Left Right
scrollTop top

De Emmy’s schreven geschiedenis én toekomst: de winnaars waren opvallend vrouwelijk, opvallend gekleurd en opvallend hulu


De Emmy’s schreven geschiedenis én toekomst: de winnaars waren opvallend vrouwelijk, opvallend gekleurd en opvallend hulu

Het was een uitstekend jaar voor de televisie, zo uitstekend dat series als ‘The Crown’ en ‘Westworld’ amper bekroond werden en we toch blij zijn met alle winnaars. Het was een historisch jaar voor de Emmy’s, want de winnaars waren veelal vrouwelijk en/of gekleurd. En met ‘The Handmaid’s Tale’ won voor het eerst een reeks van een streamingdienst (hulu) de hoofdprijs.

De gastheer van de 69e Emmy’s, Stephen Colbert, zei het al: “Als je straks wint, vergeet dan niet iedereen die je heeft geholpen om tot hier te raken, en vooral Game Of Thrones om dit jaar niet verkiesbaar te zijn.”

Zoals we eerder al schreven moest je serie om verkiesbaar te worden gesteld voor de Emmy’s van 2017 uitgezonden zijn tussen 1 juni 2016 en 31 mei 2017. De laatste afleveringen van seizoen 6 van Game Of Thrones vielen nog in die periode, maar die werden vorig jaar al bekroond. Het nieuwe seizoen zal in 2018 meespelen voor de prijzen, maar het is wel opvallend hoeveel ruimte er komt om andere reeksen in de schijnwerpers te zetten als Game Of Thrones eens een jaartje niet mee doet. Ergens doet dat gegeven ons uitkijken naar het einde van de reeks.

Nog enkele interessante cijfers: er werden dit jaar meer dan 450 scripted shows gemaakt in Amerika. En Netflix was in zijn eentje verantwoordelijk voor 92 (!) nominaties.

Meest diverse groep genomineerden ooit

Maar het allerbelangrijkste punt: de groep genomineerden was meer divers dan ooit tevoren. Dat reflecteert zich ook in het rijtje winnaars dat opvallend vrouwelijk was. En als de winnaar geen vrouw was, dan was het wel een gekleurde winnaar die bekroond werd voor zijn topprestatie, op of achter de schermen.

Zo won acteur, zanger en songschrijver Donald Glover (van Childish Gambino) niet één, maar twee prijzen voor zijn Atlanta. Hij won twee hoofdprijzen in de categorieën voor komische reeksen: die van Beste Regie én voor Beste Acteur. Glover was daarmee de eerste zwarte in de geschiedenis van de Emmy’s die de prijs voor Beste Regie in de Comedycategorie mee huiswaarts mocht nemen.

Ook het bejubelde tweede seizoen van Master Of None van Aziz Ansari ging niet met lege handen naar huis. Aziz Ansari en Lena Waithe wonnen de prijs voor het beste schrijfwerk voor een comedyreeks, wat Waithe de eerste zwarte vrouw maakte die die prijs ooit won.

Riz Ahmed die de hoofdrol speelde in The Night Of was dan weer de eerste acteur van Aziatische afkomst die ooit bekroond werd.Hij werd de Beste Acteur in een mini-reeks. Sterling K. Brown won dan weer de Emmy voor Beste Hoofdrol voor Randall in This Is Us.

Vrouwen boven

Er was dit jaar ook niet naast de vele vrouwelijke winnaars te kijken. Dat was voor een groot deel te danken aan het uitstekende Big Little Lies, de mini-serie van HBO die al iets te vaak als een vrouwenserie is weggezet of benoemd. Kunnen we een serie eens geen vrouwenserie noemen, maar gewoon een serie?

Er waren veel prijzen voor Big Little Lies. Nicole Kidman won haar prijs in de categorie voor Beste Hoofdrol in een mini-serie, Laura Dern won voor bijrol en de reeks won ook nog de prijs voor Beste Mini-reeks. Toen Jean-Marc Vallée, de regisseur, zijn prijs voor Beste Regie kwam ophalen voor grote namen als Ron Howard en Noah Hawley wist hij dus ook wie hij als eerste moest bedanken: de vrouwen die zijn serie tot hun top hebben gebracht.

Naast Laura Dern en Nicole Kidman won ook Alexander Skarsgård zijn allereerste Emmy voor zijn rol van Perry, de gewelddadige echtgenoot van Celeste, het personage van Nicole Kidman. Toen Kidman haar prijs won haalde ze in haar speech dan ook aan dat verdoken vrouwenmishandeling veel vaker voorkomt dan we misschien willen weten.

En daarmee stopte het niet, want Julia Louis-Dreyfus kreeg de prijs voor Beste Hoofdrol in een komische reeks voor Veep, een prijs die ze al voor de zesde (!) keer op rij won waarmee ze het record brak van het aantal Emmy’s die gewonnen zijn voor één enkele rol.

De fel gesmaakte aflevering San Junipero van Black Mirror over de liefde tussen een lesbisch koppel – de enige aflevering van Black Mirror die je niet gedeprimeerd achterlaat – won de prijs voor Beste TV-film.

Streaming speelt echt mee

Wat elk jaar steeds opvallender wordt: de streamingsdiensten spelen echt mee voor de grote prijzen en zitten er niet alleen maar bij voor de show. Zo was het opvallend dat The Handmaid’s Tale van hulu met de allerbelangrijkste prijzen ging lopen dit jaar.

De serie won de prijs voor Best Writing voor de pilot, Ann Dowd won de prijs voor Beste Actrice in een Bijrol en Elisabeth Moss was de beste actrice in een hoofdrol. De serie ging ook aan de haal met de prijs voor Beste Regie en daarbij was regisseur Reed Romano de eerste vrouw die die prijs ooit won.

Tot slot nog een heel belangrijke: daarnaast won de serie ook nog de prijs voor de Beste Dramaserie van het jaar. Dat was meteen de eerste keer dat een serie van een streamingdienst met die prijs aan de haal mocht gaan. In één klap wordt hulu nu een grote speler om rekening mee te houden in het televisielandschap.

Verliezers

Waar winnaars zijn, zijn natuurlijk ook verliezers en dit jaar is dat vooral Westworld. HBO zou de serie graag zien als de opvolger van Game Of Thrones en de kritieken voor het eerste seizoen waren ook lovend, maar dat vertaalt zich voorlopig niet in Emmy-beeldjes. Eentje konden ze er binnenhalen, van hun in totaal 22 nominaties.

Alle genomineerden en winnaars zijn op een rijtje gezet op de site van de Television Academy.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899