De kans op een hersenbloeding verdubbelt bij een te lage cholesterol

De kans op een hersenbloeding verdubbelt bij een te lage cholesterol

Niet enkel een te hoge cholesterol maar ook een te lage cholesterol kan gevolgen hebben. Amerikaanse medische wetenschappers schrijven in het wetenschappelijk tijdschrift Neurology over de verdubbelde kans op een hersenbloeding bij een te laag cholesterolgehalte. Paniek is niet direct nodig, want het risico blijft laag.

Het Amerikaans vakblad Neurology deed gedurende twintig jaar onderzoek bij 27.000 gezonde vrouwen en hieruit concludeerden de wetenschappers dat 137 vrouwen een hersenbloeding kregen op twintig jaar tijd.

Resultaten

Van de 137 getroffen vrouwen werden voornamelijk vrouwen met een lage LDL-cholesterolwaarde getroffen. Meer bepaald gaat het over 0,8 procent van de vrouwen met een LDL-cholesterolwaarde lager dan 1,8 mmol/l en 0,4 procent van de vrouwen met LDL-waarden tussen de 2,6 en 3,4 mmol/l.

Goed nieuws voor de 1,5 miljoen Belgen die pillen voor cholesterol slikken.

Geen paniek

Hoewel een verdubbeld risico op een hersenbloeding heel verontrustend lijkt, is er geen reden om je hierover zorgen te maken. Dat zegt Frank Visseren, hoogleraar vasculaire geneeskunde aan de UMC Utrecht aan de Nederlandse nieuwswebsite Welingelichte Kringen. 0,8 procent op twintig jaar tijd is heel weinig en de risico’s bij een te hoge cholesterol zijn nog steeds veel groter, vertelt Diederik Dippel, hoogleraar neurologie is aan de Erasmusschool in Rotterdam.

Dit is het gezondste moment van de dag om te eten.

Cholesterolverlagers

Het is dus niet aan de orde om te stoppen met cholesterolverlagers aangezien deze medicatie de kans op hart- en herseninfarcten enorm verkleint. Enkel voor mensen die in het verleden al een hersenbloeding kregen, is het aangeraden om deze medicatie te minderen of eventueel te stoppen.

Bloeddruk verlagen

Om de kans op een hersenbloeding te verminderen, focus je je beter op het verlagen van je bloeddruk, zegt Dippel in het vakblad Neurology. Een hoge bloeddruk zorgt namelijk sneller voor een hersenbloeding dan een te laag cholesterolgehalte. Je bloeddruk verlagen, kan op een gemakkelijke manier door bijvoorbeeld minder zout te eten of door je medicatie aan te passen. Het is daarbovenop nog eens veel gemakkelijker om te meten ook.

Gesponsorde artikelen