De Make America Great Again-show is begonnen. Met pepperspray en traangas in Washington

De Make America Great Again-show is begonnen. Met pepperspray en traangas in Washington

Later vandaag wordt Donald Trump beëdigd als president, maar gisteravond al begonnen de festiviteiten rond zijn inauguratie. En de protesten. En het ging er onder meer in Washington al erg grimmig aan toe. Daar gebruikte de politie al traangas en pepperspray om betogingen uiteen te drijven.

Op de vooravond van Donald Trumps inauguratie als 45e president van de Verenigde Staten zijn in New York bijvoorbeeld duizenden tegenstanders bij elkaar gekomen om te protesteren tegen diens aankomende presidentschap.

Tussen hen onder meer de burgemeester van New York, Bill de Blasio, acteurs Robert De Niro, Mark Ruffalo en Alec Baldwin en actrices Sally Field en Julianne Moore togen donderdagavond naar het Trump International Hotel and Tower.

Ook in Washington, waar Trump dus vandaag tot de nieuwe president wordt beëdigd, waren demonstranten op de been.

Daar ging het er een stuk grimmiger aan toe. Anti-Trump-demonstranten raakten slaags met de politie, die traangas en pepperspray inzette om de rust te bewaren. De commotie ontstond vlak voor een gebouw waar voorstanders van Trump feestvierden.

In tientallen andere steden, maar ook in Australië en Engeland, zijn anti-Trump-bijeenkomsten gehouden.

Trump speechte al op trappen Lincoln Memorial

Trump zelf hield gisteren al een korte toespraak bij het Lincoln Memorial in de hoofdstad voor zijn aanhang. De president-elect beloofde een grondige hervorming van politiek Washington. en zei de voorbode te zijn van “a movement like we’ve never seen anywhere in the world.” En: “Of het nu regent of niet, het wordt morgen een prachtige dag. Let’s Make America Great Again!

Eerst naar de kerk

Donald Trump begint er vandaag aan met een gebedsdienst in de St. Johns Episcopal Church. Daarna gaat hij op de koffie bij Barack en Michelle Obama in het Witte Huis.

Vanaf 15.30 uur onze tijd beginnen hoogwaardigheidsbekleders plaats te nemen bij het Capitool, waar de beëdiging van Trump gaat plaatsvinden.

Om half zes begint ceremonie

De ceremonie begint om 17.30 uur. Opperrechter John Roberts zal Trump tegen 18 uur beëdigen, gevolgd door Hail to the Chief van de US Marine Band en 21 saluutschoten. Daarna spreekt Trump zijn inaugurele rede uit.

Na de beëdigingsceremonie heeft Trump een lunch met Republikeinse en Democratische leiders van het Congres. Daarna verlaat Trump het Capitool voor de inaugurele parade richting het Witte Huis. De parade begint om 21 uur.

President Trump en vice-president Pence kijken toe op een tribune bij het Witte Huis. Vanaf 01 uur zal Trump drie inauguratieballen bijwonen.

Hoe veel volk?

De autoriteiten houden rekening met tussen de 700.00 en 900.000 bezoekers vandaag in Washington. De opkomst zal afhangen van het weer. Het wordt 9 graden en het gaat regenen.

Op verschillende plekken in de hoofdstad zijn ook nieuwe demonstraties gepland. Dé grote demonstratie vindt zaterdag plaats. Er zullen dan zeker 200.000 betogers deelnemen aan de Women’s March on Washington.

Gesponsorde artikelen