De Lemmings zijn terug (en ze zijn in 23 jaar nog geen haar veranderd)

De Lemmings zijn terug (en ze zijn in 23 jaar nog geen haar veranderd)

We zijn altijd wel te porren voor een brok nostalgie, zeker op gamegebied. En Lemmings, dat is pure nostalgie. Het debuut van de reeks was verfrissend op onze eerste computer, een 386DX met een enorme harde schijf van 105 megabyte. Jup: mega. De frisheid is er 23 jaar later wel wat van af, maar de in het blauw geklede wezentjes met het groene haar hebben nog niets van hun streken verloren.

En streken, dat betekent voor onze vriendjes dat ze, zoals de diertjes waaraan ze hun naam hebben ontleend, allemaal samen hun dood tegemoet wandelen. Tenzij – tromroffel – jij hen redt! Het concept blijft na al die jaren onveranderd, ook in de nieuwe versie van Lemmings Touch voor de PlayStation Vita.

Zoals de naam al enigszins doet vermoeden werkt de game grotendeels met aanraakbesturing, en dat lukt vrij goed. De Lemmings worden als vanouds in een 2D-spelwereld gedropt waarop je gemakkelijk kan inzoomen en uitzoomen. Het is jouw taak om ze telkens voorbij obstakels te loodsen naar de uitgang van het level en dan een bepaald aantal Lemmings te redden. Je kan hen onder meer laten graven, klimmen, bruggen laten bouwen, en zelfs spectaculair laten ontploffen. Want vaak moet je Lemmings opofferen om de rest te redden, een lot dat de suïcidaal aangelegde mannetjes na al die tijd nog steeds met plezier ondergaan.

Aanraakbesturing werkt vlot

In tegenstelling tot bij de klassieke versie, waarin je eerst een functie aanklikte, selecteer je op de Vita een Lemming met je vinger, om vervolgens uit zijn werktuigcirkel een opdracht te selecteren. Het aanraakscherm is precies genoeg om net het exemplaar te selecteren dat je wil, en en wanneer je snel veel Lemmings moet uitrusten met pakweg paraplu’s tegen het vallen, kan je met een pijltjestoets snel wisselen van doel.

Het aanraakscherm kan wel vervelend zijn wanneer je bv. ergens een blok omhoog moet houden terwijl je wil uitzoomen om iets verder in de spelwereld te zien waar je Lemmings uithangen. Maar daarnaast werkt de aanraakbediening – toch zeker op de normale moeilijkheidsgraad – vlotter dan we hadden verwacht.

De zon zien zakken

Zoals gezegd borduurt Lemmings Touch stevig voort op de basis uit 1991. Terwijl in de opvolger van het origineel al meer omgevingselementen konden gebruikt worden om bijvoorbeeld mannetjes de lucht in te schieten, vind je in de nieuwe game ook verende objecten die je moet richten om Lemmings precies naar een bepaalde richting te doen stuiteren, of zwevende platformen die je moet verplaatsen.

Verder is het straf hoe sterk het 23 jaar oude concept nog altijd staat als een huis. Zelfs de stemmetjes lijken al onnoemelijk lang hetzelfde, al herinneren we instrumentale deuntjes als ‘ik heb de zon zien zakken in de zee’ toch niet uit die eerste versies. Maar dat kan natuurlijk aan de leeftijd liggen.

Ergens tussen nostalgie en een déjà vu 

Naast de aanraakbesturing vinden we weinig echte nieuwigheden bij Lemmings Touch, of het moeten de stoute Lemmings zijn, die je niet mag redden. Of de mogelijkheid om het uiterlijk van je mannetjes te veranderen, maar dat heeft dan weer geen impact op de gameplay. Het is bijgevolg moeilijk de game aan- of af te raden. Er is gewoon weinig mis mee, maar toch zweven we heel hard tussen gevoelens van nostalgie en déjà vu.

De omgevingen en achtergronden zijn alleszins erg kleurrijk, en ze bieden veel variatie. De tutorial is duidelijk, dus ook nieuwelingen zijn snel vertrokken met de game. De meer dan honderd korte levels maken Lemmings Touch ook heel geschikt voor de Vita, en de vele doelen en records die je kan proberen te behalen verhogen de herspeelbaarheid van de levels. De laadtijden zijn erg kort, en ten slotte kan je je Lemmings zoals vanouds nog altijd allemaal tegelijk spectaculair laten ontploffen. En geef maar toe dat je daarvan houdt!

Conclusie

6/10 voor wie het allemaal al eens gezien heeft, 7/10 voor nieuwelingen.

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top) 

Gesponsorde artikelen