‘De Mol’ aflevering 7: Dit is onze hoofdverdachte voor de finale

De Mol aflevering 7
VIER

Na 7 weken is het eindelijk zover. We weten wie de finalisten zijn van De Mol. Alina, Bart of Jolien, een van hen is de mol en iemand anders van de drie zal uiteindelijk met de groepspot naar huis gaan. Dit viel ons op in de zevende aflevering.

De halve finale van De Mol zit erop. We kennen de finalisten en weten dus zeker dat één van deze drie de mol is. In de halve finale werd duidelijk dat het gedaan is met spelen voor de pot, maar dat het nu ieder voor zich is, in de hoop om met de pot naar huis te gaan.

Opdracht 1: Spartaans shopliften

De Mol aflevering 7 opdracht 1
VIER

Voor de eerste opdracht moest de groep ingedeeld worden in twee groepen. De ene ging een boodschap overbrengen, de andere ging boodschappen doen. Hoewel de groep dacht dat de shoppers het actievere deel van de opdracht voorgeschoteld gingen krijgen, moesten zij een tocht van 17 kilometer afleggen met nog enkele hindernissen onderweg. De shoppers gingen “shoppen zonder geld” en moesten zoveel mogelijk spullen stelen uit een lokale supermarkt.

Maar uiteraard stonden de twee opdrachten ook met elkaar in verbinding. Zo was de boodschap van het wandel/loopteam het tweede deel van de opdracht. Daarbij moesten de shoppers/winkeldieven beschermd worden tegen de pijlen van een aantal schutters. Elke kandidaat die niet geraakt werd, was 2.000 euro waard. Maar de brief vroegtijdig openen zorgde ervoor dat het aantal pijlen verdubbeld werd van 20 naar 40.

Wat zou de mol doen?

Op beide posities was er ruimte om te mollen. Als winkeldief had je invloed op de beide delen van de opdracht. Je kon je laten betrappen op het stelen en je kon je laten raken door een pijl. Zo kon je dus op twee fronten geld verliezen.

Maar ook de boodschappers hadden natuurlijk veel macht in handen. Als een van hen niet tot op het einde verder liep dan werden er geen schilden verdiend en was het tweede deel eigenlijk al gedoemd om te mislukken. En daar stond ineens 4.000 euro op het spel.

Opdracht 2: Stinkende ondervraging

De Mol opdracht 2
VIER

In de tweede opdracht kreeg een gelukkige (nu ja, het is maar hoe je het bekijkt als je een teentje look moet binnenspelen) deelnemer, de kans om vragen te stellen aan zijn of haar medekandidaten. Wie een tiropita at met een teentje look erin, kreeg daarna de kans om zijn/haar medekandidaten eens stevig aan de tand te voelen. De gesprekken gingen door in een kartonnen doos die slecht verlucht was waardoor het gesprekje niet bepaald aangenaam was.

Wat zou de mol doen?

We gaan ervan uit dat de mol op de hoogte was van welke tiropita degene met het stukje look was. Maar er zijn natuurlijk voor- en nadelen verbonden aan de vragensteller zijn. Als mol kan je kandidaten op het verkeerde spoor zetten, of de verdenking een beetje van jezelf afhalen. Maar je loopt tegelijkertijd wel gigantisch in de kijker. En da’s een risico dat je in deze fase van het spel misschien niet meer wil nemen. Tenzij iedereen jou al op het spoor is en je eigenlijk niets meer te verliezen hebt.

Opdracht 3: Koffers in de trein

De Mol aflevering 7 opdracht 3
VIER

In de derde opdracht moesten de kandidaten de trein nemen en moesten ze met een koffer van de trein stappen. De vier overgebleven kandidaten hadden de keuze tussen zes koffers. In vier koffers zat geld, in twee zat een vrijstelling en dus een ticket voor de finale. Als iedereen met één van de vier koffers met geld van de trein stapte, dan ging dat bedrag (5.000 euro in totaal) in de groepspot. Had één iemand een koffer met een vrijstelling, dan werd die vrijstelling verzilverd, maar kwam er geen geld in de pot. Hadden twee kandidaten een koffer met een vrijstelling, dan zijn de vrijstellingen niets meer waard en komt het geld uit de koffers van de andere twee kandidaten wél in de pot. En in dat geval krijgen de kandidaten met geld in hun koffers ook elk twee pasvragen.

Halverwege de route konden de kandidaten de trein verlaten om op zoek te gaan naar een tip die meer informatie kon geven over de inhoud van de koffers. Want uiteraard is niet iedereen eerlijk over wat hij of zij in de koffer vond. Een vrijstelling is een ticket voor de finale en (als je ervan uitgaat dat de twee kandidaten uit de finale op de juiste mol zitten) een kans van één op twee op de overwinning.

Wat zou de mol doen?

