De Emmy’s 2018 brachten een live huwelijksaanzoek en een lijstje best verrassende winnaars met zich mee

De Emmy’s 2018 brachten een live huwelijksaanzoek en een lijstje best verrassende winnaars met zich mee

Vannacht werden voor de 70e keer de Emmy’s uitgereikt, de beeldjes die het beste van het afgelopen televisieseizoen bekronen, en daar hoorde dit jaar ook een live huwelijksaanzoek bij. Het Emmy-jaar 2018 kondigde zich vooraf aan als een machtsstrijd tussen de winnaar van vorig jaar (‘The Handmaid’s Tale’) en ‘Game Of Thrones’, maar dat werd het niet echt. De Emmy’s stapelden de verrassingen op en Amazon haalde met één serie verrassend grote prijzen binnen.

Glenn Weis, die de Oscars regisseerde en daar een Emmy voor kreeg, bracht een ode aan zijn net overleden moeder en maakte van zijn moment gebruik om meteen ook even zijn vriendin ten huwelijk te vragen, live op televisie. Het getuigt van lef – gelukkig zei ze ja – en het was meteen de meest opmerkelijke, maar niet de enige verrassing tijdens het 70e verjaardagsfeest van de Emmy’s.

Bekijk hieronder het huwelijksaanzoek:

De andere verrassingen waren wél televisie- of streaminggerelateerd. Vorig jaar was een historisch jaar voor de Emmy’s, want voor het eerst won daar een reeks van een streamingdienst de Emmy voor Beste Dramareeks. Die prijs was voor The Handmaid’s Tale en daarmee werd hulu dus geboekstaafd als een stevige concurrent voor de vaste leveranciers van de Emmy-waardige shows.

Daarmee kondigde het Emmy-jaar 2018 zich als een epische strijd aan tussen enerzijds The Handmaid’s Tale (20 nominaties), dat zich in de strijd heeft geworpen met zijn tweede seizoen, en het zevende en voorlaatste seizoen Game Of Thrones. Dat HBO-paradepaardje werd vooraf genomineerd in 22 categorieën en werd daarmee het meest genomineerd van alle titels, maar toch was het Netflix dat met de meeste nominaties ging lopen dit jaar.

Geen topfavoriet voor Netflix, wél 40 genomineerde titels

Als we alle Netflix-nominaties die in aanmerking kwamen voor een Emmy in het jaar 2018 bij elkaar tellen, komen we aan 112, HBO volgt meteen daarna met 108. Opnieuw een historisch jaar voor de Emmy’s dus omdat deze kwantitatieve telling duidelijk aantoont dat er in de toekomst rekening zal moeten worden gehouden met Netflix. En toch valt ook op dat Netflix geen topfavoriet heeft tussen de genomineerden en tot op heden nog altijd alleen maar kan dromen van die allergrootste prijzen.

Het is een beetje het gevolg van de tactiek die Netflix het hele jaar door hanteert: de ene na de andere serie wordt aangevoerd en af en toe zal er wel eens eentje aanslaan. Het gevolg daarvan is dat Netflix veel reeksen tussen de genomineerden heeft staan die allemaal één of een paar keer genomineerd zijn, terwijl kanalen als HBO en de andere vaste waarden het telkens moeten hebben van één of enkele toptitels die vaak genomineerd zijn.

Toch is de groei van Netflix duidelijk en onmiskenbaar: 14 nominaties hadden ze nog maar in 2013, met dank aan House Of Cards. Dat was toen de serie die de grote Emmy-deur voor Netflix inbeukte.

Het jaar nadien hadden ze 31 nominaties, toen Orange Is The New Black het Netflix-team kwam versterken. Nu, vier jaar later, is Netflix genomineerd met 40 (!) series, waarbij The Crown (14 nominaties), Stranger Things (12 nominaties) en GLOW (10 nominaties) de meest vernoemde zijn.

Diverse groep genomineerden, weinig diverse groep winnaars

Kenan Thompson en Kate McKinnon – twee van de genomineerden – openden de 70e uitreiking van de Emmy’s met een muzikale act.

Diversity is not a problem in Hollywood anymore / We solved it!“, zongen ze en inderdaad: opnieuw was de groep genomineerden meer divers dan ooit tevoren. Dat was vooral te danken aan Sandra Oh die de eerste actrice met Aziatische roots ooit was die genomineerd werd als Actrice in een Hoofdrol. Ze kreeg de nominatie voor haar reeks Killing Eve.

Ondanks de diverse groep genomineerden waren de winnaars toch opvallend eenzijdig blank, de prijs voor Regina King – die al haar derde Emmy won – voor Seven Seconds uitgezonderd.

Sandra Oh kon uiteindelijk haar nominatie niet verzilveren. De prijs voor Beste Actrice in een Dramareeks ging naar Claire Foy voor The Crown.

