De goedkoopste vliegtickets vind je op vrijdag

De goedkoopste vliegtickets vind je op vrijdag

Wanneer zijn vliegtuigreizen nu het goedkoopste? Het is een vraag die elke vakantieganger zich stelt. Er zijn zo van die fabeltjes die stellen dat je op een dinsdag moet bestellen, maar is dat ook wel zo? Hopper, een site die miljoenen zoekopdrachten per dag bijhoudt, vertelt het u.

Om goedkope vluchten naar uw reisbestemming te vinden is vaak nogal wat zoekwerk nodig bij verschillende luchtvaartmaatschappijen. Sites zoals Skyscanner – die de prijzen van alle maatschappijen combineren – zijn daar handige hulpmiddelen voor, maar bieden nog steeds enkel een momentopname. Als je een dag later gaat kijken, kunnen de dure maatschappijen opeens de goedkoopste zijn.

10 miljoen zoekopdrachten

Het was een probleem waar ook Frederic Lalonde, Joost Ouwerkerk en Sebastien Rainville mee kampten, en dus richtten ze Hopper op. De algoritmes van hun website combineren informatie van verschillende databronnen, waardoor ze dagelijks tot tien miljoen zoekopdrachten voor vluchten kunnen analyseren. Vervolgens kan je op de website zelf nagaan wanneer je het beste kan boeken voor een bepaalde luchthaven, en of je momenteel met een stijgende of dalende trend voor een bepaalde trip te maken hebt.

Hopper
Hopper
Hopper

Als voorbeeld nemen we onze nationale luchthaven van Zaventem. De beste dag om een ticket te bestellen, blijkt een vrijdag te zijn, wanneer je gemiddeld zo’n 41 euro kan besparen. Vertrekken kan je ook best op vrijdag, want dat kan je 73 euro besparen ten opzichte van zondag, de duurste vertrekdag van de week. Dat is dan weer de dag dat je best terug kan landen op Brussels Airport, in tegenstelling tot vertrekdag vrijdag, die tot 113 euro duurder kan zijn.

Stijgende of dalende trend

Naast algemene informatie, biedt Hopper ook informatie in realtime. Dagelijks worden de statistieken aangepast, waardoor je kan bekijken of de ticketprijzen naar je geliefde locatie dalen en net duurder worden. Dat gebeurt aan de hand van het tiende percentiel-principe. De laagste aangegeven prijs is de tiende percentiel-prijs, wat betekent dat 10 procent van de vluchten nog goedkoper kan zijn. Het omgekeerde is dan waar voor de duurste vluchten.

Zo is het momenteel duur om naar Palma de Mallorca, Hamburg en Baltimore te vliegen. Voor die bestemmingen is er een stijgende prijstrend, tot boven de 50 procent de afgelopen dagen. Vluchten naar Marseille worden dan weer steeds goedkoper. De afgelopen dagen ging de prijs van een retourticket 38,3 procent naar beneden. Ook voor vluchten naar Bangalore, Göteborg, Kopenhagen, Oslo en New York kan je momenteel goede zaakjes doen.

Hopper
Hopper
Hopper

New York City

Over New York gesproken, het blijkt een van de populairste bestemmingen vanuit Brussel te zijn, als we de zoekresultaten van Hopper moeten geloven. De gemiddelde prijs van een ticket ligt momenteel op 528 euro, maar de trend is dalend naar zowel luchthavens John F. Kennedy als Newark.

Die laatste luchthaven zien we bij de grootste prijsdalingen uit Brussel staan, met een prijskaartje van 474 euro. Wil je vliegen naar de grotere luchthaven John F. Kennedy, dan zou je volgens Hopper al prijzen rond de 450 euro moeten kunnen vinden. Wat zijn de beste dagen voor New York? Boeken op maandag, vertrekken naar de Big Apple op vrijdag, en terugkomen op zondag.

Hopper
Hopper

Gesponsorde artikelen