Left Right
scrollTop top

De meeste Europese bijen sterven in België


De meeste Europese bijen sterven in België

De bijensterfte is het hoogst in Noord-Europa en ons land blijkt de trieste koploper te zijn. Dat is het resultaat van een Europese studie naar bijenkolonies van het noorden van het continent tot aan de Middellandse Zee. Ons land scoort het slechtst van de 17 onderzochte landen.

In totaal werden bijna 32.000 bijenkolonies in de studie, Epilobee genaamd, opgenomen. Hommels en wilde bijen zitten niet in de cijfers, maar toch is dit het meest uitgebreide onderzoek naar bijen tot hiertoe. Tijdens de winter van 2012 op 2013 stierf in ons land 33,6 procent van de bijen en dat is het hoogste cijfer in heel Europa. Ook het Verenigd Koninkrijk deed het met 29 procent niet zo goed. Tijdens de lente en de zomer werd de koppositie overgenomen door Frankrijk.

Een gezonde limiet zou volgens de studie een sterftecijfer van 10 procent zijn en daar blijven Griekenland, Italië en Spanje onder. En toch zijn de cijfers voor heel Europa vrij bemoedigend, want de onderzoekers hadden hogere percentages verwacht. Vanaf 20 procent worden de statistieken echter wel als onrustwekkend gezien. Naast België en het Verenigd Koninkrijk zitten ook Denemarken, Zweden, Finland en Estland boven die kaap. De voorbije winter is de studie herhaald.

Pesticiden

Wetenschappers maken zich bijzonder veel zorgen over de bijenpopulatie, aangezien de dieren erg belangrijk zijn. In de landbouw zijn ze bijvoorbeeld cruciaal voor de bestuiving. De Europese Unie heeft vorig jaar al vier chemicaliën verboden die in pesticiden worden gebruikt. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor de dood van een pak bijen in Europa, maar wetenschappers geloven ook dat er nog meer onderzoek naar de werkelijke impact nodig is. De Europese Commissie wilde ook de impact van de pesticiden bestuderen en in de cijfers opnemen, maar daar hebben de regeringen van de lidstaten zich tegen verzet.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810