De eerste match is nog niet gespeeld en ’t is al zover: Engelse hooligans zetten Marseille op stelten (en da’s niet de eerste keer)

De eerste match is nog niet gespeeld en ’t is al zover: Engelse hooligans zetten Marseille op stelten (en da’s niet de eerste keer)

Zo’n 200 Engelse hooligans hebben ambras gezocht in de Franse stad Marseille. De politie moest traangas inzetten en de veiligheidstroepen moesten de hooligans uit elkaar drijven. Morgen om 21 uur spelen Engeland en Rusland tegen elkaar in de Stade Velodrome in Marseille. 

Er worden tussen de 300.000 en de 500.000 Britse fans verwacht in Frankrijk tijdens het EK 2016. En die hebben nu dus al flink van zich laten horen in de Franse stad Marseille, waar Engeland morgen tegen Rusland speelt. Zo’n 200-tal Engelse hooligans verzamelden er in de buurt van cafés en raakten slaags met jongeren in Marseille.

De Franse politie zette een speciaal veiligheidsteam in om de groep uit elkaar de drijven en moest daarbij zelfs traangas gebruiken. Ondertussen zijn er al verschillende foto’s en filmpjes op sociale media verschenen van de rellen. De beelden zijn werkelijk hallucinant:

De Franse autoriteiten hebben nochtans extra veiligheidsmaatregelen genomen voor het EK om incidenten als deze te vermijden. Per land worden er enkele afgevaardigden van de politie van hun thuisland ingezet om de Fransen te helpen bij het opsporen van (potentiële) hooligans.

Geen onbekenden in Marseille

Dat de Engelse hooligans een reputatie hebben in het buitenland, is al langer geweten. Wat je misschien niet (meer) weet is dat de Engelsen geen onbekenden zijn in Marseille. Tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in 1998 lieten de hooligans toen al serieus van zich horen. Ze raakten slaags met Engelse jongeren, waarbij tientallen gewonden vielen (zie fragment hieronder).

Niet meer dan logisch dus dat de terugkeer van de Engelsen in Marseille voor serieus wat spanning zorgt. De eerste match is nog niet eens gespeeld en het zit er nu al tegen. Benieuwd wat dat gaat geven voor de rest van het kampioenschap.

Bronnen: Le Monde, L’

Gesponsorde artikelen