De films van de week belichten de beroemde onderzoekster Jane Goodall en de beste slechte film ooit gemaakt

De films van de week belichten de beroemde onderzoekster Jane Goodall en de beste slechte film ooit gemaakt

In een week waarin de laatste delen van Fifty Shades en The Maze Runner de zalen in komen en een nieuwe film van De Buurtpolitie kiezen wij ervoor om hier een documentaire te bespreken – want zo dwars zijn we wel – en de nieuwe film van James Franco die, om onbegrijpelijke redenen, door de meeste grote cinema’s niet geprogrammeerd werd: Jane en The Disaster Artist. Het bindmiddel tussen beide films? Het waarmaken van dromen.

Jane: het portret van een vrouw die de kans kreeg om haar dromen waar te maken

Laten we beginnen met Jane. Het is het ongelooflijke verhaal van Jane Goodall, de Engelse antropologe en biologe die het bekendst is geworden van haar veertigjarig durende studie van het sociale en familiale leven van de chimpansee.De documentaire is samengesteld uit meer dan 100 uur materiaal dat jarenlang verloren gewaand werd, maar in 2014 werd teruggevonden in de archieven van National Geographic.

Haar verhaal begint wanneer ze door paleontoloog Louis Leakey naar Tanzania wordt gestuurd om veldonderzoek te gaan doen naar de chimpansee. Op dat moment heeft de 26-jarige Jane nog geen enkele hogere studie aangevat en heeft ze nog geen enkel diploma, maar werkt ze als secretaresse.

Haar enige opdracht is, op een moment waarop er nog bijna niets geweten is over de chimpansee, met een open geest en met een passie voor dieren naar Tanzania te trekken en de dieren te gaan observeren. Wanneer Jane in de jungle aankomt voelt ze zich meteen thuis. Ze leeft haar droom en wil maar één ding: zo dicht mogelijk bij de chimpansees komen. Het doet denken aan de schitterende documentaire Grizzly Man (2005) met dat verschil dat we van dit verhaal weten dat het een beter einde zal kennen.

Jane is meer dan een documentaire over een onervaren onderzoekster die de jungle intrekt. Het is ook het verhaal van een jonge vrouw die zich niets aantrekt van wat maatschappelijk hoort. Het is niet meteen zo dat ze doelbewust de dingen anders wilde doen, het was geen protest. Het was het volgen van dromen. Het was 1957 toen Jane op onderzoek vertrok, maar tot op dat moment had Jane nog niet gedacht aan een man of een gezin. Het kwam gewoon niet bij haar op. Ze was altijd die rare geweest die in haar favoriete boom kroop om daar een boek te gaan lezen. Ze kon ook perfect alleen zijn.

De film gaat ook over een tijdperk waarin de bekrompen geest nog regeerde. Toen Jane Goodall haar eerste bevindingen publiceerde en stelde dat chimpansees veel rationeler zijn dan tot dan toe vermoed werd en ook gevoelens hebben, werd Jane lacherig afgedaan als een onervaren vrouw die haar succes te danken had aan haar uiterlijk en haar lange benen.

Nog verderop wordt Jane een documentaire over een vrouw die zoekt naar een balans tussen werk en gezin. Eerst wanneer er een voorzichtige liefde ontluikt tussen haar en Hugo van Lawick, de cameraman die National Geographic met Jane meestuurde in een tweede fase.Later wanneer de twee een kind krijgen en het besluit nemen om ook die jongen midden in de jungle zijn opvoeding te geven.

Het onderzoek en het leven dat Jane leidt wordt niet verbloemd. Haar leven is haar werk en kost haar uiteindelijk ook haar huwelijk. Natuurlijk is de ongerepte natuur een lust voor het oog, maar jaloers op Jane zijn we op geen enkel moment. Wel hebben we grote ogen getrokken over hoe dichtbij Jane bij de chimpansees kon en mocht komen, over hoe ze dat zonder angst deed,maar ook over de depressie én de oorlogsvoering die Jane bij de chimpansees vaststelde.

De grote kracht van Jane is dat Jane Goodall nog in leven is (ze is er nu 83) en dus de beelden nog kon voorzien van commentaar. Brett Morgen, bekend van onder andere de topper Cobain: Montage Of Heck, kreeg de droomopdracht om er een film van te maken. Philip Glass componeerde de muziek er voor. De film vertelt het bijzondere verhaal van een minstens even bijzondere vrouw.

Score: 7/10

Jane is te bekijken in UGC Antwerpen, in Cinema ZED-Vesalius te Leuven, Sphinx in Gent, Budascoop Kortrijk en cinema’s Vendôme en Aventure in Brussel. Check alle vertoningen hier.

