De Mol mist comeback niet en gooit meteen stevig bommetje: wat gebeurt er met Ruth?

De Mol mist comeback niet en gooit meteen stevig bommetje: wat gebeurt er met Ruth?

Het is begonnen. Vanaf morgen ga je in de trein of aan het koffiemaschien niet praten over het feit dat het buiten weer eens regent, maar wel over wie de mol is. Want ook al hebben we pas één aflevering achter de rug en moeten we in ons hoofd nog een naam op alle gezichten kleven, toch heb je vast al een idee van wie de mol kan zijn. Wie het al niet is: Ruth. Maar keert zij volgende week terug? Eén ding is zeker: De Mol is nog even verslavend als vroeger.

Met glans geslaagd, meer dan één aflevering was niet nodig om ons als vanouds bij de keel te grijpen. En dat bommetje op het einde – Ruth heeft nog een kans om terug te keren – maakt dat we meteen nog iets extra hebben om naar uit te kijken. De Mol 2016 werkt nog altijd volgens het recept dat we al zo lang kennen. Maar de beelden zijn ook bijzonder mooi. We mochten tijdens de uitzending niet vergeten om ook even van de prachtige natuur van Argentinië te genieten. Na één aflevering weten we al waarom in het najaar Dictator zo’n flop is geworden voor VIER: het was een flauw afkooksel van het echte vakmanschap, en dat zien we eindelijk terug in De Mol.

De kandidaten worden zelf ook meteen in het mysterie ondergedompeld. Op een immense zoutvlakte staan twee auto’s klaar. Eentje voor zij die “ja” hebben geantwoord op de vraag of ze de mol zouden willen zijn, en eentje voor de vijf kandidaten die negatief hebben geantwoord. Ruth zat in de neen-groep en deed tijdens de eerste opdracht precies wat van haar verwacht werd. Ze slaagde er zelfs in te wenen. Wie zich dan eerder verdacht maakte? Hanne scoorde over de hele aflevering goed, maar ze faalde wel in de opdracht met het flesje frisdrank. Uitgerekend net na het verstrijken van de tijd slaagt ze er toch in de oplossing te vinden.

Thibaud zegt een paar keer dat hij al weet wie het is. Hij heeft zijn vizier op Ruth gericht, maar zij is de mol dus niet. Intussen heeft Thibaud zichzelf ook verdacht gemaakt.

VIER
VIER
VIER

Lama’s vangen

Tijdens de tweede proef trekt Cathy de meest verdachte status naar zich toe. Ze is samen met Thibaud kandidaat om op basis van enkele foto’s advies te geven over een groep lama’s met een geldsom rond hun nek. Twee daarvan zijn bankroet, en Cathy besluit het risico te nemen. Bruno weigert en wil zich op de veilige lama’s focussen, maar uiteindelijk zwicht hij onder de druk – Hanne kiest ervoor om het risico toch te nemen. Bruno vangt daarna zelf een witte lama. Ook Stijn en Manuella vangen een witte lama. Manuella bleek op het einde van de aflevering de meest betrouwbare figuur te zijn. Ze ving de lama enkel omdat hij de meest tamme was.

De groep verdiende in totaal 1.500 euro, geen slechte vangst dus. Maar er moest meteen iemand vertrekken. Om te tonen wie het meest verdacht werd, hingen ze de kandidaten aan een brug. De laagste was de meest verdachte en dat bleek Cathy te zijn. Ook Bruno, Thibaud en Ruth zouden niet zo diep vallen. Thibaud werd echter onwel en mocht de proef staken. Verdacht: hij zat nog maar net in de boot of hij begon Ruth weer te beschuldigen. Manuella, Hanne en Marc hingen het hoogst.

Voor wie het concept nog niet helemaal snapt, of wie het na al die jaren was vergeten: de kandidaten vullen een lijst met twintig vragen over de mol in. Wie er het minst over weet, moet naar huis. De mol zelf blijft er dus altijd in. Dat betekent dat Ruth de mol niet kan zijn, want zij maakte de meeste fouten. Of moeten we toch iets zoeken achter het feit dat ze volgende week al kan terugkeren? Op het einde van de aflevering zien we haar in een auto zitten, opgesloten, alleen … En dan verschijnt Gilles De Coster plots met de boodschap dat het misschien toch nog niet gedaan is. Wordt vervolgd …

VIER
VIER
VIER

Wie is de mol?

Laat het speculeren maar beginnen. Wij zetten de kandidaten even op een rij met een paar pro’s en contra’s.

1. Bruno

+ Na de eerste dagen vinden de kandidaten al dat Bruno na Cathy de meest verdachte speler is.

+/- Bruno probeert de groep te overtuigen om niet voor de witte lama te gaan, aangezien dat bankroet kan betekenen. Uiteindelijk zwicht hij voor Cathy en de groepsdruk en probeert hij zelf de witte lama te vangen. Dat kan twee dingen betekenen: ofwel was hij echt bang voor het bankroet, ofwel wou hij als mol vermijden dat ze de jackpot zouden winnen. Hij hield uiteindelijk ook geen voet bij stuk, uit vrees dat hij te veel zou opvallen?

VIER

2. Cathy

+ Ze hing als laagste aan de touwen, wat betekent dat de meeste kandidaten haar bovenaan hun lijst met verdachte figuren hebben geplaatst. Het feit dat ze niet op haar mondje is gevallen speelde zeker een rol.

