De laatste uren van Juli Kidman in The Evil Within: The Consequence

De laatste uren van Juli Kidman in The Evil Within: The Consequence

The Consequence, het tweede DLC-pakket voor The Evil Within en het directe vervolg op The Assignment, sluit het verhaal van Juli Kidman af. Een verhaal dat achteraf bekeken eigenlijk interessanter was dan dat van het echte hoofdpersonage, al is de uitwerking van dit slotstuk jammer genoeg iets minder geslaagd.

Net als in The Assignment ligt de klemtoon in deze uitbreiding veel meer dan in The Evil Within op pure stealth, maar in tegenstelling tot het vorige deel krijg je in The Consequence zowaar vuurwapens om je mee te verdedigen. Niet dat het spel nu plots een third-person shooter is geworden, het grootste deel van deze ongeveer drie uur durende campagne loop je immers nog steeds met niets meer dan een zaklamp rond en Julie is nog steeds aanzienlijk fragieler dan Sebastian. De schaarse momenten waarop je wel over enige vuurkracht beschikt, geven je echter wel het gevoel dat je toch niet helemaal hulpeloos bent. De wapens heb je ook nodig voor de boss fights, meteen een van de hoogtepunten van deze DLC. De gevechten met de grotere monsters zijn stuk voor stuk intense confrontaties op leven en dood.

In ruil voor je beperkte arsenaal hebben de makers helaas het puzzelelement uit de vorige DLC quasi volledig teruggeschroefd. Er zijn af en toe nog kleine herseninspanningen nodig, maar die halen nooit het niveau van de inventieve puzzels uit The Assignment. Een spijtige beslissing, want dat zorgt er helaas voor dat The Consequence bij momenten vrij saai kan genoemd worden. Ja, er worden heel wat losse eindjes aan mekaar geknoopt, maar dat verandert helaas niet veel aan het feit dat je het grootste deel van de tijd in omgevingen doorbrengt die je in het vorige deel al verkend hebt, hoe verknipt ze hier ook gepresenteerd worden.

Grafisch ziet alles er zondermeer fantastisch uit. Het lijkt alsof de makers alles uit de kast hebben willen trekken om de aandacht af te leiden van de meer frustrerende gameplay-elementen. De controls werken af en toe zodanig tegen dat je sommige stukken verschillende keren opnieuw zal moeten proberen voor je er eindelijk in slaagt. Stealthgames bevatten nu eenmaal altijd een gezonde portie trial and error, maar het wordt al snel ergerlijk als die error grotendeels te wijten is aan een klungelige besturing. De moeilijkheidsgraad voelt hierdoor meer dan eens oneerlijk aan, en dat zou nooit de bedoeling mogen zijn.

Conclusie: 7/10

De twee extra hoofdstukken uit The Consequence ronden het verhaal van Juli Kidman op een bevredigende manier af, maar in vergelijking met de vorige DLC voelt dit pakket vaak onaf aan. Op audiovisueel gebied is er niets aan te merken, maar het spel lijdt onder controls die soms wel expres lijken tegen te werken en de herhaling van gebieden waar je jezelf al eerder een weg doorheen hebt gebaand. Daartegenover staan de uitzonderlijke straffe boss fights, die tot de beste uit de hele reeks behoren en het verhaal dat eigenlijk boeiender was dan dat van het hoofdspel.

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht; 5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen