De grootste foodtrends van 2023

Geschreven met branded content van factormeals.be

Elk jaar zien we weer veranderingen op het gebied van interieur en mode, maar de echte foodies weten dat er ook jaarlijks kleine veranderingen in de culinaire wereld zijn waar te nemen. Soms zo klein dat de gemiddelde consument dit amper merkt. De echte foodies kijken echter elk jaar weer uit naar de voorspellingen. Want welk soort eten wordt het komende jaar populair? Welke keuzes maken we? Hoe wordt het geserveerd? In dit artikel besteden we extra aandacht aan de grootste foodtrends van 2023 en durven we alvast een klein beetje vooruit te blikken op 2024. 

Gemak dient de mens 


Door de jaren heen zijn we steeds drukker geworden. De gemiddelde mens moet nou eenmaal heel veel ballen in de lucht houden. Dat betekent ook dat we andere keuzes met betrekking tot het eten zijn gaan maken. Waar je vroeger misschien met gemak een uur in de keuken kon staan, is dat tegenwoordig eigenlijk niet meer mogelijk. Zo zien we dat steeds meer mensen voor gemakkelijke gerechten kiezen. Zo zijn maaltijdboxen enorm populair en zien we ook een toenemende vraag naar kant-en-klare gerechten. 

Opvallend is wel dat we hierbij wel bewustere keuzes zijn gaan maken. Zo wordt er niet meer zo snel voor kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt gekozen, maar echt voor verse maaltijden bomvol goede voedingsstoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de producten van factor meals. Mensen geven dus meer de voorkeur aan gezonde en snelle gerechten. 

Plantaardig eten 

Nog een grote trend in de culinaire wereld is de toenemende populariteit van plantaardig eten. Dit zien we ook al duidelijk terug in de supermarkten. Tegenwoordig is het aanbod van vegan producten bijna net zo groot als het aanbod van dierlijke producten. Vegan eten is dus steeds toegankelijker geworden. Ook in restaurants zien we steeds meer vegan optiesvoorbij komen. Er zijn zelfs restaurants die volledig vegan zijn. 

Lokaal eten 


Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in onze huidige samenleving. Consumenten letten hier steeds meer op. Ook bij het kopen van eten. Dit betekent dus ook dat we steeds meer lokaal inkopen. Steeds vaker wordt vlees en zuivel bij de lokale boer gehaald. Ook zijn er meer mensen die een eigen groente- en kruidentuin creëren. Er gaat niets boven eten uit eigen tuin! 

Nostalgische recepten 

Opvallend genoeg zien we dat er ook weer een nieuwe voorliefde voor oude recepten ontstaat. Waar we voorheen vooral zagen dat er nieuwe ingrediënten en recepten werden uitgeprobeerd, zien we nu dat de meest oude recepten weer opgerakeld worden. Dit is dus een goed moment om het receptenboekje van je (over)grootmoeder er nog eens bij te pakken. 

Wat kunnen we verwachten in 2024? 


Experts durven nog niet te gokken hoe de culinaire wereld gaat veranderen in 2024. Wat wel duidelijk is, is dat we steeds bewustere keuzes gaan maken. Eten moet vooral duurzaam zijn. We kopen het liefst lokaal, eten minder vlees en zien dat daardoor de menu’s in restaurants ook snel veranderen. 

Meer
Lees meer...