The Disaster Artist: Lachen wordt nergens uitlachen. The Disaster Artist is evenzeer een ode aan vriendschap en doorzettingsvermogen.

Als tweede zouden we ’t deze week willen hebben over The Disaster Artist, een film die duidelijk maakt dat humor vaak koorddansen is tussen lachen en uitlachen. The Disaster Artist vertelt het waargebeurde verhaal van acteur, regisseur en scenarist Tommy Wiseau. Hij heeft met The Room (2003) een cultklassieker afgeleverd die door kenners wordt omschreven als de Citizen Kane van de slechte films. The Disaster Artist beschrijft het productieproces van die film.

Maar voor we daar aankomen maken we kennis met Greg Sestero (vertolkt door Dave Franco (broer van James Franco die The Disaster Artist geschreven en geregisseerd heeft) en Tommy Wiseau (een rol van James Franco zelf). Ze volgen beide acteerles, maar zonder al te veel gevolg. De ene (Tommy) is te zelfzeker, heeft een visie en zou nog het liefst van al een eigen planeet stichten. De ander (Greg) is onzeker en staat met angst op het podium. Greg besluit dat hij zich op sleeptouw wil laten nemen door Tommy en vraagt hem om samen een scène te oefenen.

Van het één komt het ander, de twee sluiten een pact en besluiten om samen te gaan wonen in Los Angeles en elkaars acteercarrière vooruit te helpen. Greg vindt al snel een agent, maar loopt dan tegen muren aan. Tommy blijkt te vreemd en te ontalentvol om het ergens te kunnen maken. Wanneer de frustraties bij Tommy groeien suggereert Greg om zelf een film te maken. Waarop Tommy aan de slag gaat om zijn eigen film te schrijven, financieren en te produceren en die ook nog eens te regisseren.

De totstandkoming van The Room, dat is The Disaster Artist. Het is allemaal heel erg meta – een film over het maken van een film – en dat gegeven wordt zelfs hier en daar doorgetrokken. Zo speelt Alison Brie Amber, de vriendin van Greg, die gespeeld wordt door Dave Franco. In het echte leven zijn Brie en Dave Franco man en vrouw.

Het zijn spelletjes, maar die spelletjes zouden niet werken als in eerste instantie de film niet goed zou zijn. En dat is hij gelukkig wel. Humor is misschien wel het moeilijkste genre dat er bestaat. Het accent van Tommy, zijn onnozele lach (waar we wel elke keer mee moesten lachen) en zijn overtuiging over zijn talent en zijn visie: het zou makkelijk naar uitlachen kunnen neigen, maar dat wordt het nergens. The Disaster Artist maakt Tommy Wiseau niet belachelijk. Het is een film over een man die gelooft in zichzelf en daardoor alles op alles wil zetten. Een film ook over een vrijgevig man die alles wil doen voor de vriendschap. Een man die voordien misschien wel heel erg eenzaam was en die ene die zich niet schaamt om bij hem te zijn daardoor zeer stevig aan de borst drukt.

Daartegenover staan de cast en crew van The Room. Aan het begin van de draaiperiode lijkt The Room nog wel ergens naartoe te gaan, geven ze alles en geloven ze in het project. Gaandeweg kan het hen minder en minder schelen wat voor film het wordt en gaan ze er lacherig over doen waardoor Tommy op zijn beurt onhandelbaar wordt. Dat is ook The Disaster Artist: het verhaal van een man in wie niemand behalve hijzelf gelooft.

Uiteindelijk is The Room, op zijn manier nog een succes geworden. In zijn openingsweekend bracht de film 1.800 dollar binnen terwijl er aan The Room een prijskaartje hing van – zo wordt gegokt – zo’n zes miljoen dollar. Tegenwoordig is de film winstgevend en legendarisch bij een cultpubliek. Hij wordt nog regelmatig vertoond en trekt dan uitverkochte zalen.

Tommy Wiseau is ook zelf een cultfiguur geworden. Hij acteert nog altijd. Toen James Franco onlangs de Golden Globe won voor Beste Acteur riep hij Wiseau mee het podium op. Meer dan een verhaal over een vreemd figuur is The Diaster Artist dan ook een eerbetoon.

Score: 8/10

The Disaster Artist is te bekijken in Cartoon’s in Antwerpen, Cinema ZED-Vesalius in Leuven, Studio Skoop in Gent, Budaskoop in Kortrijk en UGC De Brouckère in Brussel. Check alle vertoningen hier.

Gesponsorde artikelen