De opmerkelijke manier waarop Catching Fire The Exorcist opvolgt

De opmerkelijke manier waarop Catching Fire The Exorcist opvolgt

De tweede film van The Hunger Games – Catching Fire – is de eerste film in veertig jaar die bovenaan de Box Office staat en enkel een vrouwelijke hoofdrol heeft. Dat is niet meer gebeurd sinds The Exorcist uit 1973.

Hoewel The Hunger Games Catching Fire pas sinds midden november in de Amerikaanse bioscoopzalen draait, heeft die film in heel 2013 toch nog het meeste geld in het laatje gebracht (409,4 miljoen dollar). Dat op zich is al impressionant, maar dankzij die populariteit heeft het nog een tweede opmerkelijk feit behaald. De film is zo de eerste met enkel een vrouwelijke hoofdrol die de laatste veertig jaar bovenaan de Box Office staat. De vorige was The Exorcist uit 1973 met Linda Blair in de hoofdrol. Al kan je ook daar zeggen dat de bezeten dochter Regan niet het enige hoofdpersonage is. Om een film met zonder twijfel enkel een vrouwelijk hoofdpersonage te vinden, moeten we zelfs terug gaan naar 1968, toen Barbra Streisand in Funny Girl in de rol van Fanny Brice kroop.

Uiteraard zijn er in tussentijd nog films geweest met een vrouw in de hoofdrol, maar dat personage was dan nooit de enige protagonist. Ze werd telkens bijgestaan door mannelijke hoofdpersonages. Zo hebben we bijvoorbeeld Harry Potter and the Sorcerer’s Stone uit 2001 en Harry Potter and the Deathly Hallow: Part 2 uit 2011, met Emma Watson als een voortreffelijke Hermione. Maar uiteraard was Daniel Radcliffe daar als Harry Potter het hoofdpersonage bij uitstek. Hetzelfde geldt voor Kate Winslet in Titanic uit 1997, maar Jennifer Lawrence is zonder twijfel het enige hoofdpersonage in Catching Fire.

Het is natuurlijk ook geen verrassing dat een film met een hoofdpersonage als Katniss Everdeen het goed doet. Zo blijkt dat films met sterke vrouwen in een hoofdrol, over het algemeen meer geld opbrengen dan films zonder. En het gaat dan echt wel om miljarden. Voor de vijftig films die in 2013 het meeste opbrachten, ging 4,22 miljard dollar naar films met sterke vrouwelijke hoofdrollen, 2,66 miljard naar de films zonder.

Volgens AMC, een van de grootste bioscoopgroepen ter wereld, zijn dit de tien sterkste vrouwelijke hoofdpersonages.

1. Vivien Leigh als Scarlett O’Hara in Gone With the Wind

2. Emma Watson als Hermione Granger in Harry Potter

3. Judy Garland als Dorothy Gale in The Wizard of Oz

4. Sigourney Weaver als Ripley in Alien

5. Jodie Foster als Clarice Sterling in The Silence of the Lambs

6. Carrie Fisher als Princess Leia in Star Wars

7. Uma Thurman als Beatrix Kiddo in Kill Bill

8. Julie Andrews als Mary Poppins

9. Linda Hamilton als Sarah Connor in The Terminator

10. Frances McDormand als Marge Gunderson in Fargo

Gesponsorde artikelen