De Lijn zet dreigementen kracht bij: haltes aan Brusselse Noordstation geschrapt door grote overlast

De Lijn zet dreigementen kracht bij: haltes aan Brusselse Noordstation geschrapt door grote overlast

Roger Kesteloot, CEO van vervoersmaatschappij De Lijn, heeft vrijdagmorgen aangekondigd de haltes aan het Brusselse Noordstation tijdelijk te zullen schrappen. De reden daarvoor is de grote overlast veroorzaakt door transmigranten, zo stelt De Lijn. Het zou gaan om zo’n dertig buslijnen die voorlopig voorlopig andere, veiligere, haltes zullen krijgen. 

De Lijn had er eerder al mee gedreigd z’n haltes te gaan verplaatsen en zet dat nu kracht bij. In De Ochtend op Radio 1 kondigde Roger Kesteloot, CEO van vervoersmaatschappij De Lijn, aan vanaf aankomende maandag tijdelijk de haltes aan het Brusselse Noordstation te schrappen. “Het gaat niet om een verandering van de route, wel andere op- en afstaphaltes”, lichtte Kesteloot toe. De nieuwe haltes zullen aan de zijkant van het station, voor het gebouw van BNP Paribas, en het Rogierplein komen. Ook de lijnwinkel zal er tijdelijk worden afgesloten. “Er is echt wel heel veel overlast daar.”

Onhygiënisch en onveilig

“We hebben een week geleden al gezegd dat de Brusselse autoriteiten tot vandaag de tijd hadden om iets structureel te doen aan de problemen”, stelde Kesteloot. Dat gebeurde niet en dus nam hij het besloot de haltes tijdelijk niet meer te bedienen. “Er is helemaal niets veranderd. De situatie is niet verbeterd. Het blijft er onhygiënisch en ook de veiligheidsproblematiek blijft.”

Het Brusselse Noordstation heeft acht perrons op ondergrondse verdiepingen waar zo’n dertig buslijnen hun eindhalte hebben. Chauffeurs nemen er dan ook vaak hun pauze, maar aangenaam is het daar de laatste tijd niet. Vele van de transmigranten uit het nabijgelegen Maximiliaanpark zijn door het koude weer immers naar die ondergrondse verdiepingen van het Noordstation getrokken.

“Ze zetten geïmproviseerde tentjes op, er ligt veel afval op de grond en er is ook sprake van uitwerpselen. De toestand is ronduit onhygiënisch”, stelde Kesteloot afgelopen donderdag nog op Radio 1. Recent raakte ook nog bekend dat er al minstens zeven ambtenaren zijn overvallen.

“Onze reizigers zijn het slachtoffer”

Het gaat echter wel om een tijdelijke maatregel. “We hopen dat het opgelost raakt”, reageerde Kesteloot. “Hoe lang die maatregel duurt, hangt af van de manier waarop de autoriteiten daar ter plekke op gaan reageren. Ik hoop dat ze hun verantwoordelijkheid opnemen.”

“Iedereen wijst naar iedereen, en onze reizigers en chauffeurs zijn er het slachtoffer van”, meent Kesteloot, die schuld ziet bij het Brusselse gewest. “In 1995 is er al een overeenkomst afgesloten met het Brussels gewest, voor een huur. Maar zij hebben als goede huisvader de verplichting te waken over de veiligheid en orde en netheid. Dat gebeurt niet.”

“Ik hoop nog altijd op een structurele oplossing”, ging Kesteloot verder. De Lijn heeft plannen voor de bouw van een nieuwe busterminal dichtbij het Noordstation, waar minister van Mobiliteit Ben Weyts ook al geld voor heeft vrijgemaakt. “Maar ook de beslissing over die bouwvergunning blijft uit”, reageert Kesteloot. “Onze bouwaanvraag dateert van mei vorig jaar. Wel, we hebben zelfs nog niet eens antwoord gekregen.”

VRT

Gesponsorde artikelen