Left Right
scrollTop top

De fietskoeriers van Deliveroo worden vanaf nu per maaltijd betaald in plaats van per uur


De fietskoeriers van Deliveroo worden vanaf nu per maaltijd betaald in plaats van per uur

Maaltijdbezorger Deliveroo gaat vanaf nu met een nieuw verloningssysteem werken waardoor de koeriers niet langer per uur, maar per maaltijd die ze bezorgen, zullen betaald worden. Alle bezorgers zullen ook onder een zelfstandigenstatuut moeten werken en niet langer onder de bescherming van de coöperatie SMart.

In het verleden werkte Deliveroo samen met SMart, een bedrijf dat freelancers ondersteunt. Door de samenwerking met SMart waren fietskoeriers bij Deliveroo verzekerd, droegen ze een fietshelm, werd er ingestaan voor het herstellen van hun fiets of smartphone en waren de koerier zeker dat ze minstens drie uur konden werken. De koeriers werden dankzij de samenwerking met SMart ook aangenomen als tijdelijke werknemer en niet als zelfstandige, zo schrijft De Tijd.

Per maaltijd, niet per uur

Een woordvoerder van Deliveroo verwoordt het allemaal mooi en zegt dat de samenwerking met SMart werd stopgezet, omdat het bedrijf hun koeriers meer flexibiliteit en een betere verloning wil geven. De koeriers zullen daarom vanaf nu een nieuw contract aangeboden krijgen als zelfstandige en zullen betaald worden per afgeleverde maaltijd, in plaats van per uur.

In augustus gebeurde de verandering van statuut ook al in Frankrijk. Daar kwamen fietskoeriers op straat om te protesteren tegen het nieuw betaalsysteem. Een anonieme, interne bron bij Deliveroo vertelde in augustus dat hij 30 procent van zijn loon zou verliezen, mocht eenzelfde betaalsysteem ook doorgevoerd worden naar België. Nu is het dus zover.

Verzekerd?

Volgens Deliveroo zullen de koeriers door de nieuwe regeling ook meer bestellingen op een uur kunnen afleveren en dus meer verdienen. Hoewel het bedrijf hun koeriers wel zal voorzien van de (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering, is het bedrijf nog volop bezig met het regelen van een ongevallenverzekering voor de fietskoeriers.

Er worden maar liefst 3.800 koeriers gedwongen om freelancer te worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618