De genetisch gemanipuleerde superbananen van Bill Gates komen eraan

De genetisch gemanipuleerde superbananen van Bill Gates komen eraan

De superbananen die ontwikkeld zijn met geld van de Bill and Melinda Gates Foundation gaan heel binnenkort op een testpubliek worden losgelaten. De bananen zijn genetisch gemanipuleerd. Hun doel: het voorkomen dat er jaarlijks 650.000 kinderen in de wereld sterven door een gebrek aan vitamine A.

De superbanaan is sinds 2005 in ontwikkeling. Ze is rijker aan alpha en beta caroteen, twee stoffen die door ons lichaam omgezet worden in vitamine A. Door dat caroteen ziet de banaan er aan de binnenkant ook oranje uit. Aan de buitenkant zie je geen verschil.

Bananen zijn prominent in het dieet van Oost-Afrikanen, en ze vullen wel, maar ze bevatten relatief weinig micronutriënten, in het bijzonder vitamine A en ijzer. Elk jaar sterven wereldwijd, maar vooral in Afrika, nog 650.000 kinderen aan de gevolgen van te weinig vitamine A in hun voeding. Naar schatting 300.000 kinderen worden elk jaar blind door dat gebrek. 

Als de bananen door de tests geraken de volgende zes weken, dan willen de mensen van het superbanana-project starten met plantages. Om te beginnen in Oeganda. Daarna zouden Rwanda, Kenia, Tanzania en Congo volgen. 

Gesponsorde artikelen