+/- Cathy probeerde voor de witte lama te gaan. Ze kon het spel vanaf de foto’s goed sturen, maar welke lama wou ze vangen? Ging ze voor het geld, of hoopte ze stiekem dat ze zo het bankroet zouden tegenkomen? Op het ogenblik dat ze de beslissing nam, kon de mol nochtans wel tevreden zijn, want ze hadden amper geld verdiend.

– Het zou straf zijn als de mol al vanaf de eerste week de meest verdachte deelnemer zou zijn. Maar alles kan natuurlijk in dit spel.

VIER

3. Gilles

+/- Eén van de meest middelmatige figuren en die plaats kreeg hij ook in de rangschikking. Gilles slaagde er niet in te wenen tijdens de eerste proef, maar veel mensen zouden daar problemen mee hebben. Voor de rest hebben we hem nooit in een positie gezien waarin hij de boel kon saboteren. Voorlopig is het nog te vroeg om over hem uitspraken te doen.

VIER

4. Hanne

– Hanne is één van de minst verdachte personen in het spel. Samen met Manuella wordt ze door de anderen niet in staat geacht de mol te zijn. Dat levert haar voorlopig sterke papieren op.

+/- We hebben natuurlijk niet veel van Hanne gezien. Enkel bij de eerste proef zien we haar even opvallen, omdat ze de oplossing voor het glas en het flesje frisdrank luttele seconden te laat bedenkt. Verdacht? Het zou in dat geval enerzijds slimmer zijn om te verzwijgen dat ze het wel wist, anderzijds kan ze op deze manier de schijn willen hoog houden. Wij zouden momenteel zeker niet schrikken als op het einde van het spel zou blijken dat Hanne de mol is.

VIER

5. Issabel

+/- Nog een grijze muis, de vrouwelijke versie van Gilles na de eerste aflevering. We hebben gewoon te weinig van Issabel gezien om nu al conclusies te trekken. Op een bepaald moment vraagt ze Marc wel om haar een vrijstelling te geven wanneer die situatie zich voordoet. Ze probeert dus een band te smeden met één van de voorlopig sterkste figuren. Maar moeten we daar dan iets achter zoeken?

VIER

6. Manuella

– Met voorsprong de meest betrouwbare deelnemer voor de groep. Manuella is een echte moederfiguur waar we ons soms van afvragen wat ze in dit spel komt zoeken. Op geen enkel moment maakt ze zich verdacht.

+/- Het feit dat niemand haar verdenkt, zou van Manuella de perfecte mol kunnen maken. Ze kan in alle rust de eerste dagen uitzitten en ongemerkt het spel saboteren. Het zou niet eens opvallen als ze bepaalde dingen niet kan. Tegelijk vragen we ons af of ze het wel zal aankunnen als ze straks toch zou worden verdacht.

VIER

7. Marc

– Ook weinig verdacht is Marc, de grappige buschauffeur. Met zijn humor is hij zeker één van de kleurrijkste figuren in het spel. Hij geeft ook de indruk vol voor het geld te willen gaan.

+/- Is humor de manier om te bedekken dat je de mol bent? Voorlopig hebben we geen enkele reden om Marc te verdenken, maar net dat maakt hem misschien verdacht. Gedraagt hij zich altijd zo of is hij een sluwe vos die toeslaat wanneer niemand het verwacht?

VIER

8. Ruth

– Ruth kan de mol niet zijn, want ze heeft de meeste vragen over die mol fout beantwoord.

+ Maar wat als het allemaal een manier is om ons te misleiden? Wat als ze de mol bewust in die auto hebben gezet? Het antwoord hierop zal volgende week afhangen van wat zij of de groep moet doen om terug in het spel te mogen. Ruth leek ook ons oprecht geschrokken toen ze Gilles De Coster in beeld zag verschijnen.

VIER

9. Stijn

– Weinig redenen om Stijn te verdenken, hij doet het ook behoorlijk bij de lama-opdracht en vangt er twee tegelijk. Daar zat wel een witte bij, dus het is de vraag hoezeer dat per ongeluk was.

+/- Stijn hangt als laatste boven het water en durft niet te springen. Twijfelde hij om zo de boel te saboteren of was hij echt bang? Hij zag er wel vrij benauwd uit, dus we geven hem het voordeel van de twijfel.

VIER

10. Thibaud

+ Hij was samen met Ruth en Cathy de meest verdachte persoon tot nu toe. De laatste proef deed hij niet mee, omdat hij onwel was. Maar meteen nadien zien we hem vrij vrolijk in een boot zitten?

+/- Meteen noemt hij Ruth als zijn favoriet, en hij herhaalt het meest van alle kandidaten dat hij al weet wie het is. Probeert hij het spel te sturen? Aan de andere kant zou het wel dom zijn om jezelf als mol meteen in de vuurlinie te plaatsen en vijanden te maken. En zouden ze echt een mol kiezen die bang is om aan een kabel boven water te hangen?

VIER
Wie er geen genoeg van krijgt, kan de zoektocht verder zetten op de website van De Mol, met tal van filmpjes die we niet op tv zagen. En je eigen mol-boekje.

Gesponsorde artikelen