De oorlog om netneutraliteit is nu écht begonnen

De oorlog om netneutraliteit is nu écht begonnen

Met een hele straffe speech heeft Amerikaans president Barack Obama eindelijk een kant gekozen: hij wil radicaal netneutraliteit beschermen. Meteen kelderden de aandelen van de grote kabelmaatschappijen en providers. De Republikeinen reageren furieus. Netneutraliteit wordt een politieke oorlog in de VS, met gevolgen voor Europa uiteraard.

Het was een speech die eigenlijk niemand had zien aankomen: president Obama die plots een van de grootste verdedigers van netneutraliteit wordt. Tijdens zijn eerste presidentiële campagne in 2008 had Obama zich in die richting uitgesproken, maar sindsdien was het jaren toch wat stil gebleven. 

Maar nu komt de Amerikaanse president met een sterke oproep: internet moet “open en vrij” zijn én blijven. Hij veegt alle plannen van tafel om internet providers (die de kabelverbindingen, de glasvezel, de hardware van het internet leveren) toe te laten om websites te laten betalen voor snellere verbindingen met hun klanten. “Geen internet op twee snelheden.”

Netneutraliteit: de essentie van internet zoals we het nu kennen…

Het internet werkt tot nu toe met dat principe van netneutraliteit: iedereen op het net moet alle data gelijk behandelen. Geen enkele data heeft voorrang op andere, en niemand kan dus verschillende prijzen hanteren voor verschillende snelheden. Voor bedrijven zoals Netflix en Skype is dit principe natuurlijk van gigantisch belang: zij gebruiken veel data én zijn (on)rechtstreeks concurrenten van de telecombedrijven die de netwerken uitbaten. 

Meteen doken de aandelenkoersen van grote telecombedrijven zoals AT&T, Verizon, Comcast en Liberty Global (de eigenaar van Telenet) scherp naar beneden, nog terwijl Obama aan het speechen was. “Een open internet is essentieel voor de Amerikaanse economie, en zelfs onze way of life. Netneutraliteit verlaagt de kost om een nieuw idee te lanceren, nieuwe politieke bewegingen op gang te brengen, gemeenschappen bij elkaar te brengen. Het is een van de meest belangrijke invloeden geweest om democratie verder te brengen”, zei Obama. 

Republikeinen reageren heel fel: netneutraliteit wordt een heet politiek dossier

Obama heeft zelf geen ultiem beslissingsrecht over netneutraliteit. Die ligt in de VS bij de FCC, de Federal Communications Commission. Die technische commissie buigt zich al een tijdje over netneutraliteit en de stappen die grote providers aan het ondernemen zijn. En het leek erop dat de FCC zou kiezen voor een “hybride aanpak”: met andere woorden het principe van netneutraliteit opgeven voor meerdere snelheden. Maar nu geeft Obama hen dus zodanig veel politieke rugdekking dat de FCC zich veel strikter kan gaan opstellen. Meteen kondigde de FCC aan dat ze “meer tijd neemt om haar beslissing aan te kondigen”. Dat zien activisten als een signaal dat de “hybride aanpak” dood is en het veel strikter netneutraal zal worden.

Heel snel na de speech regende het reacties. De meest duidelijke: de Republikeinen. Senator Ted Cruz, een Tea Party-man die in 2016 wil meedoen voor de presidentsverkiezingen, had het over “onnodige inmenging van de federale overheid”. Het is duidelijk dat netneutraliteit ook een politieke oorlog wordt. Dat heeft meteen het voordeel van de duidelijkheid.

Vanuit Silicon Valley wel veel steun voor Obama. Grote bedrijven als Apple en Facebook hadden al eerder hun uitgesproken steun voor netneutraliteit gegeven. Netflix reageerde uiteraard bijzonder tevreden. Grote providers als AT&T en Verizon reageerden bijzonder boos. “Obama’s aanpak houdt geen stand in een rechtbank. Wij gaan die regels blijven aanvechten”, stelden ze. 

Grote gevolgen voor rest van de wereld

Dat Obama zo duidelijk partij kiest voor netneutraliteit verrast toch velen. De president was de laatste tijd (zoals in veel dossiers) helemaal niet zo duidelijk geweest over zijn positie. Maar alleen al het feit dat hij, vlak voor hij z’n speech begon het logo van de netneutraliteitcampagne gebruikte, sprak boekdelen. 

De koers van de VS is van groot belang voor de rest van de wereld: als de VS netneutraliteit zou opgeven, is het vrijwel zeker dat Europa zou volgen. De Europese Commissie is onder Neelie Kroes bezig geweest aan een hervorming van de regels. Maar het is nog niet helemaal duidelijk hoe dat dossier zal aflopen: de discussie en het getouwtrek achter de schermen loopt nog volop. België is alvast van plan om op Europees niveau die netneutraliteit te blijven beschermen, dat is een van de voornemens van de nieuwe federale regering. 

Gesponsorde artikelen