Left Right
scrollTop top

De Fransen hebben iets nieuws: camera aan STOP-bord flitst iedereen die niet (bijna) tot stilstand komt


De Fransen hebben iets nieuws: camera aan STOP-bord flitst iedereen die niet (bijna) tot stilstand komt

Wie in Frankrijk met de auto moet rijden, kan best extra goed uitkijken. We weten dat ze net zoals hier flitsen op snelheid en aan rode verkeerslichten, maar nu hebben ze ten zuiden van Parijs een verkeerscamera aan een STOP-bord gezet. Resultaat: op één dag hebben ze 517 chauffeurs betrapt die niet daadwerkelijk gestopt zijn.

We hebben het allemaal ooit geleerd toen we ons theoretisch rijexamen aflegden: een bord met het woordje STOP betekent dat we tot stilstand moeten komen vooraleer we een kruispunt op mogen rijden. Op sommige plaatsen kunnen we ook niet anders, maar soms is het gemakkelijker om gewoon door te rijden. Een camera in Yerres, onder Parijs, heeft op één dag tijd liefst 517 chauffeurs betrapt die een STOP-bord aan hun laars lapten.

Op een dag passeren er gemiddeld 2.000 wagens, dus het was een immense vangst voor de politie. Het is de eerste camera in Frankrijk die aan zo’n verkeersbord wordt geplaatst. Hij is wel nodig, want op de bewuste plek gebeurden al heel wat ongevallen, waaronder één dodelijk en eentje waarbij een kind ernstig gewond raakte. De flitscamera zal er nu permanent blijven staan, maar de politie zegt dat chauffeurs niet noodzakelijk echt tot stilstand moeten komen. Wie een inspanning levert zullen ze laten gaan.

Wie voor het bord vertraagt, hoeft dus geen boete te vrezen. Chauffeurs die echter argeloos doorrijden, zullen de rekening wel in de bus krijgen. Dat kost in Frankrijk 135 euro en bovendien verliezen ze vier punten op hun rijbewijs.

(Bron: The Guardian)

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810