Voor de mol is het eigenlijk genoeg om te weten dat iemand voor een koffer met een vrijstelling gaat, want dan komt er automatisch geen geld in de pot. Als we ervan uitgaan dat de mol weet wat er in welke koffer zit, kan hij/zij de groep een beetje pushen in de richting van één vrijstelling of hem desnoods zelf nemen. Want één vrijstelling betekent dat er meteen geen geld in de pot komt.

Alina

Alina staat op de tweede plaats in de verdenkingen, en de jongste kandidate maakte zich al meermaals verdacht. En ook deze week deed ze een paar verdachte, maar ook niet verdachte dingen.

Alina is de mol want:

De Mol aflevering 7 Alina
VIER

In de eerste opdracht ontpopt Alina zich tot een volleerde winkeldief. Een opdracht die ze duidelijk graag wilde doen. En dat maakt het verdacht. De hele groep lijkt het erover eens dat Alina beter voor de andere opdracht gaat, omdat ze vermoeden dat er gelopen zal moeten worden bij de winkelproef en Alina nog steeds sukkelt met haar enkel. Maar de actieve opdracht is eigenlijk de andere opdracht (een wandel/looptocht van 17 kilometer). Dus misschien was Alina daar als mol van op de hoogte en wilde ze vooral haar eigen enkel sparen.

Tijdens het “winkelen” wil Alina nog een derde keer terugkeren om te gaan stelen. Een duo dat drie keer terugkeert in dezelfde winkel om telkens één product te kopen, valt natuurlijk enorm op. Zeker als een van de twee dwerggroei heeft. Door die derde keer terug te keren werd het risico op betrapt worden meteen weer een stuk groter.

Alina wordt flink aan de tand gevoeld door Jolien tijdens haar stinkende vragenvuur. Ze is ook de eerste met wie ze wil praten. En aangezien Jolien nog steeds in het spel zit, kunnen we er – als ze niet zelf de mol is – vanuit gaan dat ze op de juiste mol zit. En die mol kan dus Alina zijn.

In de derde opdracht is Alina de enige die de waarheid spreekt, maar dat kan omdat ze op dat moment al weet dat Jolien aan het liegen is en weet waar de vrijstelling zit. Want zodra je weet dat een kandidaat voor de vrijstelling gaat, moet je er als mol gewoon voor zorgen dat iedereen voor geld gaat. Op die manier komt er namelijk geen geld in de pot.

Alina is niet de mol want:

Alina toont zich een meesterlijke winkeldief. Ze steelt een ei, een aansteker, een zak diepvrieserwten en zelfs een heel stokbrood. Samen goed voor 340 euro, na de verdubbeling 680 euro. Ze wordt later ook niet geraakt door de pijlen en haalt zo nog eens 2.000 euro binnen.

Hoewel Jolien heel wat vragen heeft voor Alina, lijken de twee het in de doos toch vooral gezellig te hebben. Daardoor lijkt het er dan weer op dat Jolien Alina niet verdenkt.

Alina is de enige die de waarheid spreekt in de opdracht op de trein. Dat kan een tactiek zijn als mol, maar het kan ook gewoon kandidatengedrag zijn. Alina gaat ook meteen mee in de leugens van Jolien terwijl ze duidelijk ook zelf voor een vrijstelling wil gaan. In deze opdracht wordt ook duidelijk dat Alina vooral Bart niet vertrouwt, waardoor ze uiteindelijk zijn koffer neemt.

Bart

Na zeven weken is Bart nu de enige man in het gezelschap, maar is hij ook de mol?

Bart is de mol want:

De Mol aflevering 7 Bart
VIER

In de eerste opdracht is het Bart die “de boodschap” wilde openen. Daardoor werd de opdracht meteen dubbel zo moeilijk. Bart blijft wel doorlopen en haalt uiteindelijk de eindmeet op tijd. Maar hij heeft het tweede deel van de opdracht dus wel dubbel zo moeilijk gemaakt voor Christian en Alina.

Jolien spreidde op twee personen, en wij vermoeden dat dat naast Christian ook Bart was. In de aflevering werd duidelijk dat ze Bart niet vertrouwt. Zelfs na het gesprekje blijft ze alles wat Bart zegt in vraag stellen.

In de derde opdracht liegt Bart over de koffer. Hij zegt dat hij een vrijstelling had gevonden in zijn koffer. Op die manier zet hij mogelijk iemand aan om die koffer te nemen. Als mol weet hij waar de vrijstellingen zitten. Hij weet dat Jolien een van de vrijstellingen zal nemen. Dus moet hij vermijden dat er twee vrijstellingen genomen worden en er dus toch geld in de pot komt. Door iemand te overtuigen om de blauwe koffer met geld te nemen, wordt de kans op twee vrijstellingen weer wat kleiner en moet hij er gewoon voor zorgen dat er nog iemand voor geld gaat. En dan ook zelf een geldkoffer nemen.

Bart is niet de mol want:

In de eerste opdracht loopt Bart zich volledig te pletter om op tijd bij de schilden te zijn. Zo liggen zijn knieën “in flut vaneen” en blijft hij ook Jolien aanmoedigen om door te bijten. Daardoor zijn ze uiteindelijk op tijd en verdienen ze 2.000 euro voor de groepspot.

