De Lijn-chauffeurs stoppen niet meer in Brussel Noord uit angst voor “schurft, tuberculose en malaria”

De Lijn-chauffeurs stoppen niet meer in Brussel Noord uit angst voor “schurft, tuberculose en malaria”

Chauffeurs van De Lijn zullen vanaf maandag 6 mei niet langer stoppen aan de haltes aan het station van Brussel Noord. Ze vrezen naar eigen zeggen voor “malaria, schurft en tuberculose”. Heel wat chauffeurs klagen al maanden over de gevaarlijke en onhygiënische toestanden in en rond het station. Nu hun gezondheid in gevaar dreigt te komen, nemen de vakbonden ACLVB, ACOD en ACV maatregelen.

Het nieuws werd bekend gemaakt door de VRT en zowat alle grote, Vlaamse kranten. Heel wat chauffeurs klagen al maanden over de gevaarlijke en onhygiënische toestanden in en rond het Brussels Noordstation. Nu de busbestuurders er ziektes door dreigen op te lopen, nemen de vakbonden ACLVB, ACOD en ACV maatregelen.

“Het kan niet de bedoeling zijn dat wij nog veel langer worden blootgesteld aan de gevaren binnen het Noordstation, zowel niet qua veiligheid als qua gezondheid zowel voor de chauffeurs als onze klanten”, klinkt het bij ACLVB, ACOD en ACV. De vakbonden melden ook dat deze maatregel “100 procent gesteund” wordt door de De Lijn-directie van Vlaams-Brabant en dat zij mee vragende partij zijn om de haltes niet langer te bedienen.

(Eind 2018 werden de bushaltes aan het Brusselse Noordstation al eens geschrapt door overlast.)

wiki

“Schurft, tuberculose en malaria”

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) besliste in april al dat de bushaltes van De Lijn aan het Noordstation zouden verplaatst worden naar het nabijgelegen Noordplein. Dat deed hij na veelvuldige klachten van de vakbonden. Sindsdien zou er echter weinig veranderd zijn aan de situatie, meer nog: de toestand “verslechtert van dag tot dag”, volgens de vakbonden.

In de kranten van De Persgroep werd er een aantal dagen geleden geschreven over “een uitbraak van schurft, tuberculose en malaria om en rond het station Brussel Noord”. Een arbeidsgeneesheer van ACOD liet wel weten dat er geen gevaar voor de chauffeurs of reizigers is.

(CD&V was een tijd geleden scherp voor De Lijn, omdat de Mobib-kaart nog altijd niet behoorlijk op punt stond.)

vrt

Verkorte trajecten

De bussen uit Leuven en Haacht stoppen vanaf maandag 6 mei bij Rogier, bussen uit Dilbeek aan de halte Westland, bussen uit Grimbergen, Wemmel, Puurs en Meise aan Bockstael en bussen uit Ternat, Aalst en Groot-Bijgaarden aan Simonis. Deze maatregel blijven gelden totdat de toestand in en rond Brussel Noord onder controle is. Specifieke informatie over jouw buslijn kan je hier checken.

(De Lijn kondigde een jaar geleden aan dat het de info over rijtijden beter zou aankondigen.)

Gesponsorde artikelen