De kans bestaat dat ook jouw koplampen verkeerd afgesteld staan

De kans bestaat dat ook jouw koplampen verkeerd afgesteld staan

Heel wat auto’s in België rijden rond met slecht afgestelde koplampen. De VAB meldt dat liefst één op de twaalf auto’s die ze controleren koplampen heeft die niet goed zijn afgesteld. Nochtans is dat vanaf dit weekend extra belangrijk aangezien we vaker in het donker zullen rijden.

Het winteruur is ingegaan, en dat gaan we ook op de weg voelen. De kans is groot dat je morgenavond in de duisternis naar huis moet rijden. Dan is het van belang dat je lampen goed afgesteld zijn, maar volgens de VAB is dat bij veel chauffeurs niet het geval. Eén op de twaalf auto’s die in het Diagnosecentrum van de VAB passeren hebben slecht afgestelde koplampen. Het is ook één van de belangrijkste redenen waarom auto’s worden afgekeurd bij de controle.

Botsing of kleine schokken

Is dat dan de schuld van de bestuurder? Niet noodzakelijk. De meeste slecht afgestelde koplampen zijn het gevolg van een botsing, maar het kan ook geleidelijk aan gebeuren omdat de auto tijdens het rijden vaak kleine schokken te verwerken krijgt. Zo’n koplamp kan andere weggebruikers op twee manieren storen. Voorliggers kunnen verblind worden door het licht, maar het kan ook zijn dat je zwakke weggebruikers niet tijdig ziet.

Traditioneel gebeuren er in de eerste weken van het winteruur altijd meer en zwaardere ongevallen waarbij fietsers en voetgangers betrokken zijn. En dan vooral tijdens de avondspits. Laat je koplampen dus zeker nakijken bij het volgende garagebezoek. Het is overigens niet zo dat slecht afgestelde koplampen alleen bij oude wagens voorkomen. Ook nieuwe auto’s kunnen er last van hebben.

Zwakke weggebruikers moeten zich vanaf nu uiteraard ook nog beter zichtbaar maken in het verkeer. Vergeet dus morgen niet om een fluovestjes of andere opvallende kledij aan te trekken.

Gesponsorde artikelen