De nieuwe film van Felix Van Groeningen duurt momenteel vier uur: release wordt uitgesteld

De nieuwe film van Felix Van Groeningen duurt momenteel vier uur: release wordt uitgesteld

Belgica, de nieuwe film van Felix Van Groeningen, zal een half jaartje later verschijnen dan gepland. In de langverwachte nieuwe film van de regisseur van The Broken Circle Breakdown wilde de Gentse regisseur een jong en wild verhaal vertellen over het Gentse danscafé Charlatan. Omdat de montage nu meer tijd in beslag neemt dan verwacht, zal de film pas in februari van volgend jaar verschijnen. 

De release van de film stond al een hele tijd gepland voor een release op 14 oktober en de film over een Gents café door een Gentse regisseur met een Gents wereldbekend duo (Soulwax) op de soundtrack leek dan ook lang de gedoodverfde openingsfilm voor het filmfestival van Gent dat ook plaatsvindt in oktober. Het zou daarmee trouwens niet zijn eerste openingsfilm zijn in Gent, want die eer viel ook The Broken Circle Breakdown al te beurt. Maar van openen in Gent kan nu geen sprake meer zijn. Momenteel zit de regisseur nog te vloeken aan de montagetafel met een film van vier uur die hij nu moet gaan inkorten. Of zoals Soulwax het ooit zong: Kill your darlings!

“Een mozaïek van verhalen” van ruim vier uur

Van Groeningen vertelt met Belgica niet alleen het verhaal van de Charlatan, maar ook dat van zijn vader én dat van hemzelf. De Charlatan is nu een begrip in Gent, maar was dat niet altijd. In 2014, toen het café zijn 25e verjaardag vierden zei de betreurde Gorki-zanger en icoon van Gent in De Morgen:

“De Charlatan was niet direct de Charlatan zoals we het nu kennen. Dat is allemaal langzaam gegroeid. In de beginjaren was het café nog niet zo’n begrip als we het nu kennen, volgens mij is dat pas in 2000 begonnen toen Gerald Claes het café overnam.”Het is over die gekke beginjaren dat Felix Van Groeningen een film wil maken. De jaren waarin ook niemand minder dan zijn vader, die twaalf jaar geleden overleed, ook nog even de uitbater van Charlatan was en Felix zelf er in zijn tienerjaren pinten stond te tappen. Felix putte uit zijn eigen herinneringen en die van zijn broer, maar ging ook praten met vroegere eigenaars, personeelsleden en cafégangers en bleef zodoende achter met heel wat materiaal.

Zelf noemde de regisseur zijn film al “een mozaïek van verhalen”. Een mozaïek die hem nu met vier uur en tien minuten film opzadelt. Vier uur en tien minuten film die volgens monteur Nico Leunen allemaal even bruikbaar zijn voor het verhaal dat Van Groeningen wil vertellen en dus een helse job om in te korten.

De bubbel van het nachtleven

De hoofdrollen worden vertolkt door Stef Aerts en Tom Vermeir, ex-lid bij de opgedoekte rockgroep A Brand. Aerts en Vermeir geven gedaante aan de broers Frank en Jo die samen een café openen waar later ook optredens georganiseerd zullen worden en waar een concertzaaltje aan gebouwd wordt. Het succes groeit hen boven het hoofd en met name Frank (het personage van Vermeir) verliest zichzelf door toedoen van drank en drugs in de bubbel van het nachtleven.

We zien ook de muzikale evolutie van De Charlatan, van een bruin bluescafé naar club waarin technofeesten gehouden worden. Een verhaal waardoor ook deze keer muziek zeker een belangrijke rol zal spelen in de nieuwe film van Van Groeningen. Het is uitkijken naar deze soundtrack, want Stephen en David Dewaele van Soulwax hebben daarvoor getekend, net als in Steve+Sky, de ook nogal wilde debuutfilm van Van Groeningen van ruim tien jaar geleden.

Opgelucht ademhalen

Geen Belgica tot in de eerste maanden van 2016 dus en dat doet andere Vlaamse filmproducenten die hun nieuwe Vlaamse film ook rond die tijd gepland hadden staan opgelucht ademhalen. Geen enkele andere film wilden immers openen in de buurt van Belgica, uit vrees dat alle potentiële kijkers voor de nieuwe van Van Groeningen zou kiezen, die sinds De Helaasheid Der Dingen en The Broken Circle Breakdown een grote klinkende naam is in het Vlaamse filmlandschap.

Nu wordt het dus drummen in het voorjaar van 2016 waar naast Belgica ook het langverwachte D’Ardennen van Robin Pront (met Veerle Baetens, Jan Bijvoet, Jeroen Perceval, Sam Louwyck, Peter Van Den Begin, Kevin Janssens én Vivane de Muynck) en de nieuwe film van Geoffrey Hasta La Vista! Enthoven op de kalender staan.

Het mag duidelijk zijn dat de Vlaamse film vooralsnog niet met bloedarmoede te kampen heeft.

Gesponsorde artikelen