De klucht zonder einde: May mag nog eens terug naar Brussel komen. Om te horen dat Europa niet gaat bijdraaien

De klucht zonder einde: May mag nog eens terug naar Brussel komen. Om te horen dat Europa niet gaat bijdraaien

Theresa May wordt door het Britse parlement teruggestuurd op missie naar Brussel op zoek naar een een deal voor de brexit … die de EU gewoonweg niet wil. Dat is de uitkomst van een nieuwe “cruciale” reeks stemmingen gisterenavond in het Lagerhuis. Het lijkt een klucht waar maar geen einde aan komt. 

Een meerderheid van het Britse parlement heeft zich gisterenavond tegen de zogeheten backstop gekeerd. In het “Brady-amendement” wordt opgeroepen het plan te vervangen door een alternatieve regeling, om zo een harde grens tussen EU-lid Ierland en het Britse Noord-Ierland te voorkomen.

Het amendement haalde een meerderheid van zestien stemmen. Premier Theresa May had de parlementsleden gevraagd om voor het voorstel te stemmen, zodat zij een mandaat heeft om in Brussel opnieuw te onderhandelen over de grenskwestie.

Er is dus niet veel veranderd. We staan terug waar we twee weken geleden stonden. En twee jaar daarvoor. May kreeg de noodzakelijke steun van een groep Conservatieve parlementariërs die bij de stemming over het oorspronkelijke akkoord op 15 januari tegen stemden. Het akkoord, waarover twee jaar was onderhandeld, werd toen verworpen met een grote meerderheid.

“Een stem voor het Brady-amendement is een stem om de premier de kans te geven te laten zien of ze een akkoord kan bereiken waarmee we kunnen instemmen. Zo niet, dan voelen we ons er niet aan gehouden”, verklaarde de groep in aanloop naar de stemming.

Overwinning?

De uitkomst wordt gezien als een kleine overwinning voor premier May, waarmee ze tijd koopt. Ze zal de EU erop wijzen dat het parlement haar steunt in haar poging de deal open te breken. In een eerste reactie zei ze dat het nu duidelijk is dat er een weg is die kan leiden tot een aanzienlijke, solide meerderheid in het Lagerhuis om de EU met een akkoord te verlaten.

Maar de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, liet meteen na de stemming weten dat de backstop onderdeel is van het akkoord en dat daarover niet opnieuw valt te onderhandelen. Het akkoord blijft de beste en enige manier om het vertrek van de Britten uit de Europese Unie goed te laten verlopen, liet hij weten. Ook de Ierse regering sluit zich hierbij aan.

De backstop is het onderdeel van het oorspronkelijke akkoord waarmee de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na de brexit open wordt gehouden. Dat is van belang voor zowel de EU als de Britten, maar de Britten zijn het niet eens met de manier waarop het nu in het akkoord staat. Ze willen het anders regelen, maar hebben nog geen alternatieven aangedragen.

Spelman en Cooper

Het Lagerhuis nam ook het Spelman-amendement aan, waarin de regering wordt opgeroepen een no-deal-brexit uit te sluiten. Maar er staat niet in hoe de regering daartoe zou kunnen worden gedwongen. De overwinning was nipt: 318 voor en 310 tegen. Premier May was hiertegen. De enige manier om een no-deal-brexit van tafel te krijgen is volgens haar een akkoord met de EU.

Vijf andere amendementen haalden het niet. Daaronder was ook de oproep van Labour-politicus Cooper om wettelijk vast te leggen dat de brexit niet op een no-deal kan uitdraaien. Het voorstel was om de brexit-datum van 29 maart uit te stellen als er op 26 februari nog geen akkoord zou zijn waarmee het Lagerhuis kon instemmen. 298 parlementariërs stemden voor het Cooper-amendement, 321 tegen.

Waar het op neerkomt is: het Britse parlement heeft nu dus met een kleine meerderheid beslist om niet uit de EU te stappen zonder akkoord, maar een uitstel van de deadline (29 maart) wil het parlement ook niet. En Europa wil geen ander akkoord dan het akkoord dat de Britten absoluut niet willen. Zoals gezegd: we staan geen stap verder, behalve dan dat May haar vel weer voor even heeft gered.

Gesponsorde artikelen