De nieuwe iOS-functies die Android ook wel kan gebruiken

De nieuwe iOS-functies die Android ook wel kan gebruiken

Apple presenteerde deze week op de jaarlijkse Developers Conference weer heel wat nieuwigheden voor het mobiele besturingssysteem iOS. Er waren er heel wat die de concurrentie al heeft, maar er zijn er ook die de concurrentie wel zou kunnen gebruiken.

Gisteren publiceerden we een artikel waarin we duidelijk maakten dat Apple met heel wat nieuwe functies een inhaalbeweging probeerde te maken in vergelijking met Android, hoewel datzelfde Android tijdens die presentatie met de grond gelijk werd gemaakt. Maar uiteraard zijn er ook heel wat nieuwe features waar het mobiele besturingssysteem van Google wel bij zou varen. 

Familiedelen

Apple heeft het nu mogelijk gemaakt om alles wat je in iTunes hebt gekocht, te delen met familieleden. Je kan nu zes verschillende toestellen koppelen, die allemaal toegang hebben tot applicaties, films en muziek die gekocht werd door een familielid. Kinderen kunnen ook vragen naar de hoofdaccount doorsturen om bijvoorbeeld een app aan te kopen. Bij Android moet je om data te delen eerst je e-mailadres toevoegen op elk toestel, wat toch vaak tot ongewenste gevolgen leidt. Ieder familielid kan op die manier namelijk je e-mails lezen.

Interactieve notificaties

Sinds Android 4.1 zijn de notificaties bij Googles systeem al een pak verbeterd, maar de nieuwe integratie van iOS 8 lijkt ons nog een stap verder te gaan. Bij Android word je namelijk uit de gebruikte applicatie gehaald om een handeling met de notificatie uit te voeren. Bij iOS 8 zal je echter bovenop de gebruikte app bijvoorbeeld een antwoord kunnen verzenden op een ontvangen bericht, en vervolgens naadloos terug naar de gebruikte app gaan.

Berichtendienst

Laat ons eerlijk zijn: iMessage is een betere berichtendienst dan Android momenteel heeft. De standaard berichtenapp op Android kan niet zo heel veel, Hangouts (wat in de toekomst de standaard op Android zou moeten worden) kan al een pak meer. Maar toch wint iMessage hier nog makkelijk: een betere controle over groepen, een kaart die de deelnemers aan een groepsgesprek toont en een handige ‘niet storen’-functie. Whatsapp-topman Jan Koum uitte al zijn verontwaardiging dat Apple heel wat van zijn functies heeft overgenomen, maar ook Google zou al die functies wel eens naar Hangouts kunnen brengen.

Applicatiebundels

Applicatiebundels zijn eigenlijk exact wat je van zo’n naam kan verwachten: een bundel van applicaties. In de Appstore kunnen ontwikkelaars nu bijvoorbeeld al hun apps bundelen en die aan één – lagere – prijs verkopen. Gebruikers moeten zo niet meer alle apps apart aankopen en downloaden, en het kan hen nog eens geld besparen ook indien ze sowieso alle apps wilden aankopen. 

Automatische hotspot

Ja, met Hangouts en Google Voice is het al mogelijk om je computer te gebruiken om via je smartphone te bellen. Maar in iOS 8 en het nieuwe OS X zit dat alles standaard in. Om het op z’n Apples te zeggen: it just works. Je Mac zal automatisch zien dat je iPhone in de buurt is, waarna je een verbinding kan maken zonder ooit een app te moeten openen. Zolang de verbinding in stand wordt gehouden, zal je via je Mac telefoontjes kunnen plegen en berichten beantwoorden. Apple heeft hier natuurlijk wel het voordeel ook een desktopbesturingssysteem te ontwikkelen. Ook Google heeft dat, maar Chrome OS wordt amper gebruikt.

Gesponsorde artikelen