‘De Mol’ aflevering 3: wij hebben een duidelijke nieuwe hoofdverdachte

De Mol aflevering 3
VIER

We zijn drie afleveringen ver in De Mol en de groep werd deze week stevig opgejaagd. Niet alleen door de minotaurus, maar ook door de mol. Zo greep de groep opnieuw naast duizenden euro’s en kan de mol weer terugkijken op een geslaagde afleveringen.

De Mol was deze week al toe aan de derde aflevering en die stond in het teken van de draad van Ariadne en de minotaurus. Het werd opnieuw vooral een succesvolle aflevering voor de mol, want de groep liet maar liefst 9.000 euro liggen.

Opdracht 1: Raften

De Mol aflevering 3 raften
VIER

In de eerste opdracht werd de groep in twee gedeeld: een blauw team en een rood team. De bedoeling was om met de twee boten op minder dan 10 seconden verschil over de streep te komen. Als dat het was, had de opdracht natuurlijk iets te simpel geweest. Dus zat er nog een addertje onder het gras.

De groep die als eerste over de streep kwam, kreeg namelijk extra informatie over de mol. En dat was de twee groepen natuurlijk veel waard. Onderweg lagen er opdrachten waarbij geld of een nadeel voor de andere boot verdiend kon worden. En dat laatste was natuurlijk wel heel verleidelijk. Daardoor bleef er uiteindelijk 2.500 euro liggen en won het rode team uiteindelijk een sprint naar de finishlijn.

Wat zou de mol doen?

In deze opdracht lijkt het ons het gunstigste om als mol te proberen om een groter verschil te krijgen tussen de twee boten. Dat kan enerzijds door je boot op te jagen om snel door te varen. Maar het kan ook door het omgekeerde te doen en je boot te vertragen. Veel hing daarbij af van de boot waarop je zat. De strategie van de mol op de rode boot zou zijn om zo snel mogelijk te gaan, op de blauwe vertraag je best de boel.

Maar de strategie van de mol hield uiteindelijk geen stand en de twee boten kwamen ongeveer op hetzelfde moment aan.

Opdracht 2: Archeologie en “fetabeeldhouwen”

De Mol aflevering 3 archeologie
VIER

Ook voor de tweede opdracht werd de groep in twee verdeeld. De ene groep gaat “iets waardevols maken”, de andere “gaat op zoek naar iets waardevols”. Uiteindelijk blijkt dat de ene groep letterlijk op zoek moet naar verschillende voorwerpen. Ze moeten deze opgraven en bij het juiste tijdperk plaatsen. Bij deze opdracht staat 2.500 euro op het spel die enkel wordt verdiend als in elke tijdzone een juist voorwerp ligt.

De andere groep gaat zelf iets waardevols maken en dat doen ze uit feta. Ze moeten uiteindelijk borstbeelden maken van alle deelnemers. Die moeten herkenbaar genoeg zijn voor de andere groep. Als de “archeologen” alle beelden juist konden herkennen werd er 2.000 euro verdiend. Hadden ze er eentje (dat zouden er dan meteen twee zijn) fout, dan werd er niets verdiend.

Wat zou de mol doen?

De mol heeft er duidelijk het meeste baat bij om bij de archeologie-opdracht te zitten. Daar heb je namelijk invloed op de volledige 4.500 euro die er in beide opdrachten te verdienen viel. Omdat het uiteindelijk de “archeologen” waren die de fetabeelden juist moesten toewijzen. De beeldhouwers konden eigenlijk nergens geld winnen of laten liggen.

Opdracht 3: De draad van Ariadne

De Mol aflevering 3 minotaurus
VIER

De laatste opdracht was er eentje waarvoor de groep stalen zenuwen nodig had. Of tenminste zes deelnemers, de andere twee werden in een bibliotheek gedropt, waar ze de juiste wezens konden opzoeken. De spelers in het bos moesten over een parcours rode draden (zoals die van Ariadne) volgen om zo puzzelstukjes van verschillende mythologische wezens te verzamelen. Maar daarbij moesten ze hun hartslag onder controle houden. Wanneer hun hartslag over de 120 slagen per minuut ging, begonnen ze te piepen en daardoor werd de minotaurus wakker.

