‘De Jamies’: Onder andere Average Rob, 2DEZIT en Acid winnaars op de derde editie van De Jamies

In Oostende is de 15e editie van het Filmfestival aan de gang. Zaterdag worden daar de beste series en films bekroond met De Ensors, maar nu al was het de beurt aan die andere prijs wiens naam naar kunstenaar James Ensor verwijst: De Jamies. Met deze prijzen worden de beste online contentmakers beloond. Tot de winnaars behoorden onder andere Average Rob, Streamz-serie 2DEZIT en YouTuber Acid. De awardshow vond voor de derde keer plaats.

Clémentine Caron werd bekroond als Opkomend Talent. Met bijna drie miljoen abonnees op YouTube maakt Vexx (Vince Okerman) al jarenlang content voor een internationaal publiek. Hij ging naar huis met de Quarter Life Achievement award.

Wat nieuws betreft bleek VRT koning in de categorie ‘Beste explainer’. Het instagramkanaal NWS NWS NWS, met nieuws op maat voor jongeren via Instagram, won voor het eerst, net voor Ketnet-journaal Karrewiet en FAQDA, een reeks online video’s die op VRT MAX te zien zijn waarin Flo Windey een onderwerp onder loep neemt.

Feestweek voor Average Rob

Dj Michael Amani ontving de award voor Beste Dans & Muziek. De webserie 2DEZIT van Streamz sleepte de Fictie-prijs in de wacht. Roomies, dat op de Kastaars nog de juryprijs won en van wie regisseurs Kato De Boeck en Flo Van Deuren de Ensor kregen voor Belofte van het Jaar op het Filmfestival viel op De Jamies buiten de top drie.

© Streamz

Average Rob won in de categorie ‘lifestyle’ omdat hij zichzelf blijft uitdagen en samen met zijn team de lat van online video blijft verhogen. Voor Average Rob was het dus een ware feestweek, want na een Kastaar werd hij nu ook beloond met een Jamie.

Joffrey Anana, ook gekend als Afro Belg, kreeg het beeldje voor comedy met zijn confronterende, maar hilarische blik op onze samenleving. Twoosie mag zichzelf de beste streamer op Twitch noemen.

Jonatan Medart zorgde voor een emotioneel moment met de beste video van het jaar. Zijn coming out-video bracht dan ook veel te weeg bij zijn kijkers en bij het publiek in de zaal. Voor de derde keer ontving Nathan Vandergunst, beter bekend als Acid, de publieksprijs voor beste content creator van het jaar.

Allemaal winnaars

Opvallend was ook de uitreiking van de prijs voor Beste Nimcel (niche internet micro celebrity). In die gloednieuwe categorie deelden alle genomineerden de award en ontvingen elk een medaille. Een fanfare maakte op het podium het feest compleet. “In deze categorie is kiezen verliezen. Iedere nimcel spreekt zijn/haar/hun eigen niche aan met een welbepaalde expertise. Uitzonderlijk besliste de vakjury om alle genomineerden een prijs te geven.”, zo verklaarde juryvoorzitter Vincent Schroeven de opmerkelijke beslissing.

© Nick Decombel

De awarduitreiking werd gehost door radiopresentatoren Laura Govaerts en Manu Vanacker en kon live worden gevolgd op VRT MAX en YouTube. Voor het uitreiken van de beeldjes (in de vorm van een gouden duim) werden de presentatoren vergezeld door onder meer Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle, Natali Broods (master van Filmfestival Oostende), Birgit Van Mol, Matteo Simoni, Joke De Bruyn, regisseur Charlie Dewulf, Jamie-Lee Six en Elias Verwilt.

23.000

Het publiek kon zelf stemmen voor De Jamies. Dit jaar werden er meer dan 23.000 stemmen uitgebracht.

Met de premières van reeksen zoals het tweede seizoen van Hacked (Streamz) en de nieuwe reeksen De Studio’s (VRT MAX) en Liefdestips Aan Mezelf (GoPlay) zette het filmfestival van Oostende opvallend sterk in op fictie voor jongeren.

Ook in 2024 zullen De Jamies worden uitgereikt tijdens het Filmfestival. De volledige show kan je herbekijken op het YouTube-kanaal van De Jamies.

Meer
Lees meer...