgen. Op 23 februari brengen ze ‘It’s Not Me, The Horse Is Not Me Part 1′ uit, hun elfde plaat uit. De eerste single daaruit – Polly Maggoo – klinkt verdomd goed.

53. Preoccupations – Espionage

De vooruitgeschoven single voor de derde plaat van – voorheen Viet Cong – Preoccupations (‘New Material’, uit op 23 maart) heet dan weer Espionage. Het is een iets makkelijker te behappen single dan wat Preoccupations doorgaans uitbrengt waarin ze lekker aanschurken tegen de new wave van Joy Division, Gary Numan en The Cure. De aankomende plaat zou over depressie en zelfsabotage aan, om vrolijk van te worden dus.

54. Sonny Smith feat. Angel Olsen – Burnin’ Up

Sonny Smith was nog niet eerder op onze radar gekomen, maar wie met Angel Olsen samenwerkt kan minstens één keer een beroep doen op onze oren. Blijkt dat Sonny Smith al een groot en eclectisch oeuvre bij elkaar heeft gesprokkeld met Sonny And The Sunsets, een project waarvoor hij 200 nummers (!) opnam voor 100 verzonnen groepen.

Nu is de tijd gekomen om toch even iets normaal te doen, want op 2 maart verschijnt doodgewoon zijn debuutplaat waarop doodgewoon tien nummers zullen staan. Producer van dienst voor ‘Rod For Your Love’ is Dan Auerbach, van zichzelf en The Black Keys. Deze Burnin’ Up, een soulful duet, zal daar ook op te vinden zijn.

55. Glen Hansard – Wreckless Heart

En eindigen doen we met dit bloedmooie nummer dat eigenlijk al dateert uit december van vorig jaar, maar pas recent ons hart heeft gestolen. Wreckless Heart is als je ’t ons vraagt met voorsprong het mooiste nummer op ‘Between Two Shores’, de derde soloplaat van Glen Hansard. Ook deze plaat van Hansard staat weer vol hartzeer. Humo maakte de vergelijking met Otis Redding, “maar minder zoetgevooisd.”

Als we één tip mogen geven: trek op 13 februari naar Glen Hansard in AB. Waar de bard op plaat zeldzaam harten breekt, maar nog net iets te vaak op veilig speelt, is hij live een fenomeen dat het midden houdt tussen Damien Rice en Bruce Springsteen. Ons ticket hebben we al op zak!

Zoo.text

Gesponsorde artikelen