De iPhone is opnieuw het best verkochte tech product dit jaar, maar klopt dat wel?

De iPhone is opnieuw het best verkochte tech product dit jaar, maar klopt dat wel?

We geven steeds meer geld uit aan tech producten, maar wat verkoopt nu het best? De Amerikaanse nieuwssite USA Today bekroonde de iPhone tot best verkochte tech product van 2017 … maar dat blijkt niet helemaal te kloppen.

Apple verkocht in 2017 maar liefst 223 iPhones volgens een analist in USA Today. Daarmee zou het met een enorme voorsprong het beste verkochte tech product van 2017 zijn.

Op plaats 2 vinden we Samsung met zijn S8 en Note 8 (33 miljoen exemplaren). Daarna volgt het smart home product Amazon Echo Dot (24 miljoen), de Apple Watch (20 miljoen) en de gameconsole Nintendo Switch (15 miljoen).

Samsung verkoopt meer

Die eerste plaats van de iPhone moet echter met een korreltje zout genomen worden. USA Today kiest er namelijk vreemd genoeg voor om alle versies van de iPhone samen te rekenen en bij Samsung enkel de verkoopcijfers van twee modellen mee te tellen.

Samsung zou alles bij elkaar geteld in 2017 maar liefst 320 miljoen smartphones hebben verkocht, bijna 100 miljoen meer dan Apple dus. Het merk heeft veel meer, vaak goedkopere modellen en die maken Samsung marktleider als het aankomt op het aantal verkochte toestellen.

Goed jaar voor Apple en de iPhone

Toch was het zeker geen slecht jaar voor Apple. Het verkocht meer iPhones dan in 2016 (211 miljoen exemplaren) en bijna evenveel als in het recordjaar 2015 (230 miljoen).

In 2018 verwachten sommige kenners zelfs een nog betere verkoop, onder andere door de opvolger van de goedkope iPhone SE die in de lente zou uitkomen.

Wat is de best verkochte smartphone?

Indien het onderzoek had gekeken wat de best verkochte smartphone van 2017 was, stond er vermoedelijk ook een iPhone bovenaan. De verkoopcijfers van Apple worden namelijk bijna volledig behaald door de iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus en X, terwijl Samsung tientallen recente modellen op de markt heeft.

Exacte verkoopcijfers per type iPhone worden nooit vrijgegeven. Maar volgens Techcrunch zouden er van de iPhone X zo’n 30 miljoen exemplaren verkocht zijn, bijna evenveel dus als de twee toptoestellen van Samsung samen.

Gesponsorde artikelen