Een show vol verrassingen

Game Of Thrones deed weer mee en dus kon het niet anders of ook daar gingen weer enkele prijzen naartoe. Uiteindelijk won de show niet véél prijzen, maar ze wonnen wel de hoofdprijs – Beste Dramareeks, voor de derde keer – en Peter Dinklage won zijn derde Emmy op zeven nominaties voor Game Of Thrones.

Als het dus een strijd wordt tussen The Handmaid’s Tale en Game Of Thrones, wint Game Of Thrones, nog altijd. The Handmaid’s Tale moest zelfs met lege handen naar huis.

En dan was er ook nog The Americans. Al zes seizoenen lang wordt die show over twee Russische spionnen in Amerika tijdens de Koude Oorlog een te goed bewaard geheim voor televisieliefhebbers genoemd, maar dit jaar kreeg Matthew Rhys plots de prijs voor Beste Acteur in een Dramareeks – de eerste keer dat de reeks één van de grote prijzen kreeg toegekend – en werd ook een scenario voor de reeks bekroond. Jammer genoeg is The Americans ondertussen wel helemaal afgelopen en hebben ze nooit de prijs voor Beste Dramareeks gewonnen.

The Marvelous Mrs. Maisel

Eén van de grootste verrassingen met maar liefst vijf prijzen was het overdonderende succes van de Amazon-reeks The Marvelous Mrs. Maisel, een komische reeks over een Joodse huisvrouw anno 1958 die pas na de scheiding van haar man haar talent voor cabaret ontdekt.

Zo won Rachel Brosnahan de Emmy voor Beste Actrice in een Comedyreeks en werd de reeks ook tot Beste Comedyreeks verkozen boven onder andere Black-ish, GLOW en Curb Your Enthousiasm.

Deze prijs maakt meteen Amazon ook tot een speler om rekening mee te houden tijdens toekomstige Emmy-uitreikingen. Het tweede seizoen van The Marvelous Mrs. Maisel is net opgenomen en verschijnt nog dit jaar op Amazon Prime. Het derde seizoen is aangekondigd voor 2019.

Het was ook de eerste keer in zeven jaar dat de prijs voor Beste Actrice in een Comedyreeks niet naar Julia Louis-Dreyfus ging voor Veep. Het volgende seizoen van Veep is immers uitgesteld tot 2019 omdat Louis-Dreyfus een behandeling voor borstkanker moest ondergaan. Nog in de categorie Comedy, maar dan bij de mannen, ging Barry (HBO) met de prijzen lopen. Barry is bij ons te bekijken bij Play More en is een reeks over een huurmoordenaar met acteerambities.

Bij de Limited Series won American Crime Story: The Assassination Of Gianni Versace, de reeks die ook op Q2 werd uitgezonden, de grote prijs. Bedenker Ryan Murphy won een regieprijs voor zijn reeks.

En raad eens wie er dit jaar een deal met Netflix sloot? Jep, Ryan Murphy.


Een andere verrassing in deze categorieën was Godless, de westernserie van Netflix waar wij ook erg van hielden. Zowel Jeff Daniels als Merrit Wever wonnen prijzen voor hun acteerprestaties in een bijrol daar.

Daniels bedankte Netflix “for letting artists be artists“. Nog meer Netflix, want Regina King won voor haar rol in de reeks Seven Seconds, een reeks die nochtans geen tweede seizoen kreeg. De serie volgt de mensen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de dood van een jonge zwarte jongen en de familie van de jongen terwijl ze het verlies opvangen.

De cijfers?

Wie nu nog interesse heeft in de pure cijfers in de strijd tussen HBO en Netflix: HBO heeft 23 Emmy’s gewonnen en dat zijn er precies evenveel als Netflix, dat ook 23 prijzen mee huiswaarts kon nemen.

Netflix heeft het dus lang niet slecht gedaan, maar we kunnen ons niet voorstellen dat het bij hen nu geen frustratie is dat nu twee andere streamingdiensten elk één van de hoofdprijzen van de Emmy’s op hun naam hebben staan – na de winst van The Handmaid’s Tale (hulu) als Beste Dramareeks vorig jaar en The Marvelous Mrs. Maibel (Amazon) als Beste Comedyreeks dit jaar – terwijl de grote streamingreus Netflix nog geen van beide prijzen heeft kunnen binnenhalen.

In ieder geval wordt de strijd tussen de netwerken en de streamingdiensten enerzijds en de strijd tussen de streamingdiensten onderling anderzijds er alleen maar heftiger op. En nu kan Netflix weer een jaar lang zijn uiterste best doen om volgend jaar te proberen om toch eens één van die allergrootste prijzen binnen te halen.

Nog geen allergrootste Emmy voor Netflix. Welke Netflix Original zou dit beeldje wel verdienen? Kijk eens in onze lijst waar we de volgens ons 50 beste series op Netflix op een rijtje hebben gezet.

Gesponsorde artikelen