De farce duurt voort: weer geen nieuwe rector verkozen aan de UGent, tegenkandidaten trekken zich terug

De farce duurt voort: weer geen nieuwe rector verkozen aan de UGent, tegenkandidaten trekken zich terug

Het lijkt een straatje zonder eind, de Gentse rectorverkiezingen. Ook in de achtste stemronde is er geen beslissing gevallen. Maar door het terugtrekken van tegenkandidaten Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets lijkt het erop dat de UGent volgende week eindelijk een nieuwe rector zal hebben. 

Na de ongeldig verklaarde stemronde eerder deze week, is de stemming hernomen. In deze achtste ronde van de verkiezingen moest opnieuw een tweederdemeerderheid gehaald worden. Het duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe haalde dit nét niet. Ze behaalden 60,25 procent van de stemmen. Het duo Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets moest het met 39,75 procent stellen.

Tegenkandidaten trekken zich terug

Volgende week is het al tijd voor de negende ronde, daarin volstaat een absolute meerderheid (meer dan 50 procent van de stemmen). Naar alle waarschijnlijkheid zal die volgende week dus gehaald worden. Raeymaeckers en De Baets besloten daarom de eer aan zichzelf te houden door zich zelf terug te trekken uit de verkiezingsrace. Dat doen ze met opgeheven hoofd. “We hadden liever een hoger resultaat gehaald, maar gezien de korte campagne die we gevoerd hebben midden in de zomer ben ik zeker niet ontevreden. We hebben met onze toonzetting laten zien hoe positieve verkiezingscampagnes kunnen verlopen”, laat Raeymaeckers weten aan De Standaard.

De slopende rectorverkiezingen aan de UGent lopen dus waarschijnlijk op hun einde. Wanneer er volgende week meer dan 50 procent ‘ja’-stemmen zijn, worden Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe respectievelijk rector en vicerector van de UGent.

Gesponsorde artikelen