De politie in Dubai vliegt binnenkort rond op echte hoverbikes in plaats van motoren

De politie in Dubai vliegt binnenkort rond op echte hoverbikes in plaats van motoren

In Dubai maakt de politie zich klaar om te trainen met échte hoverbikes: vliegende motoren waarmee ze door de straten van Dubai kunnen gaan patrouilleren. De politie van Dubai  heeft wel meer interessante keuzes gemaakt in hun wagenpark, maar dit voelt wel héél futuristisch aan. 

Nu drones goed geïntegreerd beginnen te raken bij de ordediensten, is het de beurt aan de volgende stap in futuristische gadgets. Zo denkt de politie van Dubai er toch over: zij zullen vanaf 2020 hoverbikes gebruiken om in de straten te patrouilleren. Hoverbikes, dat zijn wel degelijk vliegende motoren zoals je ze in elke scififilm uit de jaren tachtig kon zien.

150.000 voor een vliegende moto

En ze bestaan dus, het type dat de politie uit de Emiraten zal gebruiken, is de Hoversurf S3, een toestel dat ontworpen werd door Russische ontwerpers in een Californisch bedrijf. Het beestje kost 150.000 dollar (zo’n 133.000 euro) per stuk, maar de eerste krijgt de politie alvast gratis om te oefenen. Het is de bedoeling dat ze tegen 2020 in de lucht hangen.

Ook de zelfrijdende wagen staat al op de weg. Maar er zijn wat problemen mee.

De hoverbikes zijn gemaakt van één stuk koolstofvezel, zodat de ‘electric vertical take-off and landing bike (EVTOL)’, superlicht maar wel structureel stevig zijn. Ze wegen zo’n 114 kilogram, met een batterij van 12.3 kWh, het is dan ook een hybride model. Zoals je al uit de ‘EVTOL’ kan afleiden, stijgen de motorbikes op zoals een helikopter, zonder aanloopje dus.

Hoe lang kan een hoverbike vliegen?

De drone, want zo ziet ie er ook wel een beetje uit, zal maximum 96 kilometer per uur (52 knopen voor de luchtvaartfanaten) mogen vliegen, da’s de wettelijke maximumsnelheid. Hij zal op zo’n hoogte van 5 meter hangen, en dat voor maximum 42 minuten in stilstand. Als er echt wordt gevlogen, blijft de Hoversurf S3 zo’n 10 tot 25 minuten in de lucht. Dat lijkt weinig, maar dit zijn dan ook de eerste modellen, daar komt in de toekomst ongetwijfeld nog wat tijd bij.

Natuurlijk zijn er nog een aantal belangrijke vragen om te beantwoorden als dit project succesvol is: moeten er ‘banen’ komen in de lucht voor hoverbikes, zoals bij lijnvluchten? Zullen burgers ook op hoverbikes mogen rondsjezen? Wie gaat dat controleren?

Ook in België?

Krijgen we binnenkort echt allemaal zwaantjes op hoverbikes? De politie in Dubai hoeft niet altijd het schoolvoorbeeld te zijn, het is niet de eerste keer dat ze dure speeltjes in hun vloot krijgen om promotionele redenen. Zo hebben ze naast één hoverbike ook een vloot ‘Supercars’ met een Bugatti Veyron, een Aston Martin One-77, een Lamborghini Aventador en een BMW i8. Ze waren ook lang wereldrecordhouder voor de grootste gesynchroniseerde autodans. Die bob-controle op hovercrafts zit er dus nog niet aan te komen.

Gesponsorde artikelen