Bart doet in de laatste opdracht toch vooral zijn best om voor een vrijstelling te gaan. Maar hij maakt de cruciale fout om Jolien te geloven. Zo neemt hij niet het koffertje met een vrijstelling, maar wel dat met 1.500 euro, waardoor er uiteindelijk geen geld verdiend wordt en enkel Jolien met een vrijstelling aan de haal gaat en zo een ticket voor de finale op zak heeft.

Jolien

Sinds vorige week is Jolien de absolute hoofdverdachte in Vlaanderen. En dat word je natuurlijk niet zomaar, want zeker in de laatste afleveringen maakte Jolien zich steeds verdachter.

Jolien is de mol want:

De Mol aflevering 7 Jolien
VIER

Jolien doet in de eerste opdracht enorm haar best en gaat tot het uiterste. Maar dat kan natuurlijk omdat ze weet dat Bart haar verdenkt en zo de verdenking van zich af wil houden. Maar Bart is, zo wordt duidelijk in de tweede opdracht, nog steeds zeker van zijn mol.

In de tweede opdracht was Jolien de enige die zich verdacht maakte. Het programma kennende zal de mol op de hoogte zijn geweest van het gebakje met de look. Als je als mol de persoon wil zijn die vragen stelt, kan je daar makkelijk voor zorgen.

In de trein gaat Jolien voor de vrijstelling, wat niet mag verbazen, want we hebben de afgelopen afleveringen al meermaals gezien dat Jolien “een fanatieke kandidate is, die koste wat het kost wil winnen”. Maar dat kan natuurlijk ook een façade zijn. Want door de vrijstelling te nemen, komt er ook geen geld in de pot en da’s nog steeds het doel van de mol.

Jolien is niet de mol want:

In de eerste opdracht loopt Jolien, ook al heeft ze het moeilijk, de 6 kilometer tot de eindstreep volledig uit, waardoor de twee schilden verdiend worden voor het tweede deel van de opdracht. Daarnaast stapt ze ook het grootste deel van het blotevoetenpad en draagt ze moedig de ton met water. Als ze de mol was, had Jolien kunnen opgeven bij het lopen, want ze zat er duidelijk doorheen, maar toch zette ze door. Iets wat volgens ons toch wel heel onmols was.

Het feit dat Jolien de vragensteller was in de tweede opdracht spreekt ook tegen haar als mol. Als mol wil je natuurlijk niet in de kijker lopen, en door de vragensteller te worden, doe je precies dat. Het kan dus ook dat ze gewoon geluk had en het juiste gebakje koos.

En ook in de laatste opdracht kan Jolien geluk hebben gehad, want ze had meteen een koffertje met de vrijstelling. En die kon ze uiteindelijk ook verzilveren door slim te liegen en nog een keer geluk te hebben. Al zijn die gelukstreffers allemaal wel héél verdacht aan het worden.

Afvaller: Christian

De Mol aflevering 7 Christian
VIER

Het is met pijn in ons hart dat we deze week afscheid moeten nemen van Christian. Al van het begin van het seizoen was Christian dé absolute publieksfavoriet. En dat was natuurlijk niet zomaar. Christian smeet zich altijd voor de volle 100 procent en was vooral de sfeermaker van de groep.

En die inzet van Christian was dus niet gespeeld. Hij ging écht altijd voor de groep en had dat misschien nog iets meer moeten doen als hij de finale had willen halen. Zo sneuvelt hij net voor de finishlijn.

Onze hoofdverdachte

Na deze aflevering richten we onze pijlen op Alina. Het is daarbij vooral het feit dat ze héél graag de winkelopdracht wil doen. Terwijl die volgens de andere kandidaten (lees: die zonder voorkennis) de actieve opdracht is. Als ze echt last heeft van haar enkel, kan ze dit als mol beter vermijden, zodat ze zich niet overbelast en in komende opdrachten misschien niets meer kan saboteren. Verder is Alina vooral een kandidate die haar best lijkt te doen, maar toch vaak geld laat liggen. En da’s een positie die je als mol wil hebben, subtiel geld uit de pot houden en zo de rest op een dwaalspoor zetten.

Maar ook Bart laten we nog niet los. Hij wordt duidelijk verdacht door de groep, die hem steeds minder begint te vertrouwen. Doorheen het hele seizoen heeft Bart geld uit de pot gespeeld om “zijn eigen hachje te redden”, en daarbij ging het niet om kleine bedragen. Maar het is vooral de opmerking van Bart uit de allereerste aflevering dat Christian “klinkt als een grote” die bij ons blijft nazinderen. Het leverde goeie televisie op, maar het was wel héél toevallig om over de lengte van Christian te beginnen.

Jolien lijkt ons vooral de grootste kanshebber om te winnen. Zeker nu een van haar twee verdachten naar huis is, heeft zij goeie kaarten in handen om dit seizoen te winnen.

Gesponsorde artikelen