De Obama’s schrijven geschiedenis met keuze kunstenaars voor hun presidentiële portretten

De Obama’s schrijven geschiedenis met keuze kunstenaars voor hun presidentiële portretten

Barack en Michelle Obama hebben beslist wie hun presidentiële portretten zullen schilderen. De keuze viel op Kehinde Wiley voor Barack en Amy Sherald voor Michelle. De eer is dus voor de eerste keer ooit weggelegd voor zwarte kunstenaars. Waarmee ze zelfs na hun historische termijn als president en first lady opnieuw geschiedenis schrijven. 

De Smithsonian’s National Portrait Gallery maakte afgelopen vrijdag de kunstenaars bekend die de presidentiële portretten van ex-president van de Verenigde Staten, Barack Obama, en zijn vrouw Michelle zullen maken. De traditie van de presidentiële portretten ontstond in 1796 onder de eerste president van de Verenigde Staten George Washington. Sindsdien krijgt elke president een officieel portret. De (ex-)presidenten en first lady’s mogen zelf de artiesten kiezen die verantwoordelijk zijn voor hun portretten. Er worden twee exemplaren gemaakt van de portretten, één voor in Het Witte Huis en één voor in het Smithsonian, dat sinds 1998 de portretten van de (ex-)presidenten en First Lady’s verzamelt.

Eerste zwarte kunstenaars

De keuze van de Obama’s is opmerkelijk te noemen, maar zou dat eigenlijk niet mogen zijn. Voor de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis werd namelijk gekozen voor zwarte kunstenaars. En dat zijn niet van de minsten.

Kehinde Wiley, die het portret van Barack Obama zal maken, staat vooral bekend voor zijn portretten van jonge Afro-Amerikaanse mannen, gekleed in de laatste hip hop street fashion. “Zijn portretten vallen vooral op door zijn gebruik van felle kleuren en patronen, waarbij hij een realistische doch expressieve stijl hanteert”, laat het Smithsonian weten.

Wiley viel al meermaals in de prijzen met zijn werk. Zo werd hij in 2010 door Canteen Magazine uitgeroepen tot Artist of the Year. Het jaar nadien verkreeg hij diezelfde titel ook van de New York City Art Teachers Association/United Federation of Teachers.

Michelle Obama koos op haar beurt voor Amy Sherald. Sherald stelt in haar werk stereotypes in vraag en laat de identiteit van haar objecten spreken. Sherald is gespecialiseerd in het schilderen van zwarte vrouwen, die ze portretteert in contrast met felle achtergronden en kleurrijke kledij. De Afro-Amerikaanse kunstenares won de eerste prijs in de Portrait Gallery’s 2016 Outwin Boochever Portrait Competition met haar werk ‘Miss Everything (Unsuppressed Deliverance)’.

Het mag dus duidelijk zijn dat de presidentiële portretten van de Obama’s een opvallende toevoeging zullen zijn aan de collectie van de presidentiële portretten.

De portretten van Barack en Michelle Obama zullen vanaf begin 2018 te bezichtigen zijn in de Smithsonian’s National Portrait Gallery in Washington D.C.

Gesponsorde artikelen