Left Right
scrollTop top

De podcast is weer helemaal terug: deze 9 moet je zeker een kans geven


De podcast is weer helemaal terug: deze 9 moet je zeker een kans geven

Ze zijn helemaal terug van weggeweest: de podcasts. Hoewel ze enkele jaren geleden uitgestorven leken, zijn ze momenteel talrijker dan ooit. Wij maakten een overzichtje van 9 podcasts die je absoluut eens moet beluisteren. 

1. Freakonomics Radio

Freakonomics Radio is de spin-off van het boek Freakonomics (2005). Het boek was erg succesvol dankzij de toegankelijke aanpak van best moeilijke onderwerpen. Freakonomics zoomt in op economie, politiek en belangrijk nieuws.

De host van Freakonomics Radio is de co-auteur van het boek, Stephen Dubner. Soms presenteert hij samen met de andere co-auteur, Steve Levitt. De twee zijn echte experts in het vergemakkelijken van dingen. Zeker een aanrader als je leergierig bent, maar niet van langdradige verklaringen houdt.

freakonomics.com

2. The Moth

The Moth begon in 1997 als een organisatie in New York volledig gewijd aan storytelling. Belangrijke culturele of literaire personen geven er lezingen aan een livepubliek. Het project is een gigantisch succes.

Daarom creëerde de organisatie een radioshow en een podcast waarin de lezingen worden uitgezonden. De onderwerpen van The Moth zijn erg uiteenlopend. Soms zijn de verhalen leerrijk, soms emotioneel en soms grappig. Zeker de moeite waard!

themoth.org

3. Invisibilia

De podcast Invisibilia bestudeert het menselijke gedrag en de psychologie. Klinkt saai? Nee hoor. De show zoomt in op de onzichtbare motor achter ALLES wat we doen. Hoe het brein werkt, waarom we dingen doen en welke gevolgen die acties hebben. Superinteressant, toch?

De gastvrouwen, Alix Spiegel en Lulu Miller, hebben allebei een wetenschappelijke achtergrond. Miller werkt voor de wetenschappelijke afdeling van de National Public Radio in Amerika en is gespecialiseerd in het gedrag van zowel mens als dier. Spiegel is dan weer een getrainde psychologe. De show geeft je een antwoord op elke vraag waarvan je niet wist dat je ze had.

npr.org

4. This American Life

This American Life is waarschijnlijk de meest bekende en vaakst gedownloade podcast in de VS. De onderwerpen variëren elke week en gaan van sociologie tot urban life en alles daartussen.

Alle onderwerpen worden ontleed via korte verhaaltjes, anekdotes en gesprekken met experts. De podcast wordt gehost door Ira Glass. Hij heeft jaren ervaring in de radiowereld. Samen met de juiste gastsprekers zorgt hij ervoor dat je de beste informatie krijgt.

thisamericanlife.org

5. Stuff You Should Know

In twee afleveringen per week geeft Stuff You Should Know een antwoord op alle vragen die je ooit hebt gehad. Van wetenschappelijke onderwerpen tot showbizz tot natuurrampen. Gastheren Josh Clark en Chuck Bryan leggen alles klaar en duidelijk uit zodat iedereen het begrijpt.

Leuk detail: Clark en Bryan leerde elkaar kennen op de redactie van HowStuffWorks.com (de uitgever van de podcast). Ze werden vrienden nadat ze op een dag hetzelfde jasje naar het werk droegen. En zo is meteen de toon gezet voor de podcast. De droge materie wordt relaxt en humoristisch gebracht. Iets voor elke curieuzeneuzemosterdpot!

youtube.com

6. Radiolab

Radiodocumentaires zijn helemaal trending tegenwoordig. En Radiolab is waarschijnlijk de beste in zijn soort. De podcast won in 2014 een Peabody Award, een Amerikaanse mediaprijs. De podcast combineert onderzoeksjournalistiek met geluid, meteen een andere ervaring!

De onderwerpen zijn erg uiteenlopend. Er was ooit een episode waarin mensen probeerden te communiceren met dolfijnen, wat fantastisch geluid opleverde. Maar ook eentje over experimenten die Facebook uitvoert. Het is één van de meest populaire podcasts van het moment en terecht!

twitter.com

7. KEXP Live Performance

Voor de echte muziekfans is dit een pareltje van een podcast. KEXP Live Performance wordt gemaakt door het gelijknamige radiostation uit Seattle. De podcast geeft je toegang tot honderden (!!!) livesessies van verschillende artiesten.

Voor ons zijn ze niet allemaal even bekend, maar experimenteren kan nooit kwaad! Soms zit er ook wel eens een bekende naam tussen zoals Alt-J en London Grammar. En het beste van al: het is helemaal gratis.

youtube.com

8. Happier with Gretchen Rubin

De titel zegt het zelf al: Happier gaat je helpen om gelukkiger te worden. En wie wil dat nu niet? Elke woensdag brengt Gretchen Rubin (auteur van The Happiness Project) en haar zus een nieuwe aflevering uit van 25 minuten. Perfect als je niet van lange podcasts houdt.

De afleveringen zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukjes zoals Try this at home. Daarin geven Gretchen en haar zus opdrachtjes voor thuis die je helpen gelukkiger te worden. Ook Happiness Demertis is een leuke sectie. Daarin vertellen de dames over momenten wanneer ze beter voor geluk gekozen hadden, maar het niet deden. Absolute aanrader!

gretchenrubin.com

9. Gilmore Guys

Als je een fan bent van de Gilmore Girls is dit de podcast waar je naar op zoek bent. In Gilmore Guys analyseren Kevin Porter en Demi Adejuyigbe elke aflevering tot in de kleinste details. Ze zingen ook de theme song in elke aflevering, wat echt wel schattig is voor twee mannen, duidelijk echte fans!

Zelfs als jij nog geen fan bent zullen deze twee kerels je zeker weten te overtuigen. Hun interessante theorieën en geroddel geeft je sowieso zin om te kijken!

Bron: highsnobiety, iTunes

theatlantic.com

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update