De laatste sp.a-minister, Pascal Smet, zet zichzelf aan de zijlijn bij verkiezingen Brussel

De laatste sp.a-minister, Pascal Smet, zet zichzelf aan de zijlijn bij verkiezingen Brussel

Net op het moment dat de sp.a hem het meest nodig heeft, staat Pascal Smet, de enige minister die de Vlaamse socialisten nog hebben, niet op de lijst van Brussel stad voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zonder de PS lijken de Vlaamse socialisten in de hoofdstad een vogel voor de kat.

Het is een beetje een vreemde situatie: in een partij zoals sp.a, die hard werkt aan een nieuw imago in oppositie, is er nog één man die een chauffeur heeft, een eigen, bijzonder groot kabinet met medewerkers, één iemand met een ministerportefeuille. En Pascal Smet (sp.a) is daarbij geen onomstreden figuur: hij polariseert binnen de eigen partij met z’n eigengereide stijl. Bovendien is de Brusselse afdeling van sp.a altijd een buitenbeentje geweest, dat de andere delen van de Vlaamse socialisten meer dan eens irriteerde.

Veel had te maken met de verstrengeling tussen PS en sp.a in de hoofdstad. Zeker voor de gemeenteraadsverkiezingen kunnen de Vlaamse socialisten moeilijk anders: op eigen kracht verkozen raken in de verschillende Brusselse gemeenten is bijzonder moeilijk. Er wonen gewoon te weinig Nederlandstaligen om echt leefbaar aan politiek te kunnen doen. Vandaar dat veel Vlaamse partijen een handvol kandidaten op de lijst van de Franstalige zusterpartij zetten en zo een paar zetels halen.

Alleen, voor de sp.a in Brussel gaat dat niet meer. Na heel de heisa rond Yvan Mayeur, die zitpenningen van de vzw Samusocial misbruikte om zichzelf te verrijken, nam sp.a-schepen Ans Persoons ontslag uit het schepencollege. De vertrouwensbreuk tussen sp.a en PS was een feit: de zware woorden vlogen heen en weer. En dus moet Persoons straks op eigen kracht proberen een zitje in de gemeenteraad te halen.

Op eigen kracht 2.500 stemmen halen

Dat betekent dat de sp.a zo’n 2500 stemmen zal moeten verzamelen. De N-VA deed het in 2012 nipt en haalde één zitje. Op de PS-lijst haalde in 2012 Persoons zo’n 1000 voorkeurstemmen en Smet zo’n 700 en zo sleepte de sp.a twee zitjes binnen. Het valt af te wachten hoe Persoons het op eigen kracht doet.

Want dat zal dus zonder Pascal Smet zijn, die deze keer past. Een vreemde beslissing voor een minister, en zeker nu de sp.a iedereen nodig zal hebben om een zetel te halen. Eerder kondigde Smet z’n vertrek uit de politiek aan “in 2019”, maar het is de vraag of die uitspraak nog geldt. In elk geval kan niet iedereen binnen de partij zijn niet-deelname appreciëren. “Ik zet mijn volle gewicht onder de lijst en ga mee campagne voeren, maar Ans Persoons heeft bewezen sterk genoeg te zijn om het zonder mij te klaren, hoe lastig het ook wordt om de gemeenteraad te halen”, zo reageert Smet in De Tijd.

Overigens heeft de sp.a in de meeste andere Brusselse gemeenten wel al vrede gesloten met de PS, ondanks de spanning over schandalen. In quasi alle andere gemeenten waar de sp.a gaat opkomen, is dat op PS-lijsten. Business as usual dus.

Gesponsorde artikelen