Die minotaurus kon hen dan “vangen”, waardoor ze uit het spel lagen. De hartslag van de deelnemers was ook belangrijk omdat ze in totaal maar 7.000 hartslagen hadden om te verdelen. Wanneer de hartslagen van een kandidaat opgebruikt waren, begon die zonder pauze te piepen en was die natuurlijk een makkelijke prooi voor de minotaurus. Er moest dus tactisch en kalm gespeeld worden en dat was makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat zou de mol doen?

De mol heeft er in deze opdracht duidelijk meer baat bij om mee te spelen in het bos. Vanuit de bibliotheek is het moeilijk om te mollen omdat je geen controle hebt over wat er in het bos gebeurt. Je kan er ook geen foute antwoorden doorbellen want er zit altijd een andere kandidaat op je vingers te kijken. De beste positie als mol is bij het bos waar je mensen kan opjagen, hartslagen kan verliezen en er uiteindelijk voor kan zorgen dat er geen/amper geld in de pot komt.

Alina

Alina was een van de kandidaten die in elke opdracht op een goede plaats zat om te mollen. Overal waar ze zat, liep het ook fout en dat was deels haar schuld.

De Mol aflevering 3 Alina
VIER

Alina is de mol want:

In de eerste opdracht beslist Alina meteen dat ze met haar team wil proberen om als eerste te finishen. “Dat is peddelen voor uw leven, we gaan er echt voor.” Helaas was dat buiten de getrainde Bart gerekend, die ervoor zorgde dat de rode boot al snel een voorsprong kon opbouwen. Toen Alina later samen met Jolien een toren wilde bouwen, probeerden ze de andere boot nog met een nadeel op te zadelen. Als ze de eerste waren, ging er zo wel geld verloren en was er weer meer kans dat de twee boten met een groter verschil dan 10 seconden over de streep gingen.

Alina zit in de archeologie-groep in de tweede opdracht. De positie waar je invloed hebt op de twee opdrachten. De archeologie-opdracht mislukt uiteindelijk, maar dat is eigenlijk niet echt de schuld van Alina. In de derde opdracht daarentegen heeft Alina enorm veel problemen met haar hartslag. Zo blijft ze lang wachten om te gaan en wanneer ze uiteindelijk vertrekt, neemt ze maar liefst 1.500 hartslagen met zich mee. Ze gaat heel traag door het parcours en wordt uiteindelijk bij het einde van het parcours gegrepen door de minotaurus. Zo verdient ze niets met haar tocht en zijn er dus 1.500 hartpunten verloren.

Alina is NIET de mol want:

In de eerste opdracht wil Alina snel varen, maar dat zorgt er uiteindelijk vooral voor dat de twee boten dicht bij elkaar over de streep varen en dat er dus geld verdiend wordt. Ze lijkt ook oprecht gefrustreerd omdat ze de beelden niet te zien krijgt. En ook haar reactie bij het horen dat ze mocht deelnemen aan de mol leek ons oprecht te zijn.

Bij de tweede opdracht zit ze de goede positie om te mollen, maar uiteindelijk is het niet door haar toedoen dat de archeologie-opdracht mislukt. Ze twijfelt zelfs terecht aan de twee foute voorwerpen. Als die vervangen werden, was de groepspot 2.500 euro rijker. Ze kan ook de fetabeelden snel herkennen en stuurt de groep zo naar de juiste oplossing.

Alina verspeelt in de laatste opdracht dan wel 1.500 hartslagen, ze loopt wel geen bordje voorbij en geeft de naam van haar wezen correct door. We zullen haar hartslagenverlies dan maar zien als een inschattingsfout omdat ze stilte had gevraagd.

Bart

We horen bij Bart nog steeds de echo van 10.200 euro voor een vrijstelling, maar voor de rest blijft hij wel stevig z’n best doen. Al beginnen er ons wel enkele dingen op te vallen.

De Mol aflevering 3 Bart
VIER

Bart is de mol want:

Bart is in de eerste opdracht de motor van het rode team. Dat is een voordeel, maar tegelijkertijd kan het ook in het nadeel van de groepspot spelen. Door snel te varen, kan zijn boot namelijk een grote voorsprong opbouwen, waardoor er een groter verschil is tussen de twee boten en er dus niets verdiend kan worden. Bart wil ook meteen mikken op de nadeelkruik waardoor de blauwe boot, die sowieso al trager was, nóg trager zou zijn.

In de tweede opdracht is Bart terug te vinden in de archeologie-opdracht, met dus invloed op de uitkomst van beide opdrachten. En daar maakt hij ook gretig gebruik van. Zo vindt Bart in een van de putten “niets”. Het kan dat dat een heel logisch voorwerp was, dat makkelijker juist gelegd kon worden. Ook wil Bart perse graven met de graafmachine, waarbij met 1.000 euro veel op het spel stond. Hij vindt daar niets, maar verspeelt wel heel wat tijd. Ook leggen hij en Laure de bril en de zandloper fout, waardoor er niets verdiend wordt in de opdracht.

Bart toont zich als een ware zenmaster in de derde opdracht, maar dat kan natuurlijk een tactiek zijn van de mol. Hij haalt één puzzelstukje terug, maar tijdens zijn tweede ronde krijgt hij z’n hartslag plots niet meer onder controle en komt er dus geen extra geld in de pot.

Het begint ons vooral op te vallen dat Bart op wonderbaarlijke wijze overal goed in is. En we hebben in het verleden (behalve met de onvoorbereide mol van vorig jaar dan) al geleerd dat de mol getraind wordt in bepaalde opdrachten. Dat Bart goed kan kajakken, goed kan schieten met een katapult en z’n hartslag als een boeddhistische monnik onder controle kan houden, kan dus een gevolg zijn van maandenlange training.

Bart is NIET de mol want:

Bart smijt zich voor alle opdrachten voor de volle 100 procent. En daarnaast is hij ook de enige die in deze opdrachten individueel geld verdient. Hij schiet de kruik met (een schamele) 100 euro stuk en in de laatste opdracht haalt hij als enige een stukje, ter waarde van 1.000 euro, uit het bos.

En eigenlijk is dat een beetje wat Bart al het hele seizoen doet. Hij smijt zich volledig en haalt ook relatief grote geldbedragen binnen. Te veel voor een mol, lijkt het ons.

Christian

Ook Christian blijft een opvallende kandidaat. Hij ligt goed in de groep, maar kwam voor de eerste keer ook gefrustreerd uit de hoek.

De Mol aflevering 3 Christian
VIER

Christian is de mol want:

Het is Christian die de rode boot aanspoort om voor de overwinning te gaan en daarbij dus de kans te lopen om een te grote voorsprong te hebben aan de finish. Hij en Bart beslissen ook al snel om op de nadeelkruik te schieten in plaats van voor geld te gaan. Uiteindelijk gaat er bij die opdracht alleen al 1.900 euro verloren.

In de derde opdracht stuurt Christian tegenstrijdige signalen in de groep en zorgt hij uiteindelijk ook voor een hartslagverhogende discussie. Hij loopt als verkenner het veld in, maar verkent uiteindelijk niets. Maar zorgt enkel voor frustratie binnen de groep.

Christian is NIET de mol want:

Bij het katapultschieten wil Christian toch “eerst een bedragske” schieten in plaats van meteen op de kruik met het nadeel te schieten. Meteen op de kruik met het nadeel schieten zou ervoor zorgen dat er op slag niets verdiend werd in die eerste opdracht, zo hadden ze ineens 2.000 euro laten liggen.

Bij de tweede opdracht zit Christian bij de fetabeeldhouwers, de opdracht die geen invloed heeft op de groepspot. Hij maakt daar ook de slimme keuze om voor karikaturen te gaan in plaats van de deelnemers realistisch na te bouwen.

Hoewel Christian voor ruzie zorgt bij de opdracht met de draad van Ariadne, communiceert hij wel goed met de dames in de bibliotheek. Hij verspeelt in die opdracht uiteindelijk maar 1 hartslag en toen hij meer hartslagen vroeg, vroeg hij ook om het lage aantal van 50. Hij was er dus niet op uit om veel hartslagen te verspelen met zijn poging.

Dorien

Dorien startte als hoofdverdachte aan De Mol, maar elke week vinden wij haar minder verdacht. Ze is inderdaad niet van de snelste, maar ze doet wel haar best in de posities waar een sterke conditie niet voor nodig is.

De Mol aflevering 3 Dorien
VIER

Dorien is de mol want:

Hoe hard we ook proberen, we kunnen Dorien deze opdracht eigenlijk niets verwijten. Ze roeit goed mee in de eerste opdracht en gaat ook voor geld in plaats van een nadeel voor het andere team en in de andere twee opdrachten bevindt ze zich in een positie waar mollen bijna onmogelijk is.

Dorien is NIET de mol want:

Hoewel Dorien vaak de kritiek krijgt dat ze fysiek minder sterk is, roeide ze in de eerste opdracht stevig mee met het “snellere” team. Ze kiest ook samen met Laure voor geld in plaats van een nadeel.

Dorien zit in het fetabeeldhouwteam. En heeft dus zo goed als geen invloed op de inzet van de tweede opdracht. Ze kan slecht boetseren, maar dat zou opvallen bij de rest. En het is nog steeds de andere groep die beslist over het verdienen van geld.

In de derde opdracht zit Dorien opnieuw in een positie waar mollen moeilijk is. Je hebt in de bib geen invloed op wat er gebeurt in het bos en dat is waar er geld verdiend wordt. Een fout antwoord doorbellen, zou meteen opvallen bij Els, die dus zeker een kandidate was.

Jolien

Na drie afleveringen is Jolien ons enorm beginnen opvallen. Ze lijkt een gedreven kandidate, maar zorgt daarbij vooral voor verdeeldheid en frustratie binnen de groep.

De Mol aflevering 3 Jolien
VIER

Jolien is de mol want:

Jolien is een van de luidere en dominantere figuren binnen de groep. En dat gebruikt ze steeds meer om de groep te sturen. In de eerste opdracht doet ze dat door haar bootje op te jagen en te blijven gaan voor de overwinning.

In de tweede opdracht is het dan weer opmerkelijk dat Jolien, ook al heeft ze geschiedenis gestudeerd, zich net niet moeit met het indelen van de voorwerpen in de juiste periode. Ze maakt zich wel enorm druk in het feit dat Bart geen voorwerp heeft gevonden in een kuil, maar twijfelt niet aan de foute voorwerpen.

Maar het is vooral in de derde opdracht dat Jolien opvalt. Ze zorgt voor veel frustratie bij de anderen, zo jaagt ze de hartslag van Laure, die rustig begon, de hoogte in. Ze maakt zich ook boos op Salim, die met lege handen terugkeert, om vervolgens zelf hetzelfde te doen. Ze maakt ook gehaaste beslissingen en stuurt mensen met te veel hartslagen het bos in.

Jolien is NIET de mol want:

We kunnen de beslissingen van Jolien ook nog steeds toeschrijven aan het feit dat ze gewoon een gedreven kandidaat is. Zo wil ze in de tweede opdracht ook meteen gaan graven in “vraagtekenkuilen” wanneer Bart dat gaat doen. Omdat ze denkt dat er daar pasvragen of vrijstellingen te rapen vallen. Haar reactie op het nieuws dat ze mocht deelnemen aan De Mol leek ons ook moeilijk te faken.

Laure

Laure is opnieuw zo’n kandidaat die we na deze opdracht minder verdenken. Ze liep sterk in de kijker in de laatste opdracht, maar het leek ons iets te doorzichtig om een mollenactie te zijn.

De Mol aflevering 3 Laure
VIER

Laure is de mol want:

In de eerste opdracht valt er Laure weinig te verwijten, ze zit op de snelle rode boot en roeit goed mee. Wanneer ze de keuze krijgt tussen geld of een nadeel voor het andere team kiest ze ook voor het geld. Laure gaat beeldhouwen met feta in de tweede opdracht, waar je dus als mol weinig impact hebt.

In de tweede opdracht zit Laure op de goede positie om te mollen. Ze zit bij de graafopdracht en legt samen met Bart twee voorwerpen neer in het foute tijdsvak. Daarnaast roept ze ook meteen dat de gloeilamp uit de Nieuwste Tijd komt, wat fout is. Als Bart de gloeilamp ter waarde van 1.000 euro dus had gevonden, was de kans groot dat ze deze uiteindelijk fout zouden leggen. Bij het herkennen van de fetabeelden zorgt ze ook even voor verwarring door te zeggen dat haar beeld “misschien wel Alina is”.

Maar in de derde opdracht maakt Laure de meest nutteloze wandeling door het bos. Ze loopt het bordje voorbij en wordt uiteindelijk nog voor ze bij de puzzels aankomt gevat door de minotaurus. Haar 800 hartslagen gaan dus verloren zonder dat er ook maar iets van informatie gehaald word.

Laure is NIET de mol want:

Laure kiest in de eerste opdracht dus voor geld in plaats van een nadeel voor het tragere blauwe team. Dat team was al trager, dus het verlies van de stuurman had ervoor gezorgd dat ze zeker te laat zouden binnenkomen en dat er dus geen geld verdiend werd. Door enkel geld te stapelen, lukt de opdracht uiteindelijk wel en wordt er 1.500 euro verdiend. Waarvan 1.400 euro verdiend werd door de toren van Laure en Dorien.

In de derde opdracht moeit Laure zich minder in de discussies, waardoor ze dus niemand onnodig opjaagt.

Salim

Salim is de sportieve jongeman, maar laat toch steeds meer steken vallen.

De Mol aflevering 3 Salim
VIER

Salim is de mol want:

In de eerste opdracht zit Salim op de tragere boot, je zou van hem (en z’n armen) nochtans verwachten dat hij sneller zou roeien. Door trager te roeien, hadden de twee boten mogelijk met een te groot verschil binnengekomen. Wanneer hij aan de katapultopdracht aankomt, beslist hij meteen om op de nadeelkruik te schieten. Wanneer die kruik geraakt werd, zou er geen geld verdiend worden.

Hoewel Salim een gezonde en sportieve jongeman is, zit zijn hartslag in rust al op 120. En die krijgt hij niet omlaag, integendeel, hij blijft zelfs stijgen. Mogelijk heeft hij dus wat ter plaatste staan lopen in het bos toen niemand hem kon zien. Ook maakt hij op het einde de foute beslissing om terug te keren in plaats van door te gaan tot het einde. Hij komt zo terug aan met zelfs nog 400 hartslagen over en die gaan zo ook allemaal verloren.

Salim is NIET de mol want:

In de eerste opdracht zit Salim dus op de tragere boot. Maar door de inspanningen van hem en de rest van z’n team komen de twee boten uiteindelijk bijna gelijktijdig aan en wordt er dus geld verdiend.

Salim zat in de tweede opdracht op de gekende slechte positie om te mollen. Hij maakt een mooi feta-evenbeeld van zichzelf dat ook snel herkend wordt, maar mollen was hier heel moeilijk.

Afvaller: Els

De Mol aflevering 3 Els
VIER

We moeten deze week afscheid nemen van het ouderdomsdeken Els. Zij is het slachtoffer geworden van haar eigen tunnelvisie. Ze had haar test volledig ingevuld op één persoon en die was dus niet de mol.

Het vertrek van Els zal ongetwijfeld zorgen voor verwarring bij de kijkers, want Els was sinds vorige week de hoofdverdachte in Vlaanderen. En nu moet iedereen dus op zoek naar een nieuwe hoofdverdachte.

Onze hoofdverdachte

Na deze aflevering richten wij onze pijlen op Jolien. Vooral bij het bos heeft zij een groot aandeel in het mislukken van de opdracht. Ze jaagt de anderen onnodig op waardoor iedereen (behalve Bart) met een hoge hartslag het speelveld in moet.

Gesponsorde artikelen