Left Right
scrollTop top

De iPhone breekt records, maar spreekt steeds minder nieuwe klanten aan


De iPhone breekt records, maar spreekt steeds minder nieuwe klanten aan

Jaar na jaar doet Apple het opnieuw: een nieuwe iPhone aankondigen en een nieuw verkooprecord vestigen. Maar die cijfers zet het bedrijf steeds vaker neer dankzij een loyaal klantenbestand, terwijl het steeds minder nieuwe gebruikers kan aanspreken.

Analisten vragen het zich al langer af: wanneer zal Apple eindelijk haar hoogtepunt bereiken? Als een feniks is het bedrijf van Steve Jobs een decennium geleden uit de assen verrezen, en sindsdien blijft het bedrijf maar groeien. Maar als we de cijfers mogen geloven stokt die groei nu stilaan. Het merendeel van de inkomsten is afkomstig van de verkoop van iPhones, en jaar na jaar worden er nog meer verkocht. Maar het is belangrijk ook aan wie die verkocht worden.

Uit bovenstaande grafiek wordt duidelijk dat Apple nog steeds een groter klantenbestand voor de iPhone krijgt, maar het aantal nieuwe gebruikers neemt wel jaar na jaar af. Waar in 2012 nog driekwart van de smartphones verkocht werden aan mensen die nog geen iPhone hadden, is dat afgelopen financieel jaar (het financiële jaar van Apple eindigt in september) al fors gedaald naar één op drie. En naar alle verwachting duikt dat cijfer volgend jaar onder de 25 procent.

Loyaal klantenbestand

Betekenen die cijfers dan dat Apple in de problemen zit? Helemaal niet, maar het wordt wel duidelijk dat Apple moeilijkheden heeft om de iPhone aan te prijzen aan potentiële klanten die nog nooit eerder een iPhone hebben gebruikt. Anderzijds tonen de cijfers evenzeer aan dat Apple een erg loyaal publiek heeft, dat op frequente basis de bestaande iPhone vervangt door een nieuwe iPhone.

Maar het is meteen ook de reden waarom analisten de laatste maanden en zelfs jaren niet volledig tevreden zijn, en het bedrijf aansporen om nieuwe productcategorieën te ontdekken. Het maakt meteen ook duidelijk waarom topman Tim Cook de persconferentie van vorige week de belangrijkste in jaren noemde: het slimme horloge van Apple kan de groei opnieuw fors aanwakkeren.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588