De ‘kerstboom’ die mensen aan iets anders deed denken, ligt tegen de grond

De ‘kerstboom’ die mensen aan iets anders deed denken, ligt tegen de grond

Parijs was twee dagen lang een nieuw kunstwerk van Paul McCarthy rijker: een groen, opblaasbaar werk genaamd ‘Tree’ op de Place Vendôme. Alleen zag niet iedereen er een onschuldige kerstboom in… en ondertussen is het kunstwerk (letterlijk) leeggeglopen. Of dat door vandalen gebeurde, of een beslissing was van de stad, is nog niet bekend. 

Het is waarschijnlijk wel weer het bewijs dat mensen een dirty mind hebben… maar niet iedereen dacht bij het zien van de groene constructie aan een (kerst)boom. Sommigen legden braafjes de link met een gigantische pion, zoals bij een bordspel. Anderen zagen er een bepaald soort seksspeeltje in, meer bepaald… de buttplug. 

Kunstenaar Paul McCarthy lijkt de ambiguïteit alvast bedoeld te hebben: hij noemde het werk dan wel ‘Tree’, in een interview met Le Monde gaf hij toe dat ‘het een abstract werk is, dat zijn wortels vond in een grap over een seksspeeltje’. 

“Het is niet Frans, het hoort hier niet”

Niet alle Parijzenaars waren gelukkig met het kunstwerk, één sloeg de kunstenaar zelfs drie keer in het gezicht. De seksuele ondertoon van het kunstwerk had er echter niets mee te maken: “Je bent niet Frans, en het kunstwerk heeft hier niets te zoeken.” McCarthy: “Gebeurt dat vaak hier in Frankrijk?”

Vandalen of beslissing van de stad?

Ondertussen is de ‘boom/buttplug’ niets meer dan een groene plas van plastic. Of dat het gevolg is van een vandalenstreek of een beslissing van de stad is nog onduidelijk. 

Gelukkig zijn er ook mensen die de juiste vragen stellen: 

Gesponsorde artikelen