In het kort
- Muzieksupervisors creëren nu geluidservaringen om het vertellen van verhalen te verbeteren.
- Ze werken nauw samen met schrijvers, regisseurs en editors om ervoor te zorgen dat de muziek het verhaal aanvult.
- Muzieksupervisors zoeken unieke tracks die emotionele resonantie toevoegen aan de dialogen en beelden van een show.
Helden van televisie
Muzieksupervisors zijn de onbezongen helden van televisie geworden, die niet alleen onze kijkervaring, maar ook het culturele landschap vormgeven. Hoewel hun invloed misschien niet meer zo krachtig is als twee decennia geleden, toen een enkele plaatsing een liedje in de stratosfeer kon brengen, is hun rol geëvolueerd tot iets genuanceerder en creatievers. Dat schrijft The Guardian.
Verhalen naar nieuwe hoogten tillen
De muzieksupervisors van tegenwoordig zijn curatoren van sonische ervaringen, die anachronistische soundtracks in elkaar weven die verhalen naar nieuwe hoogten tillen. Shows zoals The Bear met zijn perfect gekozen dad rock en Snowfall met zijn suggestieve verzameling van zwarte Amerikaanse muziek uit het begin van de jaren ’80 dienen als voornaamste voorbeelden.
Deze zorgvuldig samengestelde selecties zijn een krachtig promotiemiddel geworden op sociale media, dat kijkers aanmoedigt om Shazam-melodietjes te gebruiken en dieper in de soundtrack van de show te duiken.
Prestigetelevisie
De opkomst van prestigetelevisie heeft deze evolutie aangewakkerd. Shows zoals Boardwalk Empire in 2010 hebben de weg geëffend door de kracht van onverwachte muzikale keuzes aan te tonen om het verhaal te verbeteren. Amelia Hartley, een prominente muzieksupervisor die zowel aan Peaky Blinders als aan SAS Rogue Heroes heeft gewerkt, benadrukt de collaboratieve aard van haar werk, waarbij ze benadrukt dat ze optreedt als partner van schrijvers, regisseurs en editors, in plaats van haar eigen visie op te leggen.
muziek is vitaal element
Steven Knight, de maker van zowel Peaky Blinders als SAS Rogue Heroes, deelt Hartley’s perspectief. Hij beschrijft muziek als een vitaal element in zijn vertelproces, dat een extra laag van emotionele resonantie toevoegt die dialoog en visuals overstijgt.
Er wordt steeds vaker een beroep gedaan op muzieksupervisors om unieke nummers te vinden, waarbij ze zich vaak op het terrein van A&R begeven en op zoek gaan naar zowel gevestigde als opkomende artiesten. Voor Top Boy dook muzieksupervisor Ed Bailie diep in de culturele pols en werkte hij samen met platenmaatschappijen, managers en zelfs lokale muziekwinkels om een soundtrack samen te stellen die de gruizige realiteit van de show weerspiegelde.
vermijden van clichés
De uitdaging ligt in het vermijden van clichés en het selecteren van muziek die organisch aanvoelt in het verhaal, in plaats van slechts te dienen als een stilistische opsmuk. Hartley geeft toe dat ze elk tv-drama dat ze bekijkt analyseert door de lens van de soundtrack, wat de nauwgezette aandacht benadrukt die nodig is voor deze rol.
Ondanks de uitdagingen streven de muzieksupervisors ernaar om gedenkwaardige geluidservaringen te creëren die nog lang na het uitzenden van de laatste aflevering blijven nazinderen bij het publiek. Hun werk is een integraal onderdeel van het televisielandschap geworden, dat onze perceptie van verhalen vormgeeft en een blijvende stempel drukt op de populaire cultuur.