De manier waarop Taylor Swift getuigde in de rechtbank toont veel klasse, in tegenstelling tot de advocaten

De manier waarop Taylor Swift getuigde in de rechtbank toont veel klasse, in tegenstelling tot de advocaten

Zangeres Taylor legde gisteren haar getuigenis af in de zaak van de kontknijpende dj. Een uur lang werd de zangeres ondervraagd en de manier waarop ze de vragen van de tegenpartij beantwoordde, getuigt van veel klasse. Iets dat niet van die tegenpartij kan gezegd worden.

Even terug in de tijd: Taylor Swift staat op 2 juni 2013 op een event samen met de lokale radio-dj David Mueller. Op het moment dat er een foto wordt gemaakt van Swift, Mueller en diens vriendin, claimt Swift dat de dj haar stevig bij de billen greep. Het enige ‘bewijsmateriaal’ is de foto die op dat moment gemaakt werd.

Mueller werd ontslagen door de aanklacht van Swift en wil de ruïnering van zijn carrière nu gecompenseerd zien met miljoenen dollars. Swift van haar kant heeft de man een proces aangedaan voor een symbolische dollar, omdat ze een voorbeeld wil zijn voor alle slachtoffers van seksuele intimidatie.

TMZ

Zijn versie van de feiten

Het proces is van start gegaan en eerder deze week vertelde David Mueller zijn kant van het verhaal. Volgens hem heeft Taylor Swift zijn carrière verwoest, omdat hij sinds de beschuldigingen van de zangeres nergens meer aan de bak geraakt. Hij claimt ook dat het niet hij, maar een collega Taylor betast heeft. Twee dagen na het incident werd hij ontslagen bij het radiostation waar hij voor werkte.

Hoewel zijn ex-baas zegt dat ze al langer niet meer tevreden waren van het werk dat Mueller deed én dat Mueller zijn verhaal over het incident met Swift een paar keer heeft veranderd, zegt Mueller dat het Taylor Swift is die er bij het radiostation heeft op aangedrongen om hem te ontslaan. Daarom klaagde hij haar (twee jaar later) aan en vraagt hij drie miljoen dollar schadevergoeding van de zangeres.

UPDATE: Taylor Swift wordt door de rechtbank niet verantwoordelijk gehouden voor het ontslag van David Mueller. De beslissing komt er nadat Swift tijdens haar getuigenis vertelde dat haar entourage het radiostation had ingelicht over de aanranding en niet zijzelf.

Taylors getuigenis

Na de getuigenis van Mueller mocht Taylor plaatsnemen op de getuigenbank. Zelfverzekerd en niet van plan zich te laten intimideren, gaf ze korte en krachtige antwoorden op de vragen die haar gesteld werden rond het incident.

Het is bewonderenswaardig hoe sterk Taylor bleef tijdens haar getuigenis, want de vragen die de advocaten van de tegenpartij stelden en de manier waarop ze die vragen stelden, maakten nog eens pijnlijk duidelijk dat seksuele intimidatie nog steeds niet altijd wordt gezien als iets fout.

Taylor zei al snel dat “wat Mr. Mueller gedaan heeft heel intentioneel was en dat ook de ‘locatie’ zeer intentioneel was”.

“Hij greep mijn blote bilpartij vast en liet niet los. Ik voelde hoe hij onder mijn rok naar mijn bil greep. De eerste milliseconden dacht ik nog dat het een fout moest zijn, dus ik schoof wat op, maar hij liet niet los”, zo liet Swift optekenen. “Niemand had verwacht dat dit zou gebeuren, want het was nog nooit eerder gebeurd”, zei ze nog.

Schuld van bodyguard

Maar de advocaat van Mueller, David Mc Farland, liet het daar niet zomaar bij en vroeg aan Swift of zij vond dat haar bodyguard gefaald had toen hij Mueller niet stopte heeft toen hij (zogenaamd) naar haar kont greep. Van iemand de zwarte piet toespelen gesproken.

Maar Swift antwoordde krachtig “Nee, ik ben kritisch voor uw cliënt die zijn hand onder mijn rok heeft gestoken en mijn naakte bil heeft vastgegrepen”, zei de zangeres.

De advocaat vroeg of Swift “wel zeker was” dat haar kont werd aangeraakt door Mueller. Maar laat ons eens duidelijk zijn: geen enkel slachtoffer van seksueel geweld of intimidatie zou zo mogen aangesproken worden.

Gelukkig liet Taylor Swift niet zomaar over zich heen lopen: “Het is mij overkomen, hij had zijn volledige hand over mijn kont. Ik weet dat hij het was, ik heb daar geen foto voor nodig. Ik zou hem uit een lijn met duizend mannen kunnen kiezen. Het was niet per ongeluk”, zei ze in de rechtbank tegen de advocaat van de tegenpartij.

“Waarom zie je dan niet op de foto dat je rok omhoog werd gedaan?”, vroeg de advocaat zich luidop af? “Omdat mijn achterste op de achterkant van mijn lichaam zit”, was het duidelijke antwoord van Swift.

Maar nog vroeg de advocaat een paar keer of de zangeres “zeker was”. Je zou van minder kwaad worden, maar Swift reageerde krachtig: “Je mag me een miljoen vragen stellen en ik ga nooit iets anders vertellen. Ik heb nog nooit iets anders verteld.”

De advocaat probeerde om Swift een schuldgevoel aan te praten en vroeg wat de zangeres haar reactie was toen ze hoorde dat Mueller ontslagen was. Taylor zei dat ze daar geen gevoel bij had, omdat ze de man niet persoonlijk kent. “Ik ga u of uw cliënt niet toestaan om mij het gevoel te geven dat dit mijn fout is, want dat is het niet”, zei ze duidelijk.

Als laatste liet de advocaat het niet na om nog een stomme vraag te stellen: “Waarom heb je geen pauze genomen na de aanranding van Mr Mueller? Je kon een pauze hebben genomen …”

En opnieuw liet Taylor zich niet doen: “Uw cliënt kon ook een normale foto met mij genomen hebben.”

Niet haar schuld

Je kan voor of tegen Taylor Swift zijn, maar met dit proces wil ze een voorbeeld zijn voor slachtoffers van aanranding en met haar getuigenis heeft ze dat zeker gedaan. Ze heeft duidelijk aangetoond dat ze niet van plan is om zichzelf de schuld te geven van wat er gebeurd is.

Ze weet dat wat er, volgens haar, gebeurd is ontoelaatbaar is en ze weet dat ze zichzelf niets te verwijten heeft. Het ligt niet aan haar outfit, aan hoe ze zich gedraagt, aan haar mooie ogen, aan haar celebritystatus, … Het is niet toegestaan om zomaar iemand vast te grijpen bij billen, borsten of zo meer.

De manier waarop de advocaat in deze zaak probeert om de schuld van zijn cliënt af te schuiven door Swift vragen te stellen die haar zouden kunnen doen twijfelen, is wraakroepend en maakt pijnlijk duidelijk dat er nog steeds te veel mensen in de wereld zijn die het normaal vinden om een vrouw bij intieme zones vast te grijpen, zonder haar toestemming. “Het kan toch allemaal niet zo’n kwaad”, is iets dat vaak terugkomt. Maar het is niet oké en de gedachtegang dat we voor zo’n dingen toch wel een oogje kunnen dichtknijpen, is niet oké.

#WijOverdrijvenNiet

Herinner je nog de Twittercampagne #wijoverdrijvenniet? De hasthag werd gelanceerd door blogger Yasmine Schillebeeckx die in een opiniestuk in 2015 een oproep deed om ‘cat calling’ een halt toe te roepen. Ze wou mannen doen beseffen dat een vluchtige opmerking niet altijd onschuldig is.

Maar door negatieve commentaren als dat “vrouwen overdrijven” schreef ze een tweede opiniestuk en werd spontaan de hashtag #wijoverdrijvenniet gelanceerd. Uit dat stuk én uit de talloze reacties op sociale media bleek dat vrouwen wel vaker last hebben van ongepast gedrag. Ondertussen schreef ze ook een boek over feminisme met de titel “Echte vrouwen bestaan niet”.

Het feit dat een internationaal bekende vrouw als Taylor Swift het nu opneemt voor alle vrouwen die niet altijd iets durven zeggen over wat hen overkomen is, is een mooi statement. Want wij overdrijven écht niet.

Gesponsorde artikelen