De mens omvat slechts 0,01% van al het leven op aarde

Een nieuwe schatting en analyse van al het leven op aarde levert opvallende resultaten op: terwijl we met de mens een verwaarloosbaar klein percentage van het leven op aarde innemen, hebben we er wel een – buitenproportioneel – grote impact op. Dat maakt ons tegelijk onbelangrijk maar toch dominant. 

Ondanks dat wij – de mensen – met z’n 7,6 miljard op de aarde rondlopen, geldt dat maar voor een verwaarloosbare 0,01 procent van al het leven op aarde. We nemen dus slechts één honderdste van al de levende organismen in, maar hebben wel een zeer grote impact op het bestaan ervan. Zo is de mens, volgens de studie van professor Ron Milo van het Weizmann’s Wetenschapsinstituut in Israël, sinds het ontstaan van de beschaving bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 83 procent van het verlies van wilde zoogdieren.

Planten in overvloed

De analyse bevestigt dat bacteriën, met 13 procent, een van de grotere levensvormen zijn maar er is een groep die alles en iedereen overschaduwt, namelijk de planten. Zij zijn goed voor maar liefst 82 procent van alle levende organismen. Dat percentage bestaat voor het grootste deel nog steeds uit bossen. De flora heeft dus de macht, zeker als je weet dat alles buiten bacteriën en planten – van insecten en paddenstoelen tot vissen en zoogdieren – een minieme 5 procent inneemt.

iStock

Onze impact is ongezien

Dat we het als mens met zo’n klein percentage moeten stellen, betekent echter niet dat we onze impact mogen onderschatten. Integendeel. In de laatste 50 jaar is zowat de helft van de dieren op aarde, onder invloed van de mens, verloren gegaan. Dat gebeurde voornamelijk door – in extreme mate – in te zetten op landbouw, boskap en ontwikkeling.

Het zijn ongelofelijke cijfers om te lezen: zo’n 70 procent van alle vogels op aarde bestaat uit gekweekt pluimvee en nog niet eens de helft daarvan leeft in het wild. Het wordt nog straffer als je weet dat meer dan de helft van alle zoogdieren op onze planeet uit vee bestaat, voornamelijk koeien en varkens, en dat amper 4 procent uit wilde dieren bestaat.

Biologische vernietiging

We zijn dus niet echt goed bezig, als mens. Onderzoekers kondigden eerder al in The Guardian aan dat we begonnen zijn aan “de zesde ondergang van het leven” sinds het ontstaan van de aarde. Tijd dus om in actie te schieten. Volgens professor Milo zit het in kleine dingen: je hoeft niet meteen allemaal vegetariër te worden maar je moet wel bewuste keuzes maken met de impact op het milieu in je achterhoofd.

iStock
Meer
Lees meer...