De K3-afscheidstournee: een achtbaan van emoties

De K3-afscheidstournee: een achtbaan van emoties

Karen, Kristel en Josje stoppen ermee, maar daarvoor krijgen we Marthe, Hanne en Klaasje in de plaats. Natuurlijk wil iedereen in België en Nederland de nieuwe meiden, die we kennen van K3 zoekt K3, verwelkomen. Tegelijkertijd wil iedereen die met de originele K3 is opgegroeid afscheid nemen van hun drie jeugdheldinnen. Als groot K3-fan heb ik besloten de tour meerdere keren te bezoeken, tot aan de allerlaatste show waar Karen, Kristel en Josje samen als K3 op het toneel staan. Hierbij een verslag van het eerste concert dat ik bezocht: K3 in Den Bosch.

Het was 13 december 2015. Het was koud, maar toch scheen de zon. Perfect weer voor K3. Ik ging naar de laatste show, die om 17:00 zou beginnen. Het leuke aan de 17:00-show voor K3 is meestal dat op het station de regenboogjurkjes je al tegemoet komen en je die kan volgen naar de concertzaal of het theater. Den Bosch was echter helemaal uitgestorven. Gelukkig was ik er een uur van tevoren en kon ik na ruim twintig minuten doen alsof ik de weg wist nog even bij de eerste snackbar die ik zag binnenlopen om te vragen of ik goed zat. Niet echt, maar het was nog een kleine 10 minuten lopen.

Eenmaal aangekomen bij de Brabanthallen was het aantal kleine meisjes in regenboogjurkjes nog steeds heel beperkt. Ik keek om me heen en zag vooral tieners in K3 Loves You-T-shirts die zich doodschaamden dat ze er waren. Later begreep ik waarom in weinig gezinnen zag. Er was namelijk patat met snacks te koop ergens achterin die ruimte, en daar stonden alle ouders met hun kinderen natuurlijk in de rij.

De merchandise stand, of Studio 100-winkel, had niet zo’n groot aanbod. Natuurlijk was het nieuwe regenboogjurkje te koop (alleen in kindermaten), verder eigenlijk alleen kindershirts met de albumcover erop, oude poppen van Karen, Kristel en Josje (of Kathleen, gewoon de standaard blonde pop) en een “heel speciaal afscheidsboek” genaamd K3 4ever. Dit was een programmaboekje van tijdschriftkwaliteit dat maar liefst €10 kostte. Vol met foto’s van K3 zoekt K3 en random feitjes over de nieuwe meiden. Ik weet nu in elk geval dat het lievelingseten van Hanne witlof is en dat Marthe schoenmaat 39/40 heeft.

De zaal was minder groot dan hij leek. Ik had geen spijt van mijn goedkope plaats van maar €15 achteraan. Toevallig kwam net de familie van Klaasje achter mij staan, gevolgd door een camera, vermoedelijk voor de DVD die vandaag zou worden opgenomen. Zij namen plaats op de eerste rij van de tribune, de rij achter mij dus, en kregen een camera voor zich die hen tijdens de hele show zou filmen.

Naast me kwamen twee meisjes zitten van een jaar of zestien, allebei in een K3 Loves You-shirt en heel erg gegeneerd over het feit dat ze bij K3 waren. Ik moest er een beetje om lachen, ze leken zo zenuwachtig. Maar ik was toch blij dat ik niet als enige oudere fan tussen alleen maar ouders en kindjes zat.

De show begon precies om 17:00, met het bekende K3-ballet en een heel dramatische (en emotionele) introductie die Karen, Kristel en Josje aankondigde. Zoals verwacht begonnen ze met MaMaSé, maar het was wel heel leuk dat daarop gelijk de tv-serie-medley volgde met de theme songs van De Wereld van K3, Hallo K3 en K3 Kan Het.

Alle delen van de originele K3 leken een soort reis door de tijd. Ze zongen de nummers die bij een bepaald thema hoorden. Zoals films en musicals. Op de achtergrond werden daar dan beelden van getoond met bepaalde feiten zoals het bezoekersaantal en het jaar waarin de serie of show speelde of werd uitgezonden.

De overgangen van de originele K3 naar Hanne, Marthe en Klaasje en terug verliepen heel soepel en voegden echt iets extra’s toe aan de show. De delen van Karen, Kristel en Josje waren voornamelijk herinneringen, zij keken terug op mooie momenten uit de 17 jaar dat zij K3 waren. Hanne, Klaasje en Marthe brachten vooral de nieuwe nummers. Toch werd Heyah Mama gebracht door het nieuwe trio, na een aankondiging van Kristel: “Heyah Mama, onze eerste hit, maar nu door Hanne, Marthe en Klaasje.”

Eerst begreep ik niet waarom, maar nu vind ik het eigenlijk goed bedacht. De enige manier waarop zij als K3 kunnen worden gezien is natuurlijk door het brengen van de hits. Toch was ik blij dat Alle Kleuren door Karen, Kristel en Josje werd gezongen.

De show zat vol met ontzettend flauwe grappen. Zo werd er aan het begin een foto van Kathleen getoond, waarop Josje iets zei als: “Zo, wat zie ik er anders uit op die foto!”Toen haar werd uitgelegd dat het Kathleen was en Josje om een leuke foto van haarzelf vroeg kwam er een foto van een WC-hokje… Compleet belachelijk natuurlijk maar alle kinderen in de zaal kwamen niet meer bij van het lachen.

Wat wel een briljante grap was vond ik het volgende. De nieuwe K3 kondigde de filmmedley aan van Karen, Kristel en Josje. Hanne gaf aan echt alle K3-dvd’s te hebben gezien. Waarop Marthe reageerde: “Ja, dat moest van Kristel hè?”

Verder werd K3 zoekt K3 eigenlijk amper genoemd tijdens de show. De enige momenten waarop ze het erover hadden was toen er nummers werden gezonden uit de liveshows. Dit waren Als Het Binnenregent, Kus Van De Juf, Jodelee en Jij Bent De Bom. Rettettet, een nieuw nummer dat nooit in K3 zoekt K3 voorkwam werd toch heel goed ontvangen, vooral door de kinderen. Het is een leuke meezinger en iedereen werd er blij van.

Hoewel de nieuwe K3 de meeste volledige nummers bracht, leken ze toch een beetje de gastartiesten te zijn bij een concert van Karen, Kristel en Josje. Dit was al helemaal toen ze alle zes op het podium stonden en een aantal K3 klassiekers brachten samen. Het was een beetje K3 met de K3 tributeband samen. Vooral in Handjes Draaien hoorde je duidelijk het verschil tussen de oude en nieuwe K3. Het blijft raar om alle nummers die wij kennen uit onze jeugd in drie andere stemmen te horen.

Nadat ze met zijn zessen hadden opgetreden was het tijd voor het afscheid van de originele K3. De meeste mensen denken er waarschijnlijk niet over na, dat die afscheidsspeech tijdens de tour elke dag drie keer wordt gegeven. Ik was me er natuurlijk van bewust en denk niet dat ik er emotioneel van zal worden tot de allerlaatste show op 17 april. Toch waren de emoties van K3 wel zichtbaar en bijna voelbaar. Kristel stond met tranen in haar ogen.

Ze brachten nog een “laatste” keer K3 Loves You. Op dat moment kwamen alle kinderen naar voren om hun tekeningen aan K3 te geven. Op de achtergrond speelden allemaal beelden van K3 de afgelopen 17 jaar (ook met Kathleen). Het was een mooi moment en had ook een mooi einde kunnen zijn. Toch werd het moment abrupt onderbroken toen KKJ plaatsmaakte voor de nieuwe K3, en het tekeningen en handjes geven doorging onder een reprise van 10.000 luchtballonnen.

Hier leek dan weer geen einde aan te komen. Het nummer werd na afloop nog een keer instrumentaal afgespeeld en toen nog waren ze het podium niet af. Het was heel mooi geweest om ze allezes samen nog een buiging te zien maken, maar goed. Ik was toch heel blij met de uitvoering en heb echt enorm van het optreden genoten. Van Karen, Kristel en Josje, maar net zo hard van Marthe, Hanne en Klaasje.

Gesponsorde artikelen