De pot verwijt de ketel: minstens zes raadgevers van Trump hebben privémail gebruikt voor werk

Niet alleen zijn topadviseur en schoonzoon Jared Kushner, maar nog minstens vijf andere vertrouwelingen van de Amerikaanse president Donald Trump hebben hun private e-mailadres gebruikt om zaken te bespreken die met hun werk in het Witte Huis te maken hebben. Het zou onder andere gaan om Trumps ex-adviseur Steve Bannon en oud-stafchef Reince Priebus. Ook de dochter, Ivanka Trump, zou haar privémail gebruikt hebben.

De Amerikaanse nieuwswebsite Politico maakte gisteren bekend dat Ivanka’s echtgenoot Jared Kushner zijn privémail heeft gebruikt om overheidszaken te bespreken. Nu meldt de Amerikaanse krant New York Times dat ook andere (ex-)adviseurs zich aan die praktijk schuldig maakten. Het gaat om Steve Bannon, Reince Priebus, Gary Cohn, Stephen Miller en Ivanka Trump zelf.

Volgens de wetgeving van de VS is het niet verboden om je privémail voor overheidszaken te gebruiken. Wel ben je dan verplicht om die mails te forwarden naar de officiële accounts. Op die manier wil men vermijden dat belangrijke mails verdwijnen als ze worden gewist uit de persoonlijke accounts.

“Crooked Hillary”

Het is opmerkelijk dat medewerkers van de president dit gedaan hebben, want Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne geregeld moord en brand geschreeuwd omdat zijn democratische rivale Hilary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken haar privémail had gebruikt. Trump zei destijds zelfs dat Clinton daarvoor een gevangenisstraf verdiende. ‘Lock her up’ werd in 2016 een slagzin van de Trump-campagne. Ook noemde Trump haar vaak “crooked Hillary” en een “leugenaar”.

Bij Clinton ging het om tienduizenden mails en ze gebruikte exclusief een privaataccount voor haar job als minister van Buitenlandse Zaken. Het is nog niet geweten om hoeveel mails het ging bij de adviseurs van Trump en wat er precies in die mails stond. Ook zijn de mails nog niet publiekgemaakt.

Reactie Witte Huis

Sarah Huckabee Sanders, persverantwoordelijke van het Witte Huis, loste maandag een kort statement in verband met de mails: “Al het personeel van het Witte Huis heeft de opdracht gekregen om het officiële e-mailadres te gebruiken voor overheidsgerelateerd werk. Ze worden ook aangespoord om werkgerelateerde informatie door te sturen naar hun officiële accounts als ze die op hun persoonlijke accounts ontvangen.”

Meer
